Sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst PROSJEKTET: ”BARN I RUSFAMILIER”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnas Stasjon – et nettverkstiltak
Advertisements

5 åringen og sammenhengen barnehage – skole
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Larvik kommune Trine Bålsrød Vik
HAUGALANDSLØFTET samarbeid KORUS VEST, Stavanger
Birkenes kommune Tidlig intervensjon.
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
OPPLÆRINGSPROGRAMMET
Barne- og familieperspektivet i behandling
Tidlig inn- opplæringspakka Barn i rusfamilier Barn som bekymrer
Tverrfaglig samarbeid Skien kommune
BrukerPlan - Folkehelse Forskningsleder Sverre Nesvåg
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Sverre Nesvåg Forskningsleder
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Systemarbeid – barnehage faggruppen Psykisk helse
Buskerudregionens incestsenter
Konsultasjonsteam for skolevegring
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
1 Eldre med skadelige rusmiddelvaner Hvilke utfordringer møter familie og hjelpetjeneste? Hva kan vi gjøre? Trondheim, 3. sept 2013, Ingjerd Woldstad rådgiver,
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
Barneverntjenesten ISK
Styringsgruppemøte Borgøy
Mestring og forebygging av depresjon
Case 1 Hvordan skal vi bruke IKT i barnehagen.
LIVSLØPSPERSPEKTIV Tigris Barn i rusfamilier Barn som bekymrer
Interkommunal rusmiddelpolitisk handlingsplan
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
VIP Introduksjon til nye kontaktlærere. Undersøkelser viser at Unge ønsker mer kunnskap om psykisk helse og at opplæringen skal foregå på skolen. Elever.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
BAKGRUNN FOR PROSJEKTET
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
Hva er pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)?
Undervisning i gruppe for ungdom med psykisk utviklingshemming
Samhandling Nyskaping Optimisme Raushet STYRINGSDOKUMENT FOR BARNEHAGEN ER: 1. BARNEHAGELOVEN 2. RAMMEPLAN 3. ENKELTE KOMMUNER HAR UTARBEIDET LOKALE STYRINGSDOKUMENT.
Tidlig innsats hele livet
Eldre med skadelige rusmiddelvaner
Informasjon til skolens ansatte om Skoleprogrammet VIP
Sør-Odal kommune Prosjekt barn og unge
Prosjekt barn og unge i Hedmark
Barnevernets målsetting og oppgaver
Karine Haven og Ragnhild Dale Ringen, Fysioterapeuter Mandal Kommune
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Drop-In metoden i skolen
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Rus og avhengighet i arbeidslivet CAKE Q1, AKAN. Når bruk av rusmidler virker forstyrrende på oppgaver og funksjoner som skal ivaretas i familien eller/og.
FAMILIEHJELPA I STANGE KOMMUNE
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
November 2003Sørlandet sykehus HF ”FELLES UTVIKLING” Et pilotprosjekt i kommunene Flekkefjord og Mandal
Nettverkssamling for psykologer i kommunene Onsdag 18. mars 2015 NAPHA Helga Melkeraaen Seniorrådgiver/ helsesøster LMS/Korus.
Tidlig intervensjon i forhold til rusmiddelmisbruk i graviditet og i småbarnsperiode Erfaringer fra prosjekt TIGRIS NARVIK Spesialkonsulent Liv.
Rett hjelp tidlig – Kvello Stavanger kommune har startet et treårig prosjekt ( )for å kvalitetssikre barnehagen og bedre samarbeidet mellom det.
Styrking av foreldrekompetanse hos psykisk syke foreldre – hjelper det? Charlotte Reedtz. RKBU Nord ”Te ka slags nøtte” 2011.
Arbeid med rusplan Fagerlia vgs. Visjon: Kunnskap, mangfold og trivsel Verdigrunnlag: Fagerlia videregående skole skal være en inkluderende skole, hvor.
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 5 Kunnskapsdepartementet Endringer i reglene om elevenes skolemiljø Forberedt for Fylkesmannen i.
Rusplanarbeidet ved Molde videregående skole. Organisering av planarbeidet Utgangspunkt: vi hadde arbeidet med tiltaksplan……… Arbeidsgruppe – ledet av.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Barneverntjenesten i Åmot
Kompetanseplan oppvekst
Bapp gruppe Bapp gruppe er et forebyggende kurs for barn år(barn) og for ungdommer 13– 17 år(ungdom) som lever nært mennesker med psykiske vansker.
SAMMEN OM BARN EN MODELL FOR TVERRFAGLIG SAMHANDLING
Hvordan støtte kommunene med å få oversikt over folkehelsen – og kommer vi videre fra oversikt til handling? Sigri Spjelkavik – rådgivar folkehelse.
Prosjekt tverrfaglig samarbeid barn/unge i Nordre Land kommune
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst PROSJEKTET: ”BARN I RUSFAMILIER”

