Faste ansettelser Heltid og deltid

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til endring i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter - bakgrunn og innhold Avdelingsdirektør Eli Mette Jarbo Arbeidsmiljø-
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Fafo Østforum, medlemsseminar 26. oktober 2004: Allmenngjøring av tariffavtaler - hva nå? Torgeir Aarvaag Stokke, Fafo: Er statens forhold til tariffavtaler.
Vi gir mennesker muligheter
Veien videre i kampen mot sosial dumping Svein Oppegaard, direktør for Område arbeidslivspolitikk i NHO. Fellesforbundet, 25. november 2010.
Politisk streik mot Vikarbyrådirektivet den 18. januar 2012.
Norwegian Ministry of Labour and Government Administration
#norgevidere. Arbeid og arbeidsliv Valgkampskolering
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
A RBEIDSLIV I OPPLØSNING – LØSARBEIDERSAMFUNNET PÅ VEI TILBAKE ? Velferdskonferansen 21. mai 2012.
Retten til hel stilling Sammen om en bedre kommune Siv Karin Kjøllmoen Rådgiver Gardermoen 13.februar 2013.
Arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser
HVA SKJER MED OFFENTLIG TJENESTEPENSJON? OG HVA ER SITUASJONEN I PRIVAT SEKTOR? Konferanse
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen 10. oktober 2011 Kunnskap for framtida.
Samhandlingsreformen – spesielt om utfordringer i spesialisthelsetjenesten Fagsjef Anne Turid Wikdahl.
NSF og tillitsvalgtes rolle
ORGANISERING, TARIFFKRAV, RØDGRØNN REGJERING OG LO-KONGRESSEN I 2013 LO I TRONDHEIM 10. NOVEMBER 2011.
Endret skattlegging av pensjonister Forsvar offentlig pensjon, 10. mai 2010 Jan Mønnesland.
Uønsket deltid i avdeling bistand- og omsorg i Steinkjer kommune
Arbeidsgivers og tillitsvalgtes roller
Kampen mot sosial dumping Hva vil EUs Håndhevingsdirektiv bety? Trondheimskonferansen Trondheim, 2. februar 2014 Roar Eilertsen De Facto – Kunnskapssenter.
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
Endringer i arbeidsmiljøloven
Helge Brunborg Statistisk sentralbyrå
Heltid – hvorfor det? Det store heltidsvalget Stokmarknes 2.april.
KS – de største arbeidsgiverutfordringene Per Kristian Sundnes Områdedirektør KS Arbeidsliv
Innherred samkommune 1 Større stillinger - en fordel for både brukere og ansatte Anne Grete Wold Prosjektleder Innherred samkommune.
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Arbeidstid. Definisjon Arbeidstid er den tiden du står til disposisjon for din arbeidsgiver. Arbeidsfri er den tid arbeidstaker.
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Hele faste stillinger.
Nøkkeltall status og utvikling i helse- og omsorgssektoren
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Trondheimskonferansen 2009 Strategi i kampen mot sosial dumping – allmenngjøring og solidaransvar.
Et arbeidsmarked i endring – kva kvalifiserer vi til? INTRO 5 ÅR
Egne ansatte eller innleie?
Midlertidige ansettelser i usikre tider
Ny uføretrygd og alderspensjon til uføre - Prop. 130 L
Mer effektiv kamp mot sosial dumping - 1 To nye rapporter fra De Facto: Mer effektiv kamp mot sosial dumping (august 2011): –Problemene med sosial dumping.
Oslofjordkonferansen juni 2012 Tiltakspakken - hva har vi fått og hva har vi ikke fått? Likebehandlingskravet og hvordan det vil bli forsøkt omgått.
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
Tariff Strategikonferansene Tariffperioden Hovedoppgjøret 2008Hovedoppgjøret 2008 –Økonomisk ramme: 6,34 % –Søkelys på kompetanse.
Ufrivillig deltid i varehandel Samarbeidsprosjekt HK og Virke Likestilling i arbeidslivet – praksis og politikk Likestillings- og diskrimineringsombudet,
Norsk arbeidsliv – ti år etter østutvidelsen De Facto Senterkonferansen,
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Ordforklaringer Sysselsatte er personer med inntektsgivende arbeid. Arbeidsledige er personer uten inntektsgivende arbeid, men som forsøker å skaffe seg.
Norsk arbeidsliv – ti år etter østutvidelsen De Facto – Roar Eilertsen Faglig konferanse Nei til EU,
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 HTV – Samling 25. februar 14 Endringer i Arbeidsmiljøloven Vikar (Innleie) Og Midlertidig/Deltids ansettelser.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Kristiania Advokat Praktisk arbeidsrett Gudleik H.Leir.
1 Kaffekurs omarbeidsmiljøloven VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Arbeidsmiljøloven og retten til heltid.
ATV-KURS – alle kommunale Arbeidsmiljøloven: Endringer + lokale dokumenter §§ 14.9 og 14.4a.
Tema: Arbeidsmiljøloven §14-4a Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid Medlemsmøte den 11. februar 2015.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
INNLEIE OG BRUK AV VIKARBYRÅ Lover og avtaleverk Arbeidsgivers og tillitsvalgtes roller og plikter.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Pensjonsreformen og AFP
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
Arbeidsmarkedet i Telemark Christine Vatne
Forverring av arbeidsmiljøloven- hva gjør vi?
LOs nestleder, Tor-Arne Solbakken
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Økonomisk overblikk Pressekonferanse
Norsk arbeidsliv – ti år etter østutvidelsen
Skift og turnus – gradvis kompensasjon for ubekvem arbeidstid
Utskrift av presentasjonen:

Faste ansettelser Heltid og deltid Av stortingsrepresentant Tove Linnea Brandvik (Ap) 28.01.12

Målsettinger Arbeiderpartiet ønsker å redusere ufrivillig deltid både i offentlig og privat sektor. Gjennom samarbeid med arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner vil vi ta et krafttak for å nå dette målet. Arbeiderpartiet vil styrke innsatsen mot ufrivillig deltid og for retten til heltid, gjennom å foreslå nye lovendringer. En bedret kommuneøkonomi vil gi mulighet for å øke antallet årsverk i helse- og omsorgsyrkene, og dermed også antallet heltidsstillinger.

Landsmøtevedtaket Hovedpunktene i DnAs landsmøtevedtak: Lovbestemt reell stillingsprosent. Lovbestemt fortrinnsrett for deltidsansatte. Lovbestemt drøftingsplikt. Lovbestemt plikt til arbeidsplaner med tilrettelegging for heltid. Tiltak mot ufrivillig deltid og for heltid må inngå i Likestillingslovens aktivitets- og redegjørelsesplikt.

Definisjoner Sysselsatte er personer med inntektsgivende arbeid. Undersysselsatte er deltidsansatte som har forsøkt å få lengre avtalt arbeidstid. Arbeidsledige er personer uten inntektsgivende arbeid, men som forsøker å skaffe seg arbeid og kan begynne i arbeid straks. (Prosenten regnes av arbeidsstyrken). Arbeidsstyrken (de yrkesaktive) er summen av de sysselsatte og de arbeidsledige. (Kilde: SSB)

Statistikk Tall på deltidssysselsatte: 429.000 i 2009. 41 prosent av de sysselsatte kvinnene har deltidsjobb. Tall på deltidssysselsatte: 429.000 i 2009. 430.000 i 2010. 431.00 i 2011 (1. kvartal). Tall på undersysselsatte: 60.000 i 2009 67.000 i 2010 68.000 i 2011 (1. kvartal). (Kilde: AKU 1. kvartal 2011, SSB)

Utfordringer Ikke all deltid er uønsket. For den enkelte arbeidstaker er det viktig å oppnå den ønskede stillingsbrøken. Arbeidsgivernes behov stemmer ikke alltid overens med arbeidstakernes ønsker. Vi må jobbe for å oppnå en bedre match. I framtida vil det bli færre yrkesaktive per pensjonist. Vi vil trenger flere yrkesaktive i full stilling. I framtida vil det bli mange flere pleietrengende eldre, og spesielt innenfor pleie- og omsorgssektoren vil vi trenge flere som jobber fulltid.

