Glomdalsmuseet som formidler av vårt kulturelle mangfold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
OM – AV –FOR MANGFOLDIGE MUSEUMSBRUKERE KUNNSKAP OM – MEDVIRKNING AV – FORMIDLING FOR MANGFOLDIGE BRUKERE 2 fokusgrupper 1 med studenter 1 med lærere (kort-kort.
Advertisements

Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Utvikling av samiske bibliotektjenester I lys av bibliotekmeldinga.
Beate Strøm Rådgiver ABM-utvikling
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
5 Kultur.
Endring av formidlingspraksis i samarbeid med skolen Tvangsgifte eller ekte kjærlighet? Museer som ressurs i Den kulturelle skolesekken Alta,
Etikkutvalg for fagskolen
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Et mangfoldig Rotary En god vei inn i det norske samfunn er gjennom kontakt og vennskap med nordmenn Kanskje Rotary er noe for deg?
Overgangsvinduer, kurs og opplæring, lov og reglementer, ekstranett Presentasjon på NTFs medlemsmøte 2. juni 2007 Grand Hotell, Oslo.
Kulturnett som arena for arkivformidling
Regjeringens barne – og ungdomspolitikk Kjell Erik Øie Statssekretær.
4. Formidlingsparaplyen Et Litteraturhus-tiltak i regi av bibliotekene og fylkesbiblioteket i Hedmark.
Norske museers omdømme
Veien videre… Direktør Stein Slyngstad, ABM-utvikling Innlegg på Det nasjonale museumsmøtet Trondheim, 9. september 2010.
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Mangfoldige minner og Mangfoldsåret
BOMILJØTJENESTE INTERKULTURELL BOMILJØTJENESTE. Prosjektrammer Samarbeidsprosjekt mellom Bergen Bolig og Byfornyelse Mottaks –og kompetansesenter for.
Norges kulturvernforbund Kulturminnemeldingen Høring i Energi- og miljøkomiteen 23. mai 2013.
Fosterbarn, minoritetsbarn, barnevernsbarn, eller barn?
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Levanger kommune - Levanger bibliotek – Driftskomiteen Folkebiblioteket anno 2008 Hva er det?
Mangfold og fellesskap
Primærmedisinsk verksted Senter for Helse, Dialog og Utvikling (PMV) Sverresgt. 10, 0652 Oslo tlf.:
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Strategi og handlingsplan
Bbbb Regionplan Agder 2020 Samarbeidet med UiA-en merverdi for oppfølgingen?
Det flerspråklige bibliotek – mer enn en boksamling!
6 Kulturmøter.
"Kulturbuss utan grenser" " Kulturbuss utan grenser”: Et mobilt bibliotek- og kulturformidlingstilbud i det sørsamiske språkområde i Jämtland, Dalarna,
Val324 Lokalsamlinger og lokalhistorisk materiale Tor Sveum Forelesning fredag 5. november 2004: ABM-U Statens senter for arkiv, bibliotek og museum.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Strategi for NRK Norges viktigste kilde til ny forståelse og felles opplevelser.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Samspill skaper vekst Et samarbeid mellom Næringsliv og kultur på Helgeland.
”En likestilt barnehage” -
Hva skjer hvis jeg skriver her
ETABLERING AV LOKALT SN-FORUM/GRUPPE. Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening Mål for første møte Bli enig om: Å sammen ta initiativ til lokal SN-forum.
John og Odilla. Burundi/Gjøvik
PRINSIPPER FOR FORELDREVEILEDNING
Møte med det norske arbeidsmarkedet.
Cafédialog – elevmedvirkning
Kåseri i Harstad Astri Fremmerlid som var med på å starte Harstad Historielag, er nå direktør for Perspektivet Museum. Det er en offentlig.
Fra Olavsled og Olavsfestdager til OL - fylkeskommunens kultursatsinger Sentrale elementer i arbeidet med å gjøre Trøndelag til Europas mest kreative region:
Navn på nybygget.  Identitet  Tilhørighet  Skape en merkevare  Skape lyst til besøk Hvorfor trenger vi et navn?
Lek og Læring i barnehagen
Overordnet bevaringsplan for privatarkiver i Vestfold Marit Slyngstad
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
Litteraturhus Nord-Trøndelag -Arrangørerfaring fra små og mellomstore bibliotek Kari Hortman, Nord-Trøndelag fylkesbibliotek.
Fra tradisjonelt folkemuseum til kritisk samfunnsaktør ABM-utvikling Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Åshild Andrea Brekke.
PED Teori og praksis - Didaktikk og organisasjonslæring Kursemne 5: Flerkulturelt perspektiv i utdanning Kristin Vasbø.
Mangfoldsåret 2008 markeringsår for kulturelt mangfold - Foto: Det flerspråklige bibliotek/ Deichmanske bibliotek.
Storytelling – historiefortelling - erfaringer fra Øyer Tolv stemmer – stemmerettsjubileet Historiefortelling - vandrehistorier.
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Klikk for å redigere undertittelstil i malen OM – AV – FOR MANGFOLDIGE MUSUMSBRUKERE ved professor Anne-Britt Gran Oppdragsgivere: Kulturhistorisk Museum,
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Kompetanse for mangfold
«Det inkluderende samfunn» - Røde Kors til stede for alle Miniseminar 2- Distriktsårsmøte i Geiranger 2015.
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Bedre gjennomføring av det 13-årige opplæringsløpet
Kurs for tillitsvalgte i Norges Husflidslag
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Fagfornyelsen Høring av læreplanene 22.mai 2019
Utskrift av presentasjonen:

Glomdalsmuseet som formidler av vårt kulturelle mangfold. Mari Østhaug Møystad Ragne Hauge Harviken

Norge har vært flerkulturelt i mange hundre år! Glomdalsmuseet som er et tradisjonelt folkemuseum og landets tredje største friluftsmuseum, har en økt fokus på formidlingen av kulturelt mangfold. Ved siden av den tradisjonelle virksomheten, som omhandler Glomma dalføret og der friluftsmuseet er bærebjelken, er den flerkulturelle satsingen, som omhandler både nyere minoriteter og nasjonale minoriteter, det viktigste satsingsområdet på Glomdalsmuseet.

