Vi får Norge til å gro! Næringsfiske - Fisketurisme Hanen General Hotel, Helgelandsmoen, 22. sept 2012 Finn Erlend Ødegård – seniorrådgiver, Norges Bondelag
Finn Erlend Ødegård2 Historisk De første moderne turistene var sportsfiskere, jegere og tindebestigere Fisketurisme i lakseelvene er godt etablert Fisketurisme i sjøen har hatt en imponerende vekst fra sin spede begynnelse tidlig på 1990-tallet
Finn Erlend Ødegård3
Finn Erlend Ødegård4
Finn Erlend Ødegård5
Finn Erlend Ødegård6 Omsetning av fisketurisme Norges Skogeierforbund har estimert at det i 2009 ble omsatt innlandsfiske og tilleggstjenester for til sammen 1,36 mrd. kroner. Det samlede potensialet for salg av innlandsfiske og tilleggstjenester er anslått til å være 2,1 mrd. kroner. Særlig arter som ørret, gjedde, harr og røye er etterspurt. Innlandsfiske har i liten grad vært tilrettelagt gjennom pakker som inkluderer fiske, overnatting, servering, guiding, etc.
Finn Erlend Ødegård7 Sjøfisketurisme Startet på 1990 tallet Tilbyr totalt senger og utleiebåter. Disse bedriftene har en omsetning på ca. 841,5 millioner kroner.
Finn Erlend Ødegård8 Norges Bondelag ønsker mer næringsfiske Bra ressursutnyttelse Bra for kvaliteten på fisken Bra for fisketurisme Bra for matkultur og lokal identitet Bra for reiseliv
Finn Erlend Ødegård9 Grunneierrollen Grunneierne disponerer retten til fiske Organisering av utmarkslag Utarbeiding av driftsplan Sikre en bærekraftig forvaltning Fastsetter fiskeregler som fremmer muligheten for å få stor fisk Ansvarlig for at muligheten for både fisketurisme og næringsfiske sikres
Finn Erlend Ødegård10 Driftsplan Virksomhetsplan for utmarkslaget Biologisk delplan Økonomisk delplan Tidsplan, hvem som er ansvarlig, kostnad, finansiering Maks 10 sider
Finn Erlend Ødegård11 Lokal mat og innlandsfiske Innlandsfisk er en fantastisk ressurs som egner seg for reiselivsnæringen Ekstra dimensjon ved reisen å spise måltider av lokale matressurser Fremmer et steds egenart Norsk mat er trygg mat med historie Med nye fiskeredskaper som storruse, er det fullt mulig å høste av fiskebestandene og samtidig sette ut stor fisk til sportsfiskerne
Finn Erlend Ødegård12 Har fisketurisme tatt fullstendig innersvingen på næringsfiske eller er de egentlig gjensidig avhengig av hverandre? Nedgangen i næringsfiske skyldes ikke fisketurismen Fisketurisme klarer seg fint uten næringsfiske Næringsfiske klarer seg fint uten fisketurisme Næringsfiske og fisketurisme kan fint eksistere sammen
Finn Erlend Ødegård13 Næringsfiske – hva må til? Ikke heng dere opp i utviklingen i fisketurismen Fokuser på hva dere kan gjøre for å bli enda bedre Unngå å starte opp i innsjøer hvor man må drive et flerårig uttynningsfiske før man får et produkt som har god nok kvalitet til å selges. Bygg opp klynger og miljøer for næringsfiske rundt de vannene som har fiske med god nok kvalitet.
Finn Erlend Ødegård14 Næringsfiske – hva må til? Næringsfiske må i større grad kople seg til reiseliv og restaurant for å få riktig pris for produktene sine. Vi må bygge opp en kultur for næringsfiske og bruk av innlandsfisk som mat – som f.eks i Sverige. Mer fokus på kvalitet, markedsføring og salg Idealisme, hardt arbeid og utholdenhet er nødvendig for å lykkes!