Christian Grorud 926 95 500.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Advertisements

Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Etter at du har satt inn bilde må du høyreklikke på bildet og trykke «send bakerst» BUSKERUD FYLKESKOMMUNE VÅRE OPPGAVER.
Grupperefleksjon
Dialogtorg i Kristiansand
Dialogseminar Åre 15. og 16. februar GRUPPEOPPGAVER Drøft: Roller og kritiske suksessfaktorer for næringsutvikling med.
Politisk påvirkningsarbeid i Mental Helse Lysark til studieplan Sosialpolitisk påvirkningsarbeid – Mental Helse Studieplannummer
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
Det kommunale og det statlige barnevern
8 Det politiske systemet i Norge
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Fylkesmannen Vest-Agder – Kristiansand kommune
NTP 2014 –23 NTP 2014 –23 Hva har kommunesektoren vært opptatt av og hva har vi fått gjennomslag for ? Hva nå ? Fylkesrådmann Harald K Horne.
Oslo kommune Fakta om Oslo
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Mulighetenes Oppland Kommunale råd Det lovpålagte råd for funksjonshemmede skal trekkes med som aktiv part i kommunens planarbeid.
Per Rune Henriksen 23. Mars 2007 Regionale fortrinn – regional framtid.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
OFFENTLIG KOMPETANSE/MYNDIG-HETSUTØVELSE
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Buskerudbyen: Regionalt samarbeid om bærekraftig areal- og transportpolitikk.
Bilkø til evig tid. Stavanger, 5
Christian Grorud
Aktørenes roller i planprosessene
Sandnes, 1. desember 2010 Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
NTP og RTP - grensesnitt og samspill Alf Daniel Moen fylkesrådsleder.
Ny klima og energistrategi i Troms
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
En kort introduksjon til byplanlegging
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
NTP og vegnettet – forfall, fornyelse og planeffektivitet v/fylkesordfører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen.
Nasjonalt råd for lærerutdanning Frafall fra videregående skole Hva gjør Drammen kommune? Tore Isaksen Utdanningsdirektør Drammen 22. sept
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS.
Styringsutfordringer i Osloregionen Av statssekretær Frank Jenssen 13. mai 2004.
Kommunereformen er i gang Valgerd Svarstad Haugland
Oppgavemeldingen Kommunal- og forvaltningskomitéen 14. april 2015 Gunn Marit Helgesen, styreleder KS Tore O. Sandvik, leder fylkesordførerkollegiet.
FYLKESMANNEN I SOGN OG FJORDANE Høyringskonferanse 7. mai 2007 Fylkesmannen og den regionale inndelinga –Basis for Fylkesmannen –Prinsipp –Stoda i Sogn.
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
1 8. september 2010 Spesialrådgiver Christine Hjortland, KRD Forvaltningsreformen.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Mulig modell for framtidig finansiering av kollektivtrafikken Dialogmøte 29. mars 2012 Harald Horne fylkesrådmann.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.
Kontaktutvalget Arbeidsgruppe regionreform Knut Sletta, 5. juni 2015.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
Forvaltningsreformen – Konsekvensene for fagskolene Fagopplæringssjef Gunnar Pedersen.
Organiseringen av staten 17. februar 2016 Dosent Ingun Sletnes.
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Bakgrunn Fylkesinndelingen for Oslo og Akershus står i veien for utvikling av en mer funksjonsdyktig hovedstadsregion Etter 40 år med forsøk på å lande.
Enhetsfylke i Møre og Romsdal
Organiseringen av staten 14. februar 2017
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
v/ Tore Askim, prosjektsjef, Buskerudbysamarbeidet
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Organiseringen av staten 28. februar 2018
Forvaltningsnivåer. KS Valg og innbyggerdeltakelse 16. januar 2018
Utskrift av presentasjonen:

Christian Grorud

Vé deg, eller jeg stikker hull på DIN halvdel!