Identitet Samlingene, friluftsmuseet og aktiviteter ved museet har vært en kultursatsing som har styrket østerdalsidentiteten i en nasjonsbyggende periode, helt siden museet ble etablert i 1911. På samme måten som museet har vært viktig for oppbyggingen av identitetene til de opprinnelige østerdølene, så ønsker vi at museet skal være aktuelt for identitetsutformingen for alle de som bor her i dag.

Museenes oppgave Museenes kjerneoppgaver er : forskning, bevaring, dokumentasjon og formidling. Museenes oppgave er å ta vare på, gjenspeile, analysere og reflektere over ulike sider ved vårt samfunn i fortid og i nåtid. Dette er en utfordring i vår flerkulturelle samtid. Museene skal både arbeide for dagens samfunn og fokusere på bevaring for ettertiden. Museene som en viktig samfunnsaktør. Sette aktuelle tema på dagsorden. En flerkulturell dimensjon skal være en integrert del av alt vi gjør. ”Normalisering av mangfold”. Vise hvordan mangfoldet også går på tvers av kulturelle grenser.

Museenes oppgave Folk i vår region skal kunne besøke museet og føle at det de ser og opplever vedrører dem. Dette er helt i tråd med nasjonale retningslinjer (st. melding 17, 2005-2006). Museene skal ivareta vår kulturarv og gjenspeile mangfoldet. Museene som møteplass Museene som dialoginstitusjoner Gjennom økt kunnskap bidra til å motvirke fordommer og diskriminering. Å få sin kultur og historie presenter på museum kan øke en minoritets status!

Nasjonale minoriteter og nye minoriteter Hovedsatsingen er romanifolket/ taterne og flerkulturelt senter. Aktivitetene har tre hovedkomponenter: Utstilling (blant annet Latjo drom og Fotspor). Dokumentasjon. Formidling. Gjennom disse aktivitetene fungerer museene som møteplass og som en dialoginstitusjon.

Romaniavdelingen og flerkulturelt senter Arbeidet med flerkulturelt senter og med den nye avdelingen for romanifolket/taternes kultur og historie har mange fellestrekk både når det gjelder tema og metode. Mens det faglige fokuset er på det flerkulturelle i en kulturhistorisk kontekst, bygger metoden på dialog, samarbeid og nettverksbygging. Glomdalsmuseet ønsker at det flerkulturelle skal være en synlig og integrert del av virksomheten ved museet. Dette innebærer blant annet at det flerkulturelle blir en del av tradisjonelle aktiviteter ved museet som for eksempel ”Liv i stuene”.

Romanifolket/taterne og Glomdalsmuseet Glomdalsmuseet startet arbeidet med å etablere en avdeling for taternes/romanifolkets kultur og historie allerede i 1997, da en av museets eiere, Våler kommune i Solør, kom med en henvendelse til museet. Dette første initiativet ble etterfulgt av et seminar på Glomdalsmuseet i regi av ABMU og RFL (nå TL-Taternes Landsforening). Taternes egne organisasjoner har på denne måten vært med i fra starten. På møtet var det enighet om behovet for å få i stand en bred presentasjon av taternes kulturhistorie, som en motvekt til alle fordommene som har fulgt folkegruppen helt fram til i dag.

Samarbeid og dialog Utstillingen Latjo drom er laget i samarbeid med to av taternes/romanifolkets egne organisasjoner TL og LOR (i tråd med rammekonvensjonen). Arbeidsgruppa har hatt som sin viktigste oppgave å drøfte, kvalitetssikre og godkjenne form, tema og innhold i utstillingen, innenfor vanlige museumsetiske og - faglige retningslinjer.

Innsamling og dokumentasjon Romanifolket/taternes selv har vært sentrale både i innsamlingen av gjenstander og i dokumentasjonsarbeide. Folkets egne stemmer høres ved at mange av intervjuene som er samlet inn brukes direkte i utstillingen.

Samarbeidsprosjekter i dag Deltagelse i museets ordinære arrangementer - egne arrangementer. Vandreutstilling om romanifolket/taterne. Ulike aktiviteter på initiativ fra våre samarbeidspartnere (bl.a. guide kurs og skoleformidling). Romanifolket/taterne vil bli representert i utstillingen det mangfoldige Hedmark. De nye fasilitetene på Glomdalsmuseet (auditorium, bibliotek etc.) åpner for ulike kulturelle aktiviteter, møtevirksomhet og undervisning.

Flerkulturelt kunnskaps- og kompetansesenter Dokumentasjon av nyere innvandring i Hedmark Skape møteplasser/samhandlingsarenaer Kunnskapsformidling Utstillinger Nettverksbygging

Dokumentasjon Fotspor Rapporter Studentoppgaver Avisartikler Bøker Kulturelt mangfold i Hedmark

Samhandling -møteplasser Arrangementer Åpen arena Kulturmøter Samarbeidsprosjekter

kunnskapsformidling Utstillinger Undervisningstilbud Guider/formidlere som kan fortelle egne historier

Fotspor Somalia- Norge Informasjon Dokumentasjon Utstilling

Mangfoldsåret Temauker Mangfoldskonserter Filmer Utstillinger Undervisningstilbud