Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Blir vi syke av norsk kjøtt?
Georg Kapperud Smitteverndagene
4
Folkehelseinstituttets vurdering bygger på
Overvåkingssystemet MSIS Utbruddsvarslingssystemet VESUV Nasjonale overvåkingslaboratorier Epidemiologisk årsaksforskning
5
2500-3000 tilfeller meldt til MSIS hvert år
Campylobacteriose tilfeller meldt til MSIS hvert år 50-60% smittes i utlandet
6
CAMPYLOBACTERIOSE – MSIS 1982-2007
MELDTE TILFELLER
8
Utbrudd av campylobacteriose
Smittekilder: Ikke-desinfisert drikkevann Tallrike omfattende utbrudd Fjørfeprodukter To kjente utbrudd Upasteurisert melk To kjente utbrudd Ett kjent utbrudd etter grilling av sauekjøtt
9
Campylobacteriose - Risikofaktorer i Norge
4 kasus-kontroll-undersøkelser, sist i : Drikke ikke-desinfisert drikkevann (>25%) Tilberede eller spise fjørfeprodukter kjøpt rått (10%) Dårlig hygiene under grillmåltider Kontakt med dyr (storfe, sau, fjørfe, kjæledyr) Spise ufullstendig varmebehandlet svinekjøtt Drikke upasteurisert melk Godt dokumentert - Må oppdateres
10
Campylobacter: Kyllinger - pasienter
11
1500-2000 tilfeller meldt til MSIS hvert år
Salmonellose tilfeller meldt til MSIS hvert år Ca. 80 % smittes i utlandet
12
SALMONELLOSE - MSIS MELDTE TILFELLER
13
SALMONELLOSE - MSIS Smittet i Norge MELDTE TILFELLER
14
Reservoarer for Salmonella i Norge
15
Enkelte utbrudd av salmonellose
Oranienburg Typhimurium Saintpaul Enteritidis Entertitidis Typhimurium Minnesota Typhimurium
16
Enkelte utbrudd av salmonellose
Infantis DT104 DT104 Thompson Kedougou Typhimurium Typhimurium Weltevreden
17
Salmonellose – Risikofaktorer
2 kasus-kontroll-undersøkelser fra 1990-tallet: Konsum av matvarer produsert i utlandet Bruk av ubehandlet drikkevann Direkte eller indirekte kontakt med ville fugler Direkte eller indirekte kontakt med piggsvin Nye, oppdaterte undersøkelser er nødvendig
18
80-140 tilfeller meldt til MSIS hvert år
Yersiniose tilfeller meldt til MSIS hvert år 20-30 % smittes i utlandet Langvarige bivirkninger ikke uvanlig
19
YERSINIOSE - MSIS MELDTE TILFELLER NY SLAKTETEKNIKK
20
Grisen er det eneste dyret som konsumeres av mennesket,
som regelmessig er bærer av patogene Y. enterocolitica
21
Utbrudd av yersiniose Smittekilder: Catering, snitter (> 4 syke)
Familieselskap Lillesand 2000 Julesylte, kommersiell (> 10 syke) Østfold og Vestfold 2006 Julesylte, hjemmelaget (4 syke) Privat selskap, Oppland 2006
22
Yersiniose – Risikofaktorer
1 kasus-kontroll-undersøkelse i Osloregionen: Konsum av svinekjøttprodukter (73 %) Bruk av ikke-desinfisert drikkevann (25 %) Preferanse for rått eller ufullstendig stekt kjøtt Godt dokumentert – bør oppdateres på landsbasis
23
20-50 tilfeller meldt til MSIS hvert år
EHEC-infeksjon 20-50 tilfeller meldt til MSIS hvert år 30-50 % smittet utenlands
24
EHEC-INFEKSJON - MSIS 1992-2007
MELDTE TILFELLER
25
Utbrudd av EHEC-infeksjon
Smittekilder: Kebabrestaurant (> 1 syk) Sørlandet 1997 Økologisk salat (> 4 syke) Flere fylker 1999 Morrpølse (> 17 syke) Landsdekkende 2006
26
EHEC-infeksjon – Antatte risikofaktorer
Spise ufullstendig varmebehandlet kjøtt fra storfe eller småfe Spise andre matvarer kontaminert av avføring fra storfe og småfe Drikke upasteurisert melk Bruk av ikke-desinfisert drikkevann Kontakt med smittebærende husdyr eller personer Bade i kontaminert vann Mangelfull dokumentasjon – undersøkelser er påkrevd
27
En sjelden men alvorlig sykdom
Listeriose En sjelden men alvorlig sykdom
28
LISTERIOSE - MSIS MELDTE TILFELLER
29
Utbrudd av listeriose i Norge
Smittekilder: Kjøttpålegg (> 6 syke) Trøndelag 1992 Kontaminert slicer (> 3 syke) Ålesund sykehus 2005 Økologisk camembert (> 17 syke) Rikshospitalet 2007
30
Listeriose – Antatte risikofaktorer
Spise matvarer som er: Langtidsholdbare Listeria oppformeres Kjølelagrede Listeria vokser og konkurrerer godt Ingen videre varmebehandling Listeria overlever
31
store konsekvenser for samfunnet og den enkelte
Toksoplasmose En alvorlig sykdom med store konsekvenser for samfunnet og den enkelte
32
Det fødes inntil 50 barn med toksoplasmose hvert år
33
Toksoplasmose – Risikofaktorer
Landsdekkende kasus-kontroll-undersøkelse : Spise rå eller ufullstendig varmebehandlet kjøttdeig- eller farseprodukter (29%) Spise rå grønnsaker eller frukt som ikke er vasket (28%) Spise rått eller ufullstendig varmebehandlet sauekjøtt (22%) Spise rått eller ufullstendig varmebehandlet svinekjøtt (18%) Tømme eller gjøre ren kattekassen (16%) La være å vaske kjøkkenkniven etter kontakt med rått kjøtt (11%) Godt dokumentert Kjøtt: 69 %
34
Pasienter smittet i Norge - MSIS 1995-2007
200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 E. coli-enteritt Listeriose Yersiniose Shigellose Salmonellose Campylobacteriose
35
Konklusjon Norsk kjøtt er trygt å spise www.matportalen.no
Norsk kjøtt er en viktig smittekilde for enkelte sjeldne men alvorlige sykdommer Den relative betydningen av kjøtt som smittekilde er mindre enn i de fleste land Mange nordmenn smittes under reise i utlandet Ikke-desinfisert drikkevann er ansvarlig for en stor del av tilfellene Andre næringsmidler og kontakt med smittebærere har også betydning Kjøkkenhygiene er ikke alltid tistrekklig for å forebygge smitte Norsk kjøtt er trygt å spise Råd om kjøkkenhygiene – Spesielle råd til utsatte grupper
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.