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Prosjektet: ”Barn i rusfamilier - tidlig intervensjon” Mål: Heve kompetansen om tidlig identifikasjon og tidlig intervensjon blant ansatte i kommunen som kommer i kontakt med risikoutsatte barn og unge

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Målgruppe Ansatte i Barnehage Skole SFO Helsestasjon PPT Barnevernet

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Bakgrunn for prosjektet Kunnskap om at barn som vokser opp i en familie hvor en eller begge voksne har et rusproblem, har større risiko enn andre barn for å utvikle en rekke problemer og symptomer (psykiske problemer, adferdsforstyrrelser og skoleproblemer) Forskning er tydelig på at om barnet og familien får hjelp, så er det mindre risiko for utvikling av varige skader og problemer

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Undersøkelse gjennomført av Borgestadklinikken 2005: Førskolelærere, lærere og andre trenger mer kompetanse på rusproblematikk. Trenger mer kompetanse på metoder for å ta opp rusrelatert problematikk med barnets foresatte og om hvordan de skal gripe inn.

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst K Kommuner som deltar i ”Barn i Rusfamilier - tidlig intervensjon” får tilbud om: Kompetanseheving av ansatte gjennom undervisning og veiledning. Kursdager med Tema: Rusmiddelbruk i et barne- og familieperspektiv Hvilke konsekvenser har det for barn å vokse opp i en familie med rusmiddelproblemer Hvilke tegn og signaler vil barnet vise Taushetsplikt for deg som jobber med barn Å bli bevisst egne barrierer - hvorfor er dette så vanskelig? Roller og mandat. Hvordan oppdage, gripe inn og handle på bakgrunn av bekymring

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Å samtale med barn Den nødvendige samtalen – hvordan samtale med foreldre når du er bekymret for et barn?

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Varighet: Prosjektperioden er 1 ½ år Alle kursdager er første halvår Hver kommune nedsetter en ressursgruppe/ prosjektgruppe som får ekstra ansvar for å spre og implementere satsningen i kommunen Ressursgruppen får egen samling med tema spredning, implementering og erfaringsutveksling

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Deltakere i prosjektet tilbys: Opplæringsdager med dyktige og inspirerende foredragsholdere Eget materiell til spredning og implementering Veiledning og oppfølging av ressursgruppe i løpet av prosjektperioden Årlige fagdager Kursdager og materiell er gratis

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Hvor mange barn berøres? til barn (SIRUS 2009) barn har foreldre med psykisk lidelse eller rusbruk ( psykisk lidelse – rus)

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Barn i rusfamilier kan ha ulike symptomer Tretthet Karakterer og innsats på skolen verierer Vansker med venner og sosial tilhørighet Overytelse/ overdreven tilpasning/ overdrevent ansvarlige Følelsesmessig labilitet

sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst Den nødvendige samtalen: Film Når samtalen handler om bekymrng for et barn – og foreldres bruk av alkohol