Grønn utdanning – utfordringer Konst. avdelingsdirektør Kirsti Gustad Landbruks- og matdepartementet Dialogkonferanse 19. oktober 2011
Ny melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken Bred prosess – mange innspill Retning for landbrukspolitikken i 10-årig perspektiv Mange innpill omhandler utfordringer innen rekruttering, kompetanse
Utviklingstrekk Norge i det store bildet Strukturen i landbruket produsere helsemessig trygg mat tilleggsnæringer fellesgoder
Sammensatte kompetansebehov Kunnskap og kompetanse er avgjørende Hele verdikjeden Samordning på tvers av fylkene Helhetlig utdannings- og kompetansepolitikk
Utfordringer for rekruttering Lav rekruttering til landbruksutdanningen på alle nivå Kan føre til nedbygging av studietilbudet Viktig kompetanse for næringen og samfunnet kan forsvinne Foto: Nofima Foto: Scanpix Foto: Nofima
Rekruttering og kompetanseutvikling Flere må ta landbruks- og matfaglig utdanning – hva må til? - informasjon - tilbudet vs. behov - fleksibilitet - spesialisering - struktur - kryssløp - fagskolenivå
Tiltak for økt rekruttering Godt samspill mellom næring, utdanningsinstitusjoner og forvaltning Landbruket på den fylkespolitiske dagsorden Velg landbruk FEED Grønn utdanning Skog
Landbruket på den fylkespolitiske dagsorden Å sikre rekruttering og kompetanse er avgjørende Forvaltning av midler på til sammen 20 mill. kroner i samarbeid med næringen og øvrig regional forvaltning Viktig å se midlene i sammenheng med øvrige virkemidler Samarbeid over fylkesgrensene
Etter- og videreutdanning Viktig med gode etter- og videreutdanningstilbud Agronomutdanning for voksne Stimulere til økt kompetanseutvikling
Oppfordring Danner grunnlag for en viktig kompetanseflyt i hele verdikjeden Godt samarbeid med næringa DIALOG MULIGHETER
Takk for oppmerksomheten!