S AMARBEIDER OM PAPIRLØSES HELSE Side 45 - 50. 1. S VAR PÅ SPØRSMÅLENE 1. Uten behandling dør vel halvparten av pasientene.” Hva betyr ”vel” i denne setningen?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Advertisements

Snakk sant om livet…… Omsorgsverdier ved livets slutt
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Hva er migrasjon og hva gjør Røde Kors Ungdom?
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Fra ord til liv Mars 2011.
Ei dramatisering Mathias– fritt etter Johan Herman Wessel
Unge & Rus.
Den digitale hverdag Diskusjonsspørsmål
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Verbal a) Form Verbalet blir dannet av verbene i setningen.
NETTVETT Bjørn Jakobsen.
Unntatt offentlighet? Seminar Høgskolen i Vestfold 9. Mars 2006  Møteoffentlighet -  Etter kommuneloven § 31  Etter universitetsloven § 9-6.
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
Hurra for deg som fyller ditt år...
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Kapittel 3 oppgave j. (På bildet: Asbjørnsen og Moe)
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
1. HVA HETER MOTORSYKKELEN SOM SKAL SELGES? SPØRSMÅL TIL TEKSTEN 1. HVA HETER MOTORSYKKELEN SOM SKAL SELGES? 2. HVA ER PRISEN PÅ MOTORSYKKELEN? 3.
Nærhet vs. stoppeklokke
Kapittel 48 Elina møter en mann på fjellet.
Kapittel mai hos Reza og Heidi.
Helsesenteret for papirløse migranter Innlegg konferanse ved daglig leder Celine Blom.
828 – Å, gledesfylte stund 1/3 Å, gledesfylte stund! Å, hvilken morgenrøde! Vår tro har sikker grunn! Se, livets førstegrøde! Var han som gav ditt liv,
TOLK I MØTE MED RETTSAPPARATET
Kan vi stole på politiet? Sande videregående skole,
Pasientsikkerhet i et brukerperspektiv
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Forebygging av tuberkulose blant innvandrere i Norge
En film ”MED EGNE ORD” En film om tvangsekteskap der ungdommer selv forteller sine historier Helsesøster/rådgiver RVTS-M Justina Amidu.
Taushetsplikt Eystein Præsteng Larsen
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
U TEN UTLENDINGER STANSER N ORGE Side 73 – 77 i arbeidsboken.
B ER GENENE OM HJELP Side 39 – 43 i arbeidsboken.
Kapittel 5 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene, med artikkel hvis nødvendig.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Fra ord til liv April 2010.
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
Samarbeid med foreldre om dåpsopplæringen Med bakgrunn i foreldreundersøkelsen Fra Bjørgvin høsten 2003.
Oslo Røde Kors Skal, skal ikke?.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
KAPITTEL 5 OPPGAVE C Sett inn preposisjoner eller adverb som passer 1. Å være enig i en sak. (Man tenker likt i en sak på forhånd, uten at man diskutert.
S LÅR ALARM OM FATTIGE Side 27 – S VAR PÅ SPØRSMÅLENE MED UTGANGSPUNKT I TEKSTEN. 1. Hva er en slumstasjon? 2. Hvorfor slås det alarm om fattige.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Larvik – der det gode liv lever!
Seksualundervisning i asylmottak
Johannes 3, påsken i Det Gamle Testamentet
Seksualinformasjon i asylmottak
” Alle mennesker sosialiseres inn i en kultur, som skaper orden, forutsigbarhet og mening for den enkelte” (Jacobsen og Thorsvik, 2002:118).
Kapittel 5 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Tema Introduksjon Identitet, følelser og relasjoner Kropp og kjønn
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Problemløsning.
S TILLER TØFFERE KRAV TIL SKOLEELEVENE Side
Fattigdommen ingen ser
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Retten til arbeide En presentasjon av Plog AS sitt arbeide for å gi de ikke-returnerbare flyktningene skattekortet tilbake.
Små ord med stor betydning ADVERBIALER
Sammenstøt av forbrytelser
Emilios jobb som assistent
Agnes Giertsen, Helsesøster/ høgskolelektor &
Likeperson Navn:……………
Utskrift av presentasjonen:

S AMARBEIDER OM PAPIRLØSES HELSE Side

1. S VAR PÅ SPØRSMÅLENE 1. Uten behandling dør vel halvparten av pasientene.” Hva betyr ”vel” i denne setningen? 2. Kan personer uten lovlig opphold oppsøke lege i det norske helsesystemet? 3. Hvorfor tror du politiet lar være å gripe inn overfor Rosengrenska Kliniken i Sverige? 4. Er det straffbart å gi hjelp til illegale immigranter i Norge? 5. Hva betyr ”å leve i skjul” og å være en ”irregulær immigrant”? 1. ”Vel” i denne setningen betyr ”omtrent” eller ”litt mer enn”. 2. Ja, helsevesenet har taushetsplikt og tilbyr gratis behandling for tuberkulose uansett status. 3. Politiet griper sannsynligvis ikke inn fordi de ikke ønsker at noen skal dø. Å få tilbud om legehjelp burde være alle menneskers rett. 4. Ja, det kan være straffbart å gi hjelp til utlendinger. Dette har regjeringen gitt uttrykk for. 5. ”Å leve i skjul” betyr å leve slik at ingen kan finne deg fordi du gjemmer deg. ”Irregulære immigrant” betyr ”ulovlig innvandrer”.

2. F ORTSETT SETNINGENE 1. Tuberkulose … 2. Halvparten av pasientene … 3. Bistandskonsulent i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, … 4. Tuberkulose i lungene 5. Kirkens Bymisjon, … 1. er en av truslene som kan være dødelig (om den ikke blir behandlet). 2. dør uten behandling. 3. Mona Drage, forteller at mange kommer for sent, eller ikke i det hele tatt, med mulig tragisk utgang. (I tillegg er det viktig å hindre smittespredning, forteller hun.) 4. er smittsomt / er i hovedsak det som er smittsomt. 5. (ved Solveig Holmedal Ottesen,) har ledet utredningen.

3. R EGJERINGEN SIER DET ER STRAFFBART Å GI HJELP TIL ILLEGALE IMMIGRANTER. R ØDE K ORS JOBBER MED DEN NYE U TLENDINGSLOVEN. 1. så: Regjeringen sier det er straffbart å gi hjelp til illegale immigranter, så Røde kors jobber med den nye Utlendingsloven. 2. fordi: Fordi regjeringen sier det er straffbart å gi hjelp til illegale immigranter, jobber Røde Kors med den nye Utlendingsloven. Røde Kors jobber med den nye Utlendingsloven fordi regjeringen sier det er straffbart å gi hjelp til illegale immigranter. 3. siden: Siden regjeringen sier det er straffbart å gi hjelp til illegale immigranter, jobber Røde Kors med den nye Utlendingsloven. Røde Kors jobber med den nye Utlendingsloven siden regjeringen sier det er straffbart å gi hjelp til illegale immigranter.

3. R EGJERINGEN SIER DET ER STRAFFBART Å GI HJELP TIL ILLEGALE IMMIGRANTER. R ØDE K ORS JOBBER MED DEN NYE U TLENDINGSLOVEN. 4. derfor: Regjeringen sier det er straffbart å gi hjelp til illegale immigranter. Derfor jobber Røde Kors med den nye Utlendingsloven. 5. av den grunn: Regjeringen sier det er straffbart å gi hjelp til illegale immigranter. Av den grunn jobber Røde Kors med den nye Utlendingsloven.

3. T UBERKULOSE HAR BLITT KARAKTERISERT SOM EN FATTIGDOMSSYKDOM. D EN RAMMER OFTEST MENNESKER SOM LEVER UNDER FATTIGE OG VANSKELIGE FORHOLD. 1. så: Den rammer oftest mennesker som lever under fattige og vanskelige forhold, så tuberkulose har blitt karakterisert som en fattigdomssykdom. 2. fordi: Fordi den oftest rammer mennesker som lever under fattige og vanskelige forhold, har tuberkulose blitt karakterisert som en fattigdomssykdom. Tuberkulose har blitt karakterisert som en fattigdomssykdom fordi den som oftest rammer mennesker som lever under fattige og vanskelige forhold. 3. siden: Siden den oftest rammer mennesker som