Heltid deltid Vil redusere ufrivillig deltid, og at alle som ønsker det får arbeide heltid Flere tiltak: Fortrinnsretten skal være reell Drøftingsplikt om bruk av deltid Rett til økt stillingsandel ved jevnlig merarbeid over tid Partenes ansvar

Og flere tiltak er allerede igangsatt mot ufrivillig deltid Treårssatsing i gang fra 2011 (75 mill kr) - finne gode løsninger og spre dem Helseforetakene er pålagt å redusere bruken av deltid med minst 20 % i løpet av 2011 Utviklingsprogrammet ”Saman om ein betre kommune” skal blant annet støtte lokale tiltak mot ufrivillig deltid Likestilling av skift og turnus

R Et trygt og godt arbeidsliv for alle Et arbeidsliv preget av samarbeid og respekt, medbestemmelse, utjevning og anstendige arbeidsvilkår. Kamp mot sosial dumping Faste og direkte ansettelser skal være normen Et velregulert arbeidsliv er nødvendig for den norske velferdsmodellen.

Fast ansettelse Ansettelse i fast stilling er hovedregelen og skal fremdeles være hovedregelen. Adgang til midlertidige ansettelser skal være unntaket. Minimumsdirektiv Vi legger til grunn at våre regler videreføres. Flere land med restriksjoner på innleie i Europa. Eks Belgia, Frankrike, Tyskland og Spania.

hva er formålet med direktivet Vikarbyråansattes rettigheter skal bedre gjennom et likebehandlingsprinsipp Vikarbyråene skal ha rimelig forutsigbare rammebetingelser ( anerkjennes som arbeidsgivere) Ordinære faste ansettelser skal være hovedregelen Men.. Omfanget må være begrenset så vi ikke undergraver hovedregelen om faste ansettelser I dag 1 – 2 % sysselsatte i bransjen.

hva med innleiereglene ? Vikarbyrådirektivet gir utrykkelig adgang til begrensninger på innleie, når de er begrunnet i allmenne hensyn. Vi mener våre begrensninger , at innleie bare kan brukes når vilkårene for midlertidige ansettelser er oppfylt, vil stå seg i forhold til direktivet. En eventuell reservasjon kan gi mottiltak fra EU En reservasjon vil, slik vi ser det, uansett ha liten selvstendig betydning- sak kan reises på bakgrunn av dagens EØS regler.

Tiltakspakken Opplysningsplikt for innleier, ovenfor den vikarbyråansatte og fra vikarbyrået ovenfor innleievirksomheten. Solidaransvar Drøftingsplikt ved bruk av innleid arbeidskraft Arbeidstilsynets kontroll med at drøftingsplikten overholdes.

bemanningsbransjen Stor variasjon innen bransjen 1 mai 2011 1302 foretak Domineres av store foretak ( 50 ansatte) små foretak (under 10 ansatte) utgjør 2 % av bransjen. Sysselsetter i underkant av 2 % av de sysselsatte i Norge i 2010 ( 47000) 26 % har korttidsopphold 43 % midlertidig ansatt uten garantilønn.

Utfordringer For mange i midlertidige stillinger Brudd på arbeidsmiljøloven Flere burde hatt fast ansettelse i vikarbyråene Sosial dumping Åpent europeisk arbeidsmarked

Er det da ingen grunn til uro ? Jo, absolutt! Vi deler fagbevegelsens bekymring over utviklingen mot mer ”løsarbeid” i deler av arbeidslivet. Men det gjelder mer en vikarer, for eksempel økende bruk av underentreprenører/ outsourcing Likebehandlingsprinsippet og tiltakspakken vil være gode bidrag, men ikke tiltrekkelig. Bedre håndheving, fortsatt tung innsats mot sisial dumping, nei til direktivet løser ikke dette.

Langsiktige utfordringer (1) Antall eldre (67 år og over) og barn og unge (under 20 år) i forhold til antall personer i yrkesaktiv alder (20–66 år). Prosent. (Kilde: NB 2011, Fin.dep.)

Langsiktige utfordringer (2) Netto overføringer fra staten etter alder i 2009. 1 000 kroner: (Kilde: NB 2011, Fin.dep.)

Langsiktige utfordringer (3) Utførte timeverk per innbygger: (Kilde: NB 2011, Fin.dep)

Langsiktige utfordringer (4) Forventet realavkastning av Statens pensjonsfond utland og pensjons-utgifter i folketrygden. Prosent av trend-BNP for Fastlands-Norge: (Kilde: NB 2011, Fin.dep.)

veien videre ? Flere i hele stillinger Flere i faste ansettelser Økt organisasjonsgrad Sterk arbeidsmiljølovgivning Effektive kontrollsystem Opplæring om arbeid og arbeidsmiljø inn i grunnskolen.

Hva er den største trusselen mot et arbeidsliv preget av faste og direkte ansettelser ? At de borgerlige vinner valget i 2013….