Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertIngunn Lorentzen Endret for 8 år siden
1
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Mikrobens virulens Menneskets motstandskraft Miljø
3
Mikrober som har stor evne til å skape sykdom
4
Friske mennesker med sterkt infeksjons-forsvar
5
Hjemmemiljø
6
Institusjonsmiljø
7
Eldre og syke mennesker som er meget mottakelige for å utvikle infeksjonssykdom
Miljø med mange mikrober Mikrober som i stor grad er i stand til å fremkalle sykdom
8
Matbårne sykdommer Bakterier og bakterielle toksiner, virus, parasitter, prioner Smittestoffer i mat og vann er den viktigste kilden til alvorlige infeksjoner og epidemier i verden Bakterier er hyppigst registrert som årsak til matbåren sykdom
9
Mikroorganismenes evne til å fremkalle sykdom
Virulensfaktorer evne til å gjøre skade toksiner evne til å overleve og formere seg næring temperatur
10
Unngå å forurense maten
100 Unngå å forurense maten Passe på at mikrobene ikke får gode muligheter til å formere seg 60 4 1
11
Utfordringer i institusjonsmiljøet
Maten lages i store kvanta Det tar tid fra maten er ferdig laget til den spises Mangel på utstyr/uheldige bygningsmessige forhold Mange mennesker involvert i håndteringen av mat Uklare ansvarsforhold og rutiner på boavdelingene Blanding av urene og rene oppgaver - håndhygiene Mangelfull opplæring
12
Infeksjonsforvaret hos eldre
svikt i immunapparatet nedsatt antistoffrespons tynnere og tørrere slimhinner nedsatt sirkulasjon Feil-/underernæring Sykdom
13
Konsekvenser Akutt sykdom med: brekninger, oppkast diaré, vanndig/blodig diaré feber magesmerter, -kramper
14
Konsekvenser Akutt sykdom Sengeleie Tap av væske/nedsatt inntak av næring - dehydrering Forvirring Systemisk infeksjon Organsvikt
Liknende presentasjoner
© 2023 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.