POLITIKK.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Advertisements

Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
De politiske partiene i Norge
Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
folkestyrets utvikling i norge
Hvem styrer i kommunen?.
Barn og unges rett til deltakelse
Tillitsvalgte og administrasjon - roller og ansvar Børre Rognlien 15. Mars 2012.
Venstres sosialliberalisme
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
7 Demokrati.
8 Det politiske systemet i Norge
10Velstand og velferd.
Den Franske Revolusjonen
BÆRUM KOMMUNE GRUNNLOVSJUBILEET HVA SKJEDDE I 1814? Norge fikk egen grunnlov, gikk fra enevelde til demokrati.
8 Mål og strategier Påstandene:
Stemmerett 16 år: Skolens rolle Kompetansemål Demokratisk deltakelse Elevenes læring – i og utenfor skolen Stemmerett 16 år: Skolens rolle.
130206jpj.
Kapittel 10: Det unge norske demokratiet
Offentlig meningsdannelse og rasjonell politikk
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Stortinget Landets lovgivende forsamling
10. DET UNGE NORSKE DEMOKRATIET
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
Demokrati Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen Foto: Astrid Brennhagen
- Og annet politisk påvirkning.
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
Stortinget Regjering Domstoler Storting i andre land
Politiske partier og valg
5000 medlemmer 80 lokallag Best kjente miljøorganisasjonen i Norge Alle aktive er under 26 år.
Å bygge en profesjonsgerilja på sosiale medier
Case 1 Makt og demokrati i Norge
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Politikk og demokrati. Folkestyret i Norge Politikk dreier seg om å fordele goder og byrder i samfunnet Vi har et folkestyre i Norge Indirekte demokrati.
Kapittel 6. De politiske partiene Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Direkte kontakt og lobbyvirksomhet Vi skiller gjerne mellom to former for uformell kontakt mellom politikerne og ulike pressgrupper: Direkte kontakt og.
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Erfaringer med byparlamentarisme i Tromsø Grete Theodorsen, leder Utdanningsforbundet Tromsø
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Samfunnskunnskap Kapittel 2 - Det aller meste er politikk.
De folkevalgte (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag Foto:
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Den politiske styringskjeden
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Regjeringens funksjoner
Kapittel 8. Hva kan true demokratiet?
Vi le­ver i et sam­funn der
Kommunen og Fylkeskommunen
Kapittel 7 Demokrati.
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Politiske ideologier 1800->.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Forelesning i statsrett - Dag 1 Vår 2017 av Benedikte Moltumyr Høgberg Professor ved Det juridiske fakultet, UiO.
Den internasjonale arenaen
Den lovgivende makten i Norge
VALG.
Kap. 7 Demokrati som styreform
Utskrift av presentasjonen:

POLITIKK

LÆREPLANMÅL 1a: Ha kunnskap om de viktigste politiske styringsorganene sentralt og lokalt. 1b: Kjenne til domstolsystemet og kunne noen årsaker til kriminalitet. 1c: Kjenne til hva de politiske partiene står for. 1d: Kunne gjøre rede for hvordan politisk innflytelse oppnås gjennom valg, partiarbeid, organisasjoner, aksjoner, massemedier og uformelle kanaler. 1e: Kunne drøfte hvilke krefter som truer demokratiet, og hva som kan gjøres for å ta vare på og videreutvikle det.

HVA ER POLITIKK? Politikk - av gresk polis (bystat), av politikos (det som gjelder staten) Demokrati - av demos (folk) og kratia (styre) - fordeling av goder og byrder - løse fellesoppgaver - løse konflikter (interesse- og verdikonflikter) - fastlegge retningslinjer for samfunnsutviklingen

TO TYPER DEMOKRATI Indirekte eller representativt demokrati Direkte demokrati Folkeavstemming: Vedtas av Stortinget Vet dere om noen norske folkeavstemminger?

PLURALISTISK SAMFUNN mange politiske partier frie massemedier uavhengige organisasjoner

VIKTIGE BEGREPER Konservatisme Liberalisme Sosialisme Sosialdemokrati De viktigste politiske partiene i Norge, og hvor de er plassert i forhold til hverandre når det gjelder politikk.

FORUTSETNINGER FOR DEMOKRATI Ytringsfrihet (begrensninger?) Allmenn stemmerett Organisasjonsfrihet  Religionsfrihet (begrensninger?) Sikkerhet mot overgrep Likhet for loven

STYRESYSTEMET I NORGE

TREDELING AV MAKT

PARLAMENTARISME Flertallet i den folkevalgte forsamlingen, Stortinget, bestemmer hvem som skal sitte i regjeringen. Mistillitsforslag: Hvis regjeringen ikke følger opp det Stortinget bestemmer, kan den bli tvunget til å gå av. Kabinettspørsmål: Hvis regjeringen absolutt vil ha gjennom en sak, kan de si at de vil gå av hvis Stortinget går mot.

STORTINGETS OPPGAVER Lovgivende makt: Vedta nye lover Bevilgende makt: Vedta statsbudsjettet Kontrollerende makt: Kontrollere regjeringen

Komiteer Stortinget er delt inn i komiteer som har ansvar for forskjellige typer saker (se s. 127 i boka).

REGJERINGENS OPPGAVER Utarbeider forslag som Stortinget skal ta stilling til, statsbudsjett og lover. Sørge for å sette ut i livet det Stortinget vedtar. Sørger for statlige bedrifter (eks. Posten) Utenrikspolitikk

REGJERINGSTYPER Flertallsregjering Mindretallsregjering Koalisjonsregjering