Prioriterte saker i fylkespolitikken.. Budsjetter vs kommunenes. Fylkeskommunenes oppgaver Organisering Areal- og transportpolitikk Fylkesmannen Partistøtte

Prioriterte saker? Arealpolitikk, utbyggingsmønster - Biodiversitet - Grønt friluftsliv - Utslipp av klimagasser - Transportbehov/Kollektivtrafikk Videregående opplæring - Om år sitter dagens skoleelever på fylkesting og i kommunestyrene. -Om 20 – 40 år sitter de på Stortinget -Og i regjeringen…

Kommunenes utgifter (Gamle tall..)

Akershus fk: 5,1 MRD i 2010! PS! Viktige oppgaver som ikke vises i budsjettene..

Fylkeskommunens oppgaver Fylkeskommunen har ansvar for: Videregående opplæring Kollektivtransport Tannhelsetjeneste, Kultur og kulturminnevern. Fylkeskommunen står sentralt i arbeidet med den regionale utviklingen og planleggingen i fylket, i samarbeid med andre offentlige og private aktører. + Har overtatt mange statlige veier!

Transportbehov Infrastruktur Kultur Kjøpekraft Energieffektivitet Logistikk Kollektivtilbud Kjøretøyteknologi Utslippsintensitet Energibærer Energikilde Renseteknologi Utslipp = kjørelengde X energiforbruk/km X gCO2/km

Utbyggingsmønsteret for 2050 bestemmes nå! Vi trenger større samhandling på tvers av kommunegrenser og forvaltningsnivåer for å sikre regionale utbyggingsmønstere som gir lavere transportbehov. Dette må være samhandling med klare mål. Hvordan skal samspillet i kommunesektoren sikre at dette skjer?

UANSETT HVOR RENE BILENE BLIR…* - Omfattende transportaktiviteter gir store fotavtrykk! * Helt rene blir de ”aldri”.

Stor transportvekst i Region øst (kilde: SVRØ) Utvikling i vegtrafikkindeks (kjtkm i fylket)

Vi kjører mest mellom kommuner. En liten andel av reisevolumet består av reiser som starter og stopper i samme kommune (interntrafikk).

Kjøretøy-km Vi kjører mest mellom kommuner. Kun en liten andel av reisevolumet består av reiser som starter og stopper i samme kommune (interntrafikk).

Akershus 2050: Dobbelt så mange innbyggere som i år 2000? Regional ATP avgjørende for at veksten skal gi minst mulig utslipp av klimagasser, særlig fra transportsektoren. Infrastrukturen for 2050 bygges NÅ.

Sterk befolkningsvekst i Akershus Økende press på arealer, transport og lokale, fornybare energiressurser: - Hvor skal boligene komme? - Hvilke arbeidsplasser skal det legges til rette for – og hvor ? - Hva med infrastruktur for transport, energi, vann og avløp, m.m.?

Fylkesmannens roller og oppgaver Fylkesmannsembetene er regionale forvaltningsorgan underlagt departementalt ansvar og styring. Fylkesmannen eller fylkesmannsembetet brukes som navn på selve forvaltningsorganet. Fylkesmann er også embetstittel for den som er satt til å lede embetet. Fylkesmannen er administrativt underlagt Fornyings- og administrasjonsdepartementet, men utfører oppgaver for tolv departementer og åtte direktorater/tilsyn.

Statens fremste representant Fylkesmannen er statens fremste representant i fylket og skal arbeide for at Stortinget og Regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp regionalt og lokalt. Viktige kjennetegn ved fylkesmannsembetet er formidling, veiledning, tilsyn og kontroll på sentrale samfunnsområder der kommunene er gitt ansvaret for å iverksette tiltakene. Dette gjelder innen områdene miljøvern, landbruk, samfunnssikkerhet, helse, sosial omsorg, barnevern, oppvekst, utdanning, kommunal økonomi og generell kommunal organisering og forvaltning.

Forts … Fylkesmannen skal holde Regjeringen og departementene orientert om viktige spørsmål i fylket. Fylkesmannsembetets rolle og utvikling er forankret i arbeidet med å utvikle en desentralisert forvaltning, og hensynet til det lokale selvstyret og enkeltmenneskets rettssikkerhet står sentralt i fylkesmannens arbeid.

Partistøtte Fra Staten Fra fylkeskommunen selv