Samarbeid med foreldre om dåpsopplæringen Med bakgrunn i foreldreundersøkelsen Fra Bjørgvin høsten 2003.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

UNGDOM OG PSYKISK HELSE
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Tro & Tilhøre, Tilbe & Tjene 4 verdier å bygge livet og menigheten på.
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Harald Kaasa Hammer Knattholmen Guds kjærlighet og vår.
Barnet som gave og oppgave
Når skal Ta med troen hjem – samlingene være?! Vi anbefaler å bruke tiden under menighetens faste gudstjeneste til slike samlinger. Samlingen kan holdes.
Litt mer om PRIMTALL.
Gudstjeneste med Skattejakt.
”Se, vi går opp til Jerusalem”
Bibeltime onsdag 8.januar Anne Birgitta L.K.. Luk.1, Men da Elisabet var i sjette måned, ble engelen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilea.
KIRKEN – ET MØTESTED PÅ VEIEN I ET FLERKULTURELT MILJØ.
MBS OmsorgsSkolen - Vennesla
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Hvem er Jesus?.
Vintreets hemmelighet Livet i ordet, bønnen og gleden Joh 15:7-11
Møre og Romsdal. 2 Ligger det et bedehus eller et kristelig forsamlingshus (ikke kirke) i nærheten av der du bor? (n=502) i prosent.
En måte å lese Bibelen på
Tenn lys. Et lys skal brenne for denne lille jord
Å vokse i erkjennelse og erfaring
”Vi vil gjerne se Jesus”
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Diakoni og trosopplæring
Tre håndfuller vann for livet.
Velkommen til ettårssamling
KRISTENDOMMEN.
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE TROSLINJE FØDSEL Guds skaperverk For du har skapt mitt indre, du har vevd meg i mors liv. Jeg takker deg fordi jeg.
Oppsummering 101 things to do and know. 11.oktober Bibelen som rettesnor Bibelmixen Mennesker har verdi, hvem bestemmer verdien? Har man samme verdi som.
Velkommen til dåpskurs!
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
”Jeg er ikke god nok for Gud!”
”Rettferdiggjørelse” Romerne 3,20-28
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Tro - å komme til tro - å dele troen i hverdagen - å leve i tro (ut av båten)
Fellesskap med Gud.
Tro & Tilhøre Gode vaner for å pleie forholdet til Jesus.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Fra ord til liv April 2010.

De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
1.Blir Gud æret gjennom det? 1Kor 10:31 2.Kommer jeg til å skamme meg over å gjøre dette når Herren kommer tilbake? 1Joh 2:28 3.Er det ”av verden”?Joh.
Ein intelligent quiz! Fasiten ligger i kommentarfeltet til hver enkelt slide.
 Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans eller får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.
Vår historie – og Guds I serien ”Smittende tro” Meland kyrkje 2011.
Problemet og løsningen:
Levende vann Joh 4,10 Jesus svarte: "Om du hadde kjent Guds gave og visst hvem det er som ber deg om drikke, da hadde du bedt ham, og han hadde gitt deg.
Jes 40,13 Hvem har målt Herrens Ånd, og hvor er mannen som kunne gi Ham råd og tilføre Ham kunnskap? Rom 11,34 For hvem har kjent Herrens sinn? Eller hvem.
Tenk på din skaper mens du er ung Lyngen menighets trosopplæringsprosjekt.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Matt 1:23: Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel - det betyr: Med oss er Gud. For et barn er oss født, en sønn.
Et møte med Gud og andre troende
Mange drømmer om: Flere unge familier som begynner å gå jevnlig til gudstjeneste? Barn som får opplæring i kristen tro som en forlengelse av dåpen? At.
Kan vi snakke om et kollektivt kristent minne i norsk kultur? Ida Marie Høeg, KIFO.
VERDENS VIKTIGSTE OPPGAVE
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Konfirmasjon i Helleland menighet
Kjærlighet – mellom søsken
“Disippel-høring”.
Johannes 3, påsken i Det Gamle Testamentet
Kapittel 11 Dåp og konfirmasjon i Den norske kirke
Runar J. Liodden – prest i Modum Kristine Aksøy – seksjonsleder Kirkerådet Svend Klemmetsby – prost i Nordre Sunnmøre prosti.
Kristine Aksøy Leder av seksjon for barn, unge og trosopplæring Kirkerådet.
BIBELEN.
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Utskrift av presentasjonen:

Samarbeid med foreldre om dåpsopplæringen Med bakgrunn i foreldreundersøkelsen Fra Bjørgvin høsten 2003

Hvert årskull i Hordaland og Sogn og Fjordane er ca barn. Hvert år blir det døpt 6500 – 7000 barn i Bjørgvin bispedømme. Stortinget vedtok våren 2003 en reform for dåpsopplæringen i Den norske kirke. Denne opplæringen omfatter barn fram til de er 18 år. Det vil fullt utbygd bety at dåpsopplæringen omfatter ca barn. Bakgrunnsopplysninger fra Bjørgvin

 Det døpte barnets rettighet er å bli opplært i den kristne forsakelse og tro  Dåpsliturgien presiserer  Å bli bedt for  Å lære å be  Å lære å bruke Guds ord  Å lære å bruke Herrens nattverd  Slik at det kan bli hos Kristus når det vokser opp Oppgaven – etter dåpsliturgien

En kristen oppdragelse  20 % Av foreldrene forteller at de fikk en kristen oppdragelse  55% svarte at de fikk en ”litt kristelig oppdragelse”.  Resten svarte at de fikk en religiøst nøytral oppdragelse.  Er det 20% eller 75% som har fått en oppdragelse de som døpte har krav på?

