DISTRIKTSLØFTET -BAKGRUNN FOR PROSESSEN -BAKGRUNN FOR KRAVET -VEIEN VIDERE.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.

Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
KRITISKE SUKSESS FAKTORER I VALG AV TRANSPORTØR
Fremtidens matproduksjon
Verdiskaping og sysselsetting i jordbruket i Trøndelag, 2010 Seminar Rica Hell Hotell , Siv Karin Paulsen Rye.
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Kommunal- og regionaldepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk.
Bosetting Nina Gran.
1 Regionalpolitikken – en balansert regional utvikling Statssekretær Just Hjalmar Johansen, Kontaktkonferansen med fylkeskommunene, Bergen, 5. april 2005.
KS Konsultasjoner HVORFOR NY BOSETTINGSMODELL :Vanskelig å få kommuneplasser ÅRSAK: -Regjeringen: kommunene var uvillige. Stort.meld nr 17.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Forpliktene samarbeid mellom Frosta, Levanger og Verdal Kommuner i Nord- Trøndelag Presentasjon av mål, visjoner og prosess pr februar 2003.
Innherred samkommune 1 Orientering til kontrollutvalget om besparelser og resultater kommunene har oppnådd gjennom samarbeidet i ISK Administrasjonssjef.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Midt-Norge Stjørdal
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Harmoni II 12-K samarbeid (eller ikke…..) i en teknisk og funksjonell form i dag og i morgen. Interkommunal kommunikasjon. Samarbeidsløsninger med.
Vestfolds fortrinn Klima og natur, kulturhistorie Urbant Variert arbeidsmarked Kort vei til Oslo.
KS Bedrift Energi Vi forvalter landets mest kritiske infrastruktur
O PPGAVE 24 Side 144 – 145 Sett inn riktig tid av verbet. Om Henrik Ibsens forfatterskap.
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Lierne II - en ekstraordinær satsing på næringsutvikling og bolyst Lierne II - fremtidens Lierne.
Husker du fasteaksjonene i 2006 og 2008?. Temaet: Ungdom ut av krig og krise.
1. versjon av RealDok RealDok ble utviklet av Jærtek etter oppdrag fra Rogaland fylkeskommune, og 1. versjon av programmet var ferdig i Programmet.
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Fremtidens matproduksjon
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Telemarksforsking-Bø Figur 1: Utvikling av folketallet i Innherred. Data fra SSB.
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Og.
GRUNNLAGSDATA KOMMUNESTRUKTUR. FUNKSJONELLE REGIONER Funksjonelle regioner kan sees på som de minste geografiske enhetene som utgjør egne system innenfor.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Kompetanse for framtidas barnehage egg/Barnehager/Rapporter%20og%20plan er/Kompetanse_for_fremtidens_barnehag.
Våre fortrinn Nord-Trøndelags fortrinn ved en forvaltningsreform Konsentrat av ”Fortrinnsutvalgets” sluttrapport av august 2006 TRØNDELAGSRÅDET 14. september.
Professor Kjetil Storesletten, Universitetet i Oslo
"Verdier fra havet - Norges framtid"
> 9-kommunesamarbeidet Vekst og bosettingsmønster 2 Jonathan Hall.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Informasjon fra reindriftsseksjonen
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Stjernøutvalget: Et blikk på de demografiske forutsetningene Fagseminar i KD Mandag.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Breaking the Circle: which ways out of poverty? Veien videre for styrking av norsk forskning på fattigdomsreduksjon i utviklingsland Alf Morten Jerve,
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Innstilling fra Effektutvalget Hallgeir Aalbu, 29. januar 2004
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
Om undersøkelsen Kommunebarometeret er en undersøkelse rettet mot landets kommunepolitikere. Undersøkelsen er gjennomført elektronisk i perioden 23. mai.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Flyktningesituasjonen i Nord-Trøndelag Utdrag fra sak til Fylkesrådet 5. april 2016.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
ByR-prosjektet: Samspill og regional vekstkraft i Tromsøregionen
Utskrift av presentasjonen:

DISTRIKTSLØFTET -BAKGRUNN FOR PROSESSEN -BAKGRUNN FOR KRAVET -VEIEN VIDERE

 Startet med at kommunene i Namdalen fikk Nordlandsvilkår.  Ble blant annet fulgt opp på ”Namdal på Dagsorden” 24. april i Lierne- hvor alle regjeringspartiene deltok.  Det hele toppet seg mot valget.  Brekk sa i NA at han gikk for det hvis vi fikk med oss NB.  Nils T. Bjørke signaliserte vilje til å se på innrettingene av distriktspolitiske virkemidler - forutsatt at det gjelder ALLE regioner med LIGNENDE UTFORDRINGER.

