"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
1 Innovasjon og nyskaping April Nyskapingsmål Drivkraft for omstilling og nyskaping. Internasjonalt fremragende innenfor forskningsbasert innovasjon.
Snowball Rjukan 26. oktober 2010 Ove Gjesdal og Stein B Olsen.
Regjeringen mener • God rekruttering, et høyt kunnskapsnivå og videreutvikling av kunnskapssystemene er av avgjørende betydning for at landbruks- og.
H E L G E L A N D – D E R D U H Ø R E R H J E M M E LOKALBANKEN.
s. 1 Erfaringer og visjoner for FoU- arbeidet i Nordland Fylkesråd for utdanning Unni Gifstad Alta 27. Februar 2011 Foto: Nordland Reiseliv.
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Innovasjon Norge Presentasjon Etablererkurs Fosen
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
1 VRI Trøndelag Opplevelsesnæringer Et historisk og teknologisk midtpunkt, men samtidig en kreativ og nyskapende region! Hvordan kan vi formidle,
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
Prosjektleder Anne Grete Rostad
Inn på tunet – en del av det aktive landbruket. Asbjørn Helland Fylkesleder Nord-Trøndelag Bondelag.
VELG SKOG i Trøndelag. VELG SKOG Hovedprosjekt Rannveig Jørstad Kristiansen.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
1 DA-fondet LandbrukReiselivSMB/Ind.Etabl./Entr. IN Hedmark Departementer Marked/kunder Regionale fortrinn Trender -Innlandsindeksen -Næringsanalysen Norges.
Planstrategi som nytt verktøy
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Rekruttering av tillitsvalgte i landbruket sine organisasjoner Samarbeidsrådet, Sola, Terje Vareberg.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
FONDSFINANS SIDE 1 Hvordan sikre verdiskapningen i Norge Erik Must Samfunn og økonomi 2002.
Biogass – Det må satses ! 8. mars 2011 Cato Kjølstad, Daglig leder.
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Øyvind Halvorsen Bellona
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.

1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Kompetanseløft Trøndersk Landbruk (KTL) er et 3-årig prosjekt eid av Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag. Målet med prosjektet er å øke konkurransekraften.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Storbyundersøkelse 2011 Næringslivets utfordringer.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Fagopplæring og næringsutvikling i nord Noen synspunkter om nisjer, kompetanse og muligheter NOKORT
Landbrukets økonomiske betydning i Trøndelag
Ny klima og energistrategi i Troms
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
”Innovasjonsmodell Rogaland”
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Regionale forskningsfond
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Norwegian Ministry of Fisheries ”Tromsø–regionens marine fremtid” Fredag 23 mai 2003 Fiskeriminister Svein Ludvigsen.
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Forretningsplan Oppbygging - Hensikt
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
«Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn»
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Innovasjon Norge Arktis | Dag Ronald Fredheim
KOMPETANSETILGANG I REGIONALE ARBEIDSMARKEDER
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Fra 1000 til 1000 FROSTATING Møte med Region-samarbeidet
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Utskrift av presentasjonen:

"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ? Muligheter/trusler  og viktige suksessfaktorene i årene som kommer" Lars Morten Rosmo, leder Sør-Trøndelag Bondelag

Hva er sørtrøndersk landbruk? Stor matproduksjon, eksporterer store mengder melk og kjøtt til Østlandet Delvis et godt fagmiljø; sterkest på melk, storfekjøtt og sau 3160 aktive bønder, hvorav knapt 1100 melkeprodusenter Melk og storfekjøtt står for nær 80 % av verdiskapingen i fylket Økende antall bedrifter med lokalforedling, service, turisme…. Og det er nesten 4.000 gårder uten aktiv drift der det bor mennesker.

