Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UU og Fylkesmannens rolle
Advertisements

Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
GRUPPE 14 Bygging i 100-metersbeltetGruppe F
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Kryss-subsidiering og andre feller
Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening.
VA-tiltak langs Svelvikveien mellom Solumstrand og Svelvik grense – Orientering til Bystyrekomitèen Hensikt: Gi komitèen en orientering om.
To lovproposisjoner er fremmet av regjeringen: Ot.prp nr 32 ( ) – plandelen Ot.prp nr 45 ( ) – byggesaksdelen Antatt ikrafttreden 1.juli.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
BEHANDLING AV BYGGESØKNADER I MARKA
Fra fylkesdelplan Rondane til regional plan for Rondane-Sølnkletten
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Naturvernets utvikling
Reguleringsplaner.
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Verktøy i pbl. Kulturminner, kulturmiljø og landskap.
Planbestemmelser.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Opplæringspakken for barnerepresentantene Juridisk forankring av hensynet til barn og unge.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
JUR5620 Personvern - forelesning Arbeidsgiveres tilgang til ansattes e-post Vilkår for fjernsyns- overvåking (videoovervåking)
Søkerkurs for tiltakshaver Tirsdag  Går du med byggeplaner til sommeren? Vi inviterer til et enkelt ”søkerkurs” på ca 2,5 timer 20. mars og.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Barnerepresentanten’s (BR’s) rolle Kenneth Arntzen Barnerepresentant Levanger kommune.
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
PLAN OG BYGNINGSLOVEN LOVEN HAR BESTEMMELSER OM Arealformål
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og administrasjonsavdelingen Kommuneplanens arealdel Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen som viser.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Arbeid for likestilling og mot diskriminering Norges idrettsforbund 30. oktober 2015.
Hva kan man gjøre i et vernet vassdrag? Dag Bastholm Dato 22. januar 2014.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Mulighetenes Oppland Regional plan for Rondane - Sølnkletten Bygger på «Fylkesdelplan for Rondane» «Skal legges til grunn for regionale organers virksomhet.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Premisser for små kraftverk i Vefsnavassdraget Arne Jørgen Kjøsnes.
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Innsyn og adgangsbegresning
HTV-konferanse februar
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Hva betyr helhetlig vannforvaltning for lokal forvaltning og saksbehandling? Rådgiver, Lars Ekker Nordland fylkeskommune/ vannregionmyndigheten i Nordland.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Samhandling for effektive planprosesser
VANNSKUTER - UTFORDRINGER
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
Markarådet 5. mai 2015 Bjørn Bugge 2015 Markarådet Mai 2015.
Fast eiendoms rettsforhold
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Den lovgivende makten i Norge
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Om opprykk til førstelektor
Sak Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage
Fylkesmannen i Buskerud
UU og Fylkesmannens rolle
Vassdrag, flom og skred i arealplanlegging
Lokal markagrense for Frogn kommune
Utskrift av presentasjonen:

Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker

Verneplan for vassdrag - bakgrunn l Arbeidet starta opp rundt 1970 i NVE l Fire verneplaner i Stortinget (73-05) –393 vassdragsobjekt fått vern l Vern mot kraftutbygging, men det blir lagt vekt på å hindre andre inngrep l Styrking av vernet i ny vannressurslov –Satt i verk –Eget kapittel om verna vassdrag –Hovedregel: Ikke redusere verneverdiene

Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Relevant lovverk for vassdrag l Vannressursloven –§ 8: Ingen må iverksette vassdragstiltak som kan være til nevneverdig skade eller ulempe for noen allmenne interesser i vassdraget… Vassdragsmyn- digheten kan…fastsette at tiltak utenfor vassdraget som kan ha påtakelige virkninger for et vassdrag, må ha konsesjon. –§ 11: Langs bredden av vassdrag med årssikker vannføring skal det opprettholdes et begrenset naturlig vegetasjonsbelte som motvirker avrenning og gir levested for planter og dyr. –§ 34: Om kraftutbygging i verna vassdrag –§ 35: Andre vassdragstiltak i verna vassdrag

Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Relevant lovverk for vassdrag l Plan- og bygningsloven –§ 17-1: Kongen kan stille opp generelle mål og rammer og gi retningslinjer for den fysiske, økono- miske og sosiale utvikling i fylker og kommuner som skal legges til grunn for planleggingen etter denne lov (hjemmel for rikspol. retningslinjer). –§ 20-4, a: For omr. avsatt til utbyggingsformål, omr. for råstoffutvinning og omr. langs vassdrag (inntil 100 m) kan fastsettes at tiltak ikke kan finne sted før området inngår i regulerings/bebyggelsesplan. –§ 20-4, f: For omr. langs vassdrag inntil 100 m fra strandlinja kan fastsettes at det skal være forbudt å sette i verk bestemte angitte bygge- og anleggstiltak.

Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Rikspolitiske retningslinjer l Omfatter: –Vassdragsbeltet, dvs. hovedelver, sideelver, større bekker, sjøer og tjern og et område på inntil 100 m bredde langs sidene av disse. l Gjelder: –Vern mot kraftutbygging, men søke å unngå andre tiltak som reduserer vassdragas verneverdi. –Kommunene skal legge retningslinjene til grunn ved planlegging. bruke retningslinjene, rom for skjønn –LNF-områder: Bestemmelser om 100-metersbeltet langs vassdrag hjemler ikke forbud mot tiltak og an- legg som har direkte tilknytning til tradisj. landbruk.

Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Rikspolitiske retningslinjer l Dette betyr: –LNF-områdene regulerer ikke fysiske tiltak som har sammenheng med vanlig landbruksvirksomhet, dvs. landbruksbebyggelse, landbruksveger, masseuttak til husbehov osv., men bygge- og anleggstiltak som ikke er del av stedbunden næring, er i utg.punktet i strid med kommuneplan og dermed forbudt. –Virksomhet som gjelder landbruk, natur og frilufts- liv reguleres av sektorlovgivning. I de fleste tilfeller ikke konflikt mellom landbruks-, natur- og fril.intr.

Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Stortingets behandling l Energi- og miljøkomitéen gikk grundig gjennom RPR basert på mange innspill om at det ikke var vernet, men RPR som var problematisk. l Komitéen presiserte at vernet ikke skal tolkes som et arealvern med 100 m bredde langs vass- drag, og at kommunene skal utarbeide planer for forvaltning langs vassdrag, der RPR legges til grunn. Rom for lokale tilpasninger. l Komitéen ba Regjeringa om en gjennomgang og evaluering av RPR for å få en klarere presisering av vernets hensikt i lys av retningslinjene.

Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Stortingets behandling l Komitéen sa videre: RPR bør begrenses til å gjelde dokumenterte verneverdier i direkte tilknytning til vassdraget, og at vern av vassdrag ikke skal gi restriksjoner på utnyttelse av jord- og skogbruks- ressursene. l MD/DN har gjennomgått siste 5 års praksis med RPR, og fant 5 innsigelsessaker som gikk til MD, der RPR var delbegrunnelse. –To vegsaker fremma av NVE og Statens Vegvesen: nei –Kommunedelplan fremma av Fm: Tatt til følge –To hyttesaker fremma av Fm og NVE: Delvis ja