Halvor Hanisch Postdoktor OUS

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

Foreldrenes betydning
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
IKKE NO’ KRØLL BRETT, RETT OG SLETT.
Björk Thorarinsdóttir
AVLASTNING Melhus
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Hønefoss politistasjon
Utviklingshemmedes muligheter i arbeidslivet Terje Olsen Nordens Välfärdscenter og Nordlandsforskning Regional konferanse om politikken for mennesker med.
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
NINJAKOLL EN MÅTE Å INFORMERE PÅ SOM VIRKER.
Om barn og unges mulighet for medvirkning
Omstilling uten nedbemanning
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Bønn Uke 42.
Tverrfaglig samarbeid Skien kommune
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Juni 2008 Momenter som kan innvirke på kvaliteten av MT og PT NDT-konferansen Haugesund 1. til 3. juni 2008 Momenter som kan innvirke på kvaliteten av.
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
EIDSKOG KOMMUNE Vi tør å handle annerledes Eidskog skal være en løsningsorientert foregangskommune som viser vei. Visjon.
Hvilke rettigheter har vi? Lov om sosiale tjenester
RLE UKE 6 I gode og onde dager.
Ulikheter og variasjoner
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Samtale 2.
Har egenkapitalkravet hatt en effekt på boligmarkedet i Oslo?
Relasjoner – en beskyttelsesfaktor for sårbare barn og unge
Universell utforming i offentlige anskaffelser
innholdet i enkeltvedtak
Barneverntjenestens Ytre Helgeland avd Alstahaug Situasjon pr
Bokollektivet Målgruppe:
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Hva skjer med klienten i brukerens tidsalder? Ingerid Aamodt
Lek og Læring i barnehagen
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Fritid med Bistand.
Utekontakten i Bergen kommune /UTE ETTER NYE MULIGHETER/ Strømgaten 10.
Erkjennelsesteoretisk fundamentalisme. Fundament Overbygning Prosjekt: Bygg opp fra basis.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Bo-team Metodebok i boligsosialt arbeid Bo-team Fra prosjekt til metodebok.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Kvinner i Lions Engasjement og handlekraft Styrke for lokalsamfunnet Dynamikk i godt arbeidsfellesskap Meningsfull fritid Glede og humør!
Hva slags kompetanse er nødvendig? Anne Bakke studieleder etter- og videreutdanning Høgskolen i Akershus.
Samhandling med eldre Tekst, figur, bilder etc.. Hvem er de eldre?
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Eg ser at du e trøtt men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg Du må gå de sjøl men eg vil gå de med deg Eg vil gå de med deg.
OM Å LEVE MED DEFEKT HØRSEL
Avd. for helseopplysning - SiA
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal?
Relasjonskompetanse på Skeie skole
Kvinner i Lions Engasjement og handlekraft Styrke for lokalsamfunnet
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Invitasjon til Helt sjef!
Emilios jobb som assistent
Kapittel 4 oppgave e. Sett inn riktig form av adjektivene.
Utskrift av presentasjonen:

Halvor Hanisch Postdoktor OUS Vennskap og kjennskap Halvor Hanisch Postdoktor OUS

Betydningen av nettverk i rehabiliteringsforskning Forskningen har de senere årene lagt stadig større vekt på nettverk: Familiesentrert habilitering Nettverk som livskvalitetsvariabel Nettverk som faktor i helseutvikling.

Betydningen av nettverk i funksjonshemmingsforskning Nettverk som livskvalitetsfaktor. Nettverk som nøkkel i livsfaseoverganger. Nettverk som beskyttelse mot funksjonshemmende sosiale prosesser.

Nettverk = (mer enn) familie? Begrepet om nettverk inneholder – både i forskningen og i praksisfeltet – langt mer enn familien. Likevel er det svært ofte familien man har i tankene.

Nettverk = (mer enn) familie Dette er et tankekors. Gjennom livsløpet betyr andre relasjoner, og da særlig vennskaps- og kjærlighetsforhold, stadig mer. For mange gjelder dette ikke bare ift samhørighet og fellesskap, men også ift assistanse og omsorg.

Funksjonshemming og vennskap blant unge Flere store undersøkelser – for eksempel Ung i Norge – har sett på denne sammenhengen: Funksjonshemmede har færre venner enn andre. Funksjonshemmede har like ofte nære venner som andre.

Funksjonshemming og vennskap blant unge Kvalitativ forskning tyder på at forholdet mellom vennskap og funksjonshemming følger en bestemt kurve: Tenårene: Sterk sammenheng Tidlig i tyveårene: Svakere sammenheng Aldersgruppen 30-50: Sterkere sammenheng.

Løsrivelse og vennskap Handlingsplanen for habilitering nevner vennskap («ungdommens sosiale forhold») sammen med to andre hovedutfordringer: «Ungdommens frigjøringsprosess og innflytelse over eget liv». «Ungdommens vei fra opplæring til arbeid eller aktivitetstilbud».

Løsrivelse og vennskap Det er verdt å merke seg at de to andre målene fremhever autonomi. På den ene siden er autonomi svært viktig – ikke minst for mennesker hvis autonomi er under press. På den annen side tyder nettverkets betydning på at autonomi er utilstrekkelig, både som livsmål og strategi.

Vennskapets sårbarhet Som vi har sett har de enkelte vennskapsrelasjonene ofte stor betydning, og er ikke enkle å erstatte. Dette forenes ikke uten videre med målet om autonomi, som jo bl.a. forutsetter at man enkelt kan skaffe nye. Vennskapsrelasjoner er minst like vitale som hos andre, men det er også minst like viktig å passe på dem.

Konklusjoner Vennskap har stor betydning for unge med CP. Likevel medfører minst to fokus i feltet – familiefokus og løsrivelsesfokus – at vi lett mister denne betydningen av syne.

Konklusjoner På den ene siden betyr dette at vi trenger økt besinnelse på vennskapets betydning. Ikke minst i utforming av dagliglivets rammer, herunder bolig og assistanse. Ikke desto mindre er de sårbare, altfor sårbare til at et bredere nettverksfokus bør erstattes av et fokus på vennskap.