Miljøinformasjon og skogbruksplanlegging Hva bør vektlegges i utformingen av nye metoder og tilrettelegging av miljødata?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
MILJØKOMMUNE.NO Nettbasert veileder for kommunale saksbehandlere innen planlegging og miljøforvaltning.
4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Mål- og resultatstyring i Hedmark fylkeskommune
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Endring av forskrift til opplæringsloven kapittel 17 og forslag til anbefalt formell kompetanse og anbefalte kompetansekriterier for rådgivere.
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Mitt selskap og logo KF oppgave Av FLT Student.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Den Norske Revisorforenings fagkonferanse – Geilo 1. september 2002 KAN VI STOLE PÅ DE REVIDERTE REGNSKAPENE – OG HVEM BØR TA ANSVARET FOR HVA? Kredittilsynsdirektør.
Hovedendringer Ansvarlig samordner er opphevet
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Arkivutstyr og arkivlokale
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Avslutning av arbeidsforhold på grunn av langvarig sykefravær
Arkitektbransjens erfaringer og opplevelse av prosessen
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Jurist Lene Duesund Svendsen Seniorrådgiver Helene Kløcker
Kontroll av foryngelse Skogsamling på Heia 12. April 2013 Fylkesskogmester Rune Saursaunet.
Det gode innkjøp. Brudd på anskaffelsesregelverket ”Dette er et område som vi har vært kritiske til over lang tid, og der vi dessverre ser få spor til.
Byggherreforskriften
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Oppsummering av FOU - prosjekt
Miljøinformasjonsloven – den glemte lov Ina Lindahl.
Planbestemmelser.
Folkehelse og universell utforming
Kapittel IV Fremmede organismer Kartlegging, hva er viktig?
SSØ-dagen 091 Hva er forholdet mellom kontroll og utvikling? – Om forvaltningens evalueringer og Riksrevisjonens kontroll Eksp. sjef Jens Gunvaldsen, Riksrevisjonen.
Orientering om eksamensperioden, eksamensreglement og klageadgang
Foredrag på vårsamling Heia den 12. april Bakgrunn Utviklingen fra 1994 til i dag 1994: 8 st 8 stillinger direkte knyttet til skogbruk 2013: 6 stillinger.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Hovedkontormodell og HMS
Universell utforming i offentlige anskaffelser
innholdet i enkeltvedtak
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Retts- og systemutvikling Kan systemutvikling være nyttig for regelverksutvikling? Underdirektør Marius Mølmen Moen 14. september 2011.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 11 Prosjektvett.
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
Juridisk hjørne, naturmangfoldloven Skogfaglig samling 2011 Camilla Neiden Seniorrådgiver.
Direktoratet for naturforvaltning - en støttespiller for kommunen i strandsoneforvaltningen? Nils-Yngve Berg Direktoratet for naturforvaltning Friluftslivsseksjonen.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
PRAKTISK BRUK AV NATURMANGFOLDLOVEN VED BEHANDLING AV SKOGSAKER Fylkesskogmester Trond Rian (Noe tilpasset / justert versjon av et foredrag av juridisk.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Samhandling for effektive planprosesser
Ny skogbruksforskrift i Marka
SAK 6: Oppdatering av bilag 3 til Samarbeidsavtalen Krav til tjeneste
Innebygget personvern
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Kurs for brukere av KFF-KSS
Oppsummering av FOU - prosjekt
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Barnevernstenesta sett frå ein rådmann sin ståstad
Kurs for brukere av KFF-KSS
Utskrift av presentasjonen:

Miljøinformasjon og skogbruksplanlegging Hva bør vektlegges i utformingen av nye metoder og tilrettelegging av miljødata?

Et knippe lover Skogloven § 4. Skogeigaren sitt forvaltaransvar Skogeigaren skal sjå til at alle tiltak i skogen blir gjennomførte i samsvar med lov og forskrift. Skogeigaren skal ha oversikt over miljøverdiane i eigen skog og ta omsyn til dei ved gjennomføring av alle tiltak i skogen. Slike omsyn kan føre til at nokre tiltak i skogen ikkje kan gjennomførast. Innafor desse rammene står skogeigaren fritt til å forvalte skogen ut frå eigne mål. Skogeigaren skal sjå til at dei som gjer arbeid i skogen rettar seg etter lova og forskriftene.

Et knippe lover Naturmangfoldloven § 6. (generell aktsomhetsplikt) Enhver skal opptre aktsomt og gjøre det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet i strid med målene i §§ 4 og 5. Utføres en aktivitet i henhold til en tillatelse av offentlig myndighet, anses aktsomhetsplikten oppfylt dersom forutsetningene for tillatelsen fremdeles er til stede.

Et knippe lover Miljøinformasjonsloven § 16. Rett til miljøinformasjon om virksomhet (1) Enhver har rett til miljøinformasjon fra virksomhet nevnt i § 5 annet ledd om forhold ved virksomheten, herunder dens innsatsfaktorer og produkter, som kan medføre en ikke ubetydelig påvirkning på miljøet. (2) Rett til miljøinformasjon etter første ledd gjelder også påvirkning på miljøet som følge av produksjon eller distribusjon av produkt utenfor Norges grenser, i den grad slik informasjon er tilgjengelig. Virksomheten skal rette forespørsel til foregående salgsledd dersom dette er nødvendig for å besvare kravet. (3) Et krav om miljøinformasjon kan avvises dersom det er for generelt formulert eller ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å identifisere hva kravet gjelder.

En konkret avgjørelse etter miljøinfo.loven Avgjørelse i Klagenemda for m. 22. august 2013: Statskog SF må innen en måned fra vedtaket er mottatt gi Naturvernforbundet i Hedmark informasjon om: 1. lokalisering av skog i hogstklasse V og skog eldre enn 120 år som Statskog har hogd i 2012 eller hittil i 2013 på statsgrunn i Hedmark – herunder på de tidligere Borregaardseiendommene 2. lokalisering av skog i hogstklasse V og skog eldre enn 120 år som er planlagt hogd i 2013 på statsgrunn i Hedmark – herunder på de tidligere Borregaardseiendommene

Et forhold til….. Naturtypekartleggingen ”Ulovfestet kartlegging” med større eller mindre konsekvenser. Stor utfordring for næringen. Stort behov for bevissthet.

Norsk PEFC Skogstandard Presisering av kravpunkt: Den sertifiserte bedriften skal føre oversikt over de endringer som blir gjort i miljøoversiktene. Endringene skal rapporteres til skogbruksmyndighetene og sentrale kartbaser for MiS/nøkkelbiotoper for å få disse oppdatert.

Og hva fører dette frem mot: Helt avgjørende at skogbruket - kartlegger - ivaretar behovet for dynamikk - ajourfører - publiserer

Hvorfor? Operativt nødvendig Offentligrettslig nødvendig Sertifiseringen Offentlighetens tillit til våre systemer. Vi må venne oss til å bli sett på. Men husk på de næringspolitiske utfordringene!!!! Hensyn vs. verdiskapning