Landbrukseiendommer

Viktigste rolle Produsere mat og mer mat enn før Bruke lokale ressurser i matproduksjonen: Areal Kompetanse Kapital Produsere et større og mer variert omfang av andre varer og tjenester Realisere de menneskelige ressurser på bygda Realisere andre naturresurser på bygda

Potensiale Økt verdiskaping av energiproduksjon Bioenergi (Biogass, ved/flis/osv), småkraft i vassdrag, vindkraft Nasjonale rammevilkår, regionale strategier? Økt verdiskaping utmarka Reiseliv, jakt, fiske Regionale strategier? Øke lønnsomheten i produksjonen av melk, kjøtt, osv.: Nasjonale rammevilkår Regionale og lokale rammevilkår (arealressursen) Regional verdiskaping Øke mangfoldet av næringsvirksomhet fra gården Evner og interesse hos eiere Samarbeide med naboer (også ikkebønder)

Kompetansen (den menneskelige ressurs) Det er mennesker som bringer verden framover, mennesker med kunnskap, tiltakstro og initiativ. Slike bygdemennesker trenger vi! Unge bønder i Sør-Trøndelag har høy utdannelse og kompetanse på mange områder Unge bønder i Sør-Trøndelag har lite landbruksutdannelse Unge bønder har inntekt og interesser utenom gårdsdrifta

Hva er din høyeste fullførte utdanning? (etter viktigste produksjon)

Har du arbeid utenfor gården i dag? (etter viktigste produksjon)

Har du noen form for formell landbruksutdanning (etter viktigste produksjon)

Kompetanse Hvordan realisere og utvikle kompetansen til de ca. 6.000 voksne som bor på aktive bruk? Hvordan realisere og utvikle kompetansen til de nesten 10.000 voksne sørtrøndere som bor på gård på bygda men leier ut jorda? Hva kan økt kompetanse bidra med når det gjelder økt verdiskaping i landbruket og andre bygdenæringer?

Skjetlein grønt kompetansesenter Arena for: – Kurs og konferanser – Samhandling og samarbeid – Kompetanse-, kunnskaps og næringsutvikling – Forskning og nyskaping – Veiledning og rådgiving

”Ny” skole på Skjetlein • Fylkestinget har vedtatt rehabilitering og nybygg på Skjetlein videregående skole med en kostnadsramme på kr 130 mill • Ferdigstilles til skoleoppstart høsten 2013 • Fylkestingets bidrag for å løfte landbruket i regionen: – ”Nye Skjetlein vgs”: kr 130 mill – Etablering av SGK: kr 40 mill – Oppgradering av veien Nypan – Skjetlein: kr 8,5 mill kr • Sterkt fokus på samarbeid og synergieffekter mellom SGK, skolen og grønne næringer

Kompetanseløft for trøndersk landbruk Mål for hovedprosjektet: - Utvikle en mer tidsriktig utdanning - Samkjøre og utvikle etterutdanning, rådgivingstjenesten og grønn FOU. - Målgruppe: bønder, skogeiere, rådgivere, lærere, veiledere, forskere og de som ønsker seg inni næringa. Overordna mål: Økt konkurransekraft i Trøndersk landbruk

Rammebetingelser Fokus på eksterne rammebetingelser som tilskudd og reguleringer. Lite fokus på interne rammebetingelser som egen kompetanse, egne ressurser og eget mentalt og økonomisk handlingsrom. Eksterne rammebetingelser gis større forklaringskraft i resultatvurderinger innenfor landbruket enn ellers i næringslivet Ramme- betingelser Prestasjon Resultat X =

Produkt –Et produkt er en vare eller tjeneste som (også i landbruket): • dekker et behov • og som er presentert for kunden til: –rett tid, –rett sted, –rett mengde, –rett kvalitet, og til –rett pris……. Forbrukertilfredshet fører til politisk støtte.

Utvikling og omstilling • De gode ideene bør være forankret i egne ressurser og i konkrete markedsbehov • Bevissthet om egne styrker og svakheter øker sannsynligheten for å lykkes • Kunnskap om markedet, konkurrentene, behov og kjøpekriterier kreves for å redusere risiko • En nøktern og gjennomarbeidet forretningsplan vil avgjøre om du skal starte eller ikke

Trusler Manglende kompetanse Mindre aktive produsentmiljø Liten kapitaltilgang Konformitet – tradisjonell tenkning Manglende rekruttering

Muligheter Mer Inn på Tunet Mer Bygdeserviceaktivitet Mer småskala matproduksjon Økt reiselivsaktivitet Økt utleie og annen bruk av ubrukt bygningsmasse Økt energiproduksjon Økt lønnsomhet i primærproduksjonen

Takk for meg