Gunnar Sundstøl Eriksen Veterinærinstituttet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Gift til bruk mot rotter og mus
Advertisements

Søppel skaper trøbbel for havet
Kosthold og trening med fokus på syklister
Å opprettholde et godt immunforsvar
Klinisk strålebiologi I
Leptin.
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
Infeksjoner, rus og psykiatri
Aspartam og andre kunstige søtningsstoffer
Uten mat og drikke.
Biogassavfall – en risiko ved bruk i økologisk landbruk? - et treårig forskningsprosjekt i Presentert av Randi Berland Frøseth Resultater fra.
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
Generika og legemiddelutvikling
Et sunt kosthold.
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Japansk encefalitt og Chikungunya En aktuell trussel for den reisende?
Fremtidens matproduksjon
8A Bioteknologi og genteknologi
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Toksikologi Toksikologi læren om kjemiske stoffers skadelige virkninger på levende organismer Toksikokinetikk opptak fordeling omsetning utskillelse Økotoksikologi.
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Forebyggende kardiologi – et seminar
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Avdeling for skadedyrkontroll
Insekticider - toksikologi
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Hvor er fugleinfluensaen og hvor flyr den
Blir vi syke av norsk kjøtt?
Hiv- og hepatitt B situasjonen i Norge Smitteverndagene 3. juni 2009
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
Vekst og ernæring hos barn med cerebral parese
Cytokiner og reguleringsmekanismer Del I
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
Utredning og behandling av hyperparathyroidisme
Bærekraftig utvikling - miljø
Hormonproduksjon Hypotalamus Pineal/ kongle Hypofysen Thymus
Pre- og probiotika Randi Vassbotn.
Impetigo-klonen og fucidinresistens
Paracetamol / kodein-forgiftning
Fremtidens matproduksjon
Misbruk av AAS Bivirkninger
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Signal overføring (Se Haug side 82-89)
Rotavirusvaksine Synne Sandbu, overlege
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking
Riktig legemiddelbruk til eldre.
Grunnleggende ernæring
Assistentlege, Mikrobiologisk institutt, Rikshospitalet, Oslo
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Alkohol og helse. Litt fakta om alkohol Vanligste rusmiddelet i Europa Etanol (sprit) Dempende, bedøvende Hjernens hemmede funksjoner bedøves først Humøret,
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Vitamin D mangel hos eldre Avdelingsoverlege Ole K Grønli Ph.D. stipendiat Alderspsykiatrisk avdeling UNN-Tromsø.
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
Kroppens byggesteiner.
Hege Christensen Biologisk seksjon
Hva gir oss energi i maten
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Gunnar Sundstøl Eriksen Veterinærinstituttet Mykotoksiner og mat Gunnar Sundstøl Eriksen Veterinærinstituttet

Innhold Hva er mykotoksiner og hvor kommer de fra? Kort presentasjon av de viktigste mykotoksinene i mat (og fôr) og oppsummering av toksikologien til disse Risikovurderinger og beregnet inntak fra mat

Mykotoksiner Defineres som Naturlige produkter produsert av muggsoppsom medfører en toksisk respons når den er gitt til høyere vertebrater (og andre dyr) via en naturlig eksponeringsvei (Bennett, 1997).

Toksinproduserende muggsopper Stort antall i hele verden Deles i feltsopp og lagersopp Viktigste slektene i matvarer er antagelig: Aspergillus Lagersopp Penicillium Lagersopp Fusarium Feltsopp Alternaria Feltsopp

Eksempler på Aspergillus arter og toksiner

Penicillium arter og toksiner Art Toksin P. camemberti Cyclopiazonic acid P. chrysogenum Roquefortine C, meleagrin, penicillin, thomatrem A & B P. commune Cyclopiazonic acid, fumigaclavin A & B, rugulovasin A & B P. crustosum Penitrem A, Roquefortine C, terrastric acid P. rockefortii Isofumigaclavin A & B, PR-toxin, roque- fortine C, mycophenolic acid, P. verrucosum Citrinin, Ochratoksin A P. viridicatum Penicillic acid, viomellin, vioxanthin, viridin acid, xanthomegnine

Fusariumarter og toksiner Art Toksin produksjon F. acuminatum T-2, HT-2 DAS, MAS, MON, NEO F. avenaceum MON, Enniatiner, Fus-C F. culmorum DON, ZEN, NIV, Fus X, Fus C, aDON, F. graminearum DON, ZEN, A-DON, NIV, fusX, FusC F. oxysporum MON F. poae DAS, MAS, NIV, Fus-X, T-2, HT-2, Fus C F. langsethi T-2, HT-2 F. sporotrichioides T-2, HT-2, DAS, NEO, Fus C F. verticilloides FUM, Fus C

Viktigste mykotoksiner i mat og fôr Aflatoksin Ochratoksin A Trichothecener Fumonisiner Zearalenone? De samme toksinene produseres av flere arter. I blant av arter fra flere slekter.

