Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
DETTE SKAL DU LÆRE OM hvordan en nervecelle virker, og hvordan nervesystemet er bygd opp hvordan kroppen blir styrt av hjernen og nervene hva hormoner er, hvordan de virker, og hvor de blir produsert

2 Signalene som nervecellen mottar, kommer inn gjennom dendrittene.
dendritter akson cellekropp hjelpeceller Hjelpecellene fungerer som en slags isolasjon. Uten dem ville signalene gått nokså tregt. Cellekroppen avgjør om signalene som kommer inn skal sendes videre gjennom aksonet. Nervesignalene går med en hastighet på over 100 meter per sekund.

3 Nervesignalene – en kjedereaksjon i nervecellene
akson akson synapse signalretning signalretning akson dendritt synapse dendritt Signaler fra én nervecelle til en annen blir overført gjennom en synapse ved hjelp av kjemiske stoffer. Nervesignalene kan bare gå én vei i nervecellene.

4 Overføring av nervesignaler gjennom en synapse
Nervesignalet kommer fram til enden på aksonet. Der danner cellene et signalstoff, som tømmes ut av en blære ytterst på aksonet. Signalstoffet passerer synapsen. Signalstoffet fester seg til mottakere på neste celle (eller en muskel). En nervecelle ligger ikke helt inntil den neste. Det er et lite mellomrom mellom dem. Mellomrommet kalles en synapse.

5 Hjernen – kommandosentralen
Storhjernen Mellomhjernen Midthjernen Lillehjernen Den forlengete margen

6 Nervesystemet hos mennesker
hjernen ryggmargen Sentralnerve-systemet består av: hjernen, som er beskytte av hodeskallen ryggmargen, som er beskyttet av ryggraden Det perifere nervesystemet består av : det innoverledende nervesystemet — nerver som leder signaler fra sanseceller til hjernen det utoverledende nervesystemet — nerver som leder signaler fra hjernen til muskler og organer

7 Venstre hjernehalvdel – den logiske Høyre hjernehalvdel – den kreative
kontroll av bevegelser på høyre side kontroll av bevegelser på venstre side

8 Reflekser – automatiske reaksjoner i kroppen
5. Nervesignaler sendes til hjernen. Refleksbue 4. Muskelen trekker seg sammen og tar bort hånda fra flammen. 3. Nervesignaler sendes direkte tilbake til muskel i armen. Ryggmargen Når du brenner deg på en flamme, trekker du hånden tilbake ved en refleks. Du reagerer før hjernen har fått beskjed. 2. Nervesignaler sendes inn til ryggmargen. 1. Du brenner deg på en flamme.

9 Hormoner produseres i kjertler
hypofysen skjoldkjertelen binyrene bukspyttkjertelen eggstokkene testiklene

10 Hjernen – kontrollsenteret for hormoner
hypothalamus hjernen Hypothalamus registrerer tilstanden i kroppen og regulerer den ved å sende ut hormoner eller påvirke hypofysen gjennom nervesignaler. hypofysen Hypofysen produserer ulike hormoner som enten virker på kroppens organer eller på andre hormonkjertler.

11 Hormoner i bukspyttkjertelen
Virkninger: Insulin senker blodsukkernivået. Glukagon øker blodsukkernivået.

12 Hormoner i eggstokkene
Virkninger: Østrogen endrer kroppsform og behåring hos kvinner. Progesteron påvirker menstruasjonssyklusen.

13 Hormoner i testiklene Virkninger:
Testosteron påvirker kroppsvekst, muskelutvikling, vekst av kjønnsorganer og behåring hos menn.

14 Blodsukker – ikke for mye, ikke for lite
lavt blodsukker blodårer høyt blodsukker bukspyttkjertelen Insulin senker blodsukkernivået glukagon øker blodsukkernivået muskler og celler lever leveren skiller ut druesukker til blodet celler og muskler tar opp druesukker fra blodet

15 Diabetes – sukkersyke Det er to typer diabetes:
Type 1-diabetes. Denne typen skyldes mangel på insulin. Den forekommer i alle aldre, men de fleste er under 40 år når de får sykdommen. Type 2-diabetes. Denne typen skyldes at insulinet virker dårlig. Den er vanligst hos overvektige personer og hos eldre. I dag får flere og flere unge denne formen for diabetes på grunn av feil kosthold og overvekt. Ved hjelp av en insulinpumpe kan diabetikeren forsyne kroppen med insulin ved type 1-diabetes.

16 PCB Hormonhermere – den nye miljøtrusselen
hormonhermende, virker på samme måte som det kvinnelige kjønns-hormonet østrogen, og kan forstyrre forplantningsevnen hos dyr og mennesker forbudt å bruke i dag PCB finnes fortsatt i en del produkter som ble lagd før 1980 kreftfremkallende Polyklorerte bifenyler spres med luft og havstrømmer brytes ikke ned i naturen hoper seg opp i næringskjeden, mennesker og rovdyr er spesielt utsatt

17 Opphopning av giftstoffer i næringskjeden
For hvert ledd i næringskjeden blir det stadig høyere konsentrasjon av miljøgiften. Når konsentrasjonen øker, blir miljøgiften mer og mer skadelig. Derfor er de dyra (og vi mennesker) som er sist i næringskjeden, mest utsatt for forgiftninger, kreft og andre helseskader.


Laste ned ppt "Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google