En ”kristelig oppdragelse”  Foreldrene er hovedpersonene og de gir uttrykk for en kristen tro  Begge foreldre blir oftest omtalt som kristne  Det er et mangfold av”kristne moment”i oppdragelsen  De kristne aktivitetene er varige og jevnlige  Barna blir ”tatt med” eller sendt.

Mamma og pappa er kristne. Har alltid blitt tatt med på møter, søndagskole, bibellesing, ungdomsmøter/kor. Lest i kristne bøker, høyrt på kristen musikk Den typiske kommentaren om ”Den kristne oppdragelse”

En ”litt kristelig” oppdragelse  Andre personer enn foreldrene kan spille en viktig rolle.  Oftere bare en av foreldrene kristne  Det må ikke være kristne aktiviteter hjemme  Skolen er en faktor  De kristne aktivitetene kan være sporadiske  Barna deltar av egen vilje

Fikk innblikk i den kristne tro av besteforeldre og ved å gå på søndagskole. Ble bedt aftenbønn for. Mor tror på Gud. Hadde kristendomsundervisning på skolen. Gikk på søndagskole, men ble aldri presset til å tro. Fikk velge selv. Kommentarer om ”Den litt kristelige” oppdragelse

Menighetens muligheter  Uten foreldrenes aktive medvirkning kan vi gi barna en ”litt kristelig” oppvekst.  Med foreldrenes aktive medvirkning kan vi styrke opplevelsen av at barna har en kristen oppdragelse.

Betydningen av oppdragelsen Kristen oppdragelse Litt kristelig oppdragelse Religiøst nøytral oppdragelse

HVEM TROR?  Jesus er min frelser som døde for mine synder

HVEM TROR? Bibelen er Guds ord som lærer oss det vi kan vite om Gud

HVEM TROR? Det viktigste i forhold til Gud er å gjøre så godt en kan!

Er dette en umulig oppgave?  Ja, hvis det er menighetens ansatte som skal løse den alene.  Ja, hvis det er menighetens ansatte og frivillige som skal løse den alene.  Ja, hvis det er menighetene og organisasjonenes oppgave alene

Er oppgaven umulig?  Nei, oppgaven er mulig hvis –Foreldrene ønsker oppgaven løst! –Foreldrene er villige til å gjøre sin del –Foreldrene kan få den støtten de trenger. Faddere Menigheten Organisasjonene Skolen/barnehagen

Mulighetene for samarbeid

Hva vil foreldre ikke ha!  Krav fra kirkens side. –Bare 12% mener kirken kan kreve at dåpsbarna får en kristen oppdragelse. –Bare 17% av dem som kaller seg kristne. –Husk at 75% oppgir at dåpen forplikter.  Foreldre er redde for å legge noe press på barna.

Hvem er foreldrenes viktigste partnere i den kristne oppdragelsen?  Fadderne17%  Menigheten?30%  Organisasjonene23%  Skolen62%  Andre (naboer, venner etc) 13%  Vi har ingen7%

Hva vil foreldrene?  De vil det beste for barna!  De døper barna fordi de mener det er det beste for dem!  De aller fleste mener at en kristen oppdragelse er en del av det de velger når de døper barna (Over 70% sier at dåpen forplikter)

Hvorfor velger foreldre dåp?  Hyppigst forekommende begrunnelse er : Fordi det er tradisjon!  Et flertall ( %) begrunner dåpen med dens åndelige innhold.  Omtrent like mange begrunner dåpen med at det gir barnet frihet til å velge senere i livet.

Foreldrene vil en kristen oppdragelse!  83% vil markere høytidene  73% vil at barna skal få lære om kristendom på skolen  47% håper barna skal få gå på søndagskole  49% vil snakke om kristen tro  44% håper å be aftenbønn  43% håper barna vil være med i barnekor  42% vil lære budene  27% håper at barna får være med på gudstjenester  21% håper barna får være med på leir  5% håper å få til samlingsstunder  10% vil ikke ha noe kristent innhold

Det er forskjeller  Foreldre i Bergens og omegn er mer opptatt av det som skjer hjemme.  Foreldre i landkommunene vil oftere ha søndagsskole og tiltak i felleskapet. –Snakke om kr. Tro Byen – 54% land-33% –Søndagskole Byen – 38% Land – 69% –LeirByen 16% Land – 30% –Samlingsstund (11 av 15 fra Bergen)

Hva foreldre setter pris på.  Barnekor 70% 12% negative  Søndagskoler i nærmiljøet 44% 26% neg.  Søndagskole unger gudstj. 42% 30% neg.  Kontakt skole – kirke 42% 27% neg  Kontakt skole – barneh.39% 30% neg  Dåpsundervisning utenfor skoletid 7% 62%neg

Er det forskjell på hva foreldre vil ha, og det menigheter ønsker å gi  Foreldre vil først og fremst ha tiltak som ikke involverer dem selv.  Foreldre ønsker en oppdragelse som ligner den de selv hadde.

Innledningen til samarbeidet: Dåpssamtalen  Dåpssamtalen er et godt møte  Vi er flinkest til å gjennomgå det praktiske omkring dåpen.  Vi er svakere på menighetens dåpsplan og hva en kristen oppdragelse er

Hva med fadderne  Foreldrene venter omtanke fra fadderne, men lite kristen.  15% oppgir at de tenker på kristen påvirkning når de velger faddere.  10% forventer at fadderne ber for barnet  15% av fadderne vil be jevnlig for barnet.