Aflatoksin Julegiften Finnes i : Julevarer som dadler, fiken, etc. men også i nøtter, bokkhvete, fôr og høy. Det finnes flere varianter av aflatoksin. Vanligst er aflatoksin B1 Produseres hovedsakelig av Aspergillus flavus og A. parasiticus

Aflatoksin metabolisme

Aflatoksin mekanisme Bindes til DNA gentoksisk

Aflatoksin - effekter Akutt hepatotoksisk i store doser. Fjørfe spesielt følsomt. Påvirker vekt og farge på mange indre organer i fjørfe. Akutt immunotoksisk i store doser, spesielt på cellulært mediert immunforsvar Karsinogen. Aflatoksin B1 en av de mest potente kjente leverkarsinogener.

Aflatoksin - karsinogenitet Gentoksisk M1 en potens mindre potent enn B1 Effekten potensieres av hepatitt B virus (økt epoksideringen) JECFA: 0,3 krefttilfeller/år/100.000/ ng/kg bw (0,05 – 0,5) Hepatitt B positive 0,01 krefttilfeller/år/100.000/ ng/kg bw (0,002 – 0,03) Hepatitt B negative

Aflatoksin - Oppsummering Aflatoksin er en potent karsinogen som produseres av A. flavus og A. parasiticus Toksinet rammer spesielt befolkningen i tropiske områder Potensieres av infeksjon med hepatitt B virus.

Ochratoksin A slektene Penicillium og Aspergillus Produseres hovedsakelig av arter av slektene Penicillium og Aspergillus (P. verrucosum, P. nordicum, Aspergillus ochraceus, A. niger, A.sulphurus, A. carbonarius) Penicillium i tempererte områder, Aspergillus i varmere strøk Forekomst: korn, druer, vin, kaffe, kjøttprodukter inneholdende blod, bønner, nøtter etc.

Ochratoksin A Kinetikk: Langsomt opptak Distribusjon via plasma til nyre. Lavere konsentrasjoner i lever, muskel og fett. Lang halveringstid – bindes blant annet i plasma. Dette gir lang oppholdstid i plasma. Och A finnes derfor i kjøttprodukter som et resultat av forekomster i fôr. I mennesker er halveringstiden ca. 35 dager Akkumuleres i nyre. Lavere konsentrasjoner påvises også i lever, muskel, og fett. Restmengder av Och A finnes derfor i kjøtt. Och A skilles ut i melk, men i liten grad i drøvtyggere. Finnes derfor lite i melk og melkeprodukter

Ochratoksin A - mekanisme Apoptose ved lave konsentrasjoner, nekrose ved høyere konsentrasjoner. Inhiberer glukoneogenesen spesielt i nyrene Inhiberer utskilling av insulin Inhiberer proteinsyntese in vivo og in vitro.

Ochratoksin A – Effekter I Oral LD 50: ART Dose (mg/kg bw) Mus 46 – 58 Rotte 20 - 30 Hund 0,2 Gris 1 Kylling 3,3

Ochratoksin A – Effekter II Gentoksisk (?) Karsinogen i forsøksdyr. Ikke bevis for mennesker (klasse 2B) Teratogen Nyretoksisk. Vevskader i proksimale tubuli Immunosuppresiv. Spesielt skader på B-cellesystemet. Gir også patologiske skader på lymfevev, lymfeknuter i tarmen.

Ochratoksin A – vurdering JECFA: PTWI 100 ng/kg bw (nyreeffekt) Nordisk TDI: 5 ng/kg bw (karsinogen) Canada: : 1,2 – 5,7 ng/kg bw/dag (karsinogen) Inntak estimert i Norge: 3,14 ng/kg bw/dag (menn) 3,02ng/kg bw/dag (kvinner)

Fumonisin Produseres hovedsakelig av Oppdaget så sent som i slutten av åttitallet. Produseres hovedsakelig av Fusarium verticilloides og F. proliferatum. Finnes hovedsakelig i mais fra mange deler av verden. Lite undersøkt i Norge?