 NTBL mottok skriv fra bondelaga i Indre Namdal – et krav om ”Nordlandsvilkår for Namdalen”,.  NTBL valgte å sette ned ett utvalg som fikk i mandat å utarbeide et grunnlag for et distriktspolitisk løft og komme med en uttalelse som skulle sendes til NB.  Utvalget besto av : Einar Olav Vie, Kåre Peder Åkre, Aud Dagmar Ramdal, Anne Berit Skjerve Sæther og Trine H. Vaag (leder).

UTVALGET HAR PRØVD Å SE PÅ HVA SOM ER UTFORDRINGA I NAMDALEN OG PRØVD Å SE OM DET ER ANDRE OMRÅDER, BÅDE I NORD TRØNDELAG OG I ANDRE DELER AV LANDET SOM HAR TILSVARENDE UTFORDRINGER.

I Nord Trøndelag er det Namdalen,Fosen og Meråker som skiller seg spesielt ut i forhold til behovet for et nødvendig distriktsløft. Fellesnevneren her er negativ befolkningsutvikling, vanskelig demografisk utvikling og stor avhengighet av landbruk som næringsvei

BEFOLKNINGSUTVIKLING Tabell 1 Befolkningsutviklingen i Nord-Trøndelag i perioden kommunevis %-vis endring Nord Trøndelag ,20 % Sum Namdalen ,1 % Sum Fosen *1,8 (fra ,2 %) Sum Fosen Sør-Trøndelag ,1 % Sum Innherred-sør ,8 %

AVHENGIGHET AV LANDBRUK Andel sysselsetting innen jordbruk og befolkningsutvikling i ulike regioner i landet (utarbeidet av Telemarksforskning.

 Ut fra plottet skiller Indre Namdal seg ut som nest mest avhengig av jordbruk og med en sterk negativ befolkningsvekst.  - 2% negativ befolkningsutvikling og stor avhengighet av jordbruk: Indre Namdal, HAFS (ytre deler av Sogn), Kystgruppen (Ytre Namdal) og Hardanger.

STRUKTURUTVIKLING  Effektiviseringskravet som er blitt mer og mer gjeldende de senere årene, byr på ekstra utfordringer i Namdalen og på Fosen, da brukene har mange, små åkerlapper og hvor avstandene er store.  Dårlig arrondering av arealene og lange avstander fører til betydelig økte kostnader på håndtering av husdyrgjødsel og fôr.  Fraktkostnadene er høyere i distriktene enn i sentrale strøk. Styrking av frakttilskuddet både for inntransport av innsatsfaktorer og uttransport av ferdigprodukt i form av kjøtt og melk er avgjørende for å sikre de politiske målsettingene om å ta landet i bruk.

Naturgitte forhold for landbruk  Namdalen og Fosen ligger i samme vekstsone som de sørlige deler av Nordland.  Sørlige deler av Nordland har 150 og 170 døgn med middeltemperatur lik eller over 5C.  I indre deler av Namdalen er de samme tallene mellom 130 og 150 døgn.  Dette må gjenspeiles i virkemiddelbruken, slik at også næringa i Namdalen og på Fosen får kompensert disse driftsulempene.

Rovdyr Landbruket i Namdalen bærer ett meget tungt rovdyransvar for storsamfunnet. En økonomisk stimulering for å motvirke følgene av rovdyrpolitikken er helt nødvendig.

TILTAK Med bakgrunn i disse argumentene mener utvalget det er riktig å satse sterkere på landbruket i disse områdene for å styrke befolkningsutviklingen og sysselsettingen.  - Tiltakene må være av en slik karakter at de :  Skaper politisk vilje og varige tiltak for styrking av distriktsprofilen i landbrukspolitikken.  Styrker bosetting og sysselsetting (snu negativ trend).  Fremme livskraftig jordbruk og lokal verdiskapning.  Styrking av rekruttering og fagmiljø.  Fremme nødvendig lønnsomhet i produksjon og investeringer.

VEIEN VIDERE…………………. -NTBL skal jobbe aktiv for å få gjennomført et betydelig distriktsløft for de geografiske områder som kan vise til en veldig bekymringsfull negativ befolkningsutvikling og som er meget avhengig av landbruk som næring. -- NTBL skal jobbe aktivt mot fylkeslagene i andre regioner med tilsvarende utfordringer med det mål å samordne et krav. -- Arbeide mot NB og nasjonale myndigheter.