Fumonisiner - Mekanisme Fumonisiner forstyrrer fettmetabolismen Eksakt mekanisme ikke helt kartlagt To ulike forklaringsmodeller foreligger. Vist å inhibere syntesen av sphingolipider (viktige molekyler i regulering av cellevekst, differensiering etc)

Fumonisiner - kinetikk Lav absorpsjon fra tarm (estimert til 4% i rotter og mus) Rask distribusjon og eliminasjon, hovedsakelig i faeces Liten eller ingen påvist metabolisme Høyest konsentrasjoner i lever og nyre Ingen akkumulasjon i kjøtt, egg eller melk

Fumonisiner – effekter I Ingen data for akutt toksisitet (LD50), men indikasjoner på lite akutt toksisk Gir skader i lever og redusert levervekt Samme skader i nyre i en del studier, ikke alle. Også i hjertet, men i høyere doser

Fumonisiner – effekter II Hjerneskader i hest Lungeødem og væske i lungene i griser Karsinomer i nyrer antatt å være sekundær til nyretoksisiteten Ikke direkte gentoksisk Mennesker ?

Fumonisin - vurderinger JECFA 2001: PMTDI 2 µg/kg bw basert på NOEL fra skader på nyre med faktor 100 Ingen norsk inntaksberegning Estimert inntak i andre land: Snitt: 0,06 – 1* µg/kg bw 90th persentil: 0,08 - 0,1

Zearalenone Produseres av blant annet F. verticilloides , F. equiseti, F. cerealis, F. culmorum, F. graminearum, Finnes mest i mais, men også i andre kornslag Høyeste konsentrasjoner i mais fra varmere strøk

Zearalenone - metabolisme . Konjugeres Hydroksyl rask absorpsjon skilles ut i urin eller faeces, (artsforskjell) Raskere i arter via galle enn i arter via urin Enterohepatisk reabsorpsjon Zearalanol

Zearalenone - mekanisme Zearalenone bindes til østrogenreseptorene Zearalenone virker som østrogen α-zearalenol sterkere østrogen β- zearalenol svakere α- Zearalanol sterkt østrogenvirkning

Zearalenone - effekter LD50 > 2000 - > 20000 mg/kg bw For tidlig kjønnsmodning nedsatt reproduksjon Sauer og griser mest følsomme (konstant oestrus). Mennesker ? ikke gentoksisk karsinogen ?

Zearalenone - vurdering JECFA 1999: Primært østrogeneffekt Eventuell karsinogen effekt sekundært til dette. PTWI 500 ng/kg bw/uke (ca 71ng/kg bw/dag)

Zearalenone - inntak

Trichothecener

Trichothecener - forekomst Trichothecener i mat produseres av ulike Fusarium arter. Vanlige i tempererte og varmere områder (artsavhengig).

Trichothecener - Kinetikk Metabolisme Tas raskt opp. Ingen akkumulasjon Rask utskilling i urin og/eller faeces Ingen betydelige rester i kjøtt, egg eller melk. Metabolisme glukuronid konjugeres Sidekjeder avspaltes

Trichothecener - metabolisme

Trichothecener - mekanismer Hemmer proteinsyntesen DNA syntesen (sekundært til proteinsyntese?) Mitokondriefunksjonen (?) Påvirker membranens funksjon Gir apoptose

Trichothecener – effekter I Immunforsvaret Mange ulike effekter observert på både antistoffproduksjon og cellulært immunforsvar Påvist nedsatt forsvar mot infeksjoner i forsøksdyr Påvist økt motstand mot infeksjon i mus Økt IgA fra lymfesystem i tilknytning til GI

Trichothecener – effekter II redusert forinntak Forsøksdyr spiser mindre (uklar dose-respons) Fører til redusert vekst Gris spesielt følsomt. Drøvtyggere lite følsomme. Fjørfe mellom. Dyrt for bønder Dyrevelferd?

Trichothecener – effekter III Karsinogen effekt T-2 karsinogen? Påvist adenocarcinomer i mus, men studien ikke fullgod. Finnes ingen fullgod studie. Ikke gentoksisk Ingen karsinogen effekt i 2-årsstudie med DON.

Trichothecener – humane data Epidemier i Russland Flere uutbrudd i India, Kina, Japan Vanskelig på dokumentere årsak T-2 Brukt som krigsgass?

Trichothecener - vurdering JECFA og EU: DON PTDI: 1 µg/kg bw PTDI T-2 + HT-2: 60 ng/kg bw Estimert inntak i Norge: DON: 348 ng/kg bw/dag (menn) 304 ng/kg bw/dag (kvinner). T-2 toxin: 35 ng/kg bw/dag (menn) 31 ng/kg bw/dag (kvinner).

Mykotoksiner – konklusjon Antallet toksiner er stort Mange er lite undersøkte Toksikologi til dels dårlig kartlagt Mange mykotoksiner utgjør en helsemessig risiko for befolkningen og for produksjonsdyr Tropiske områder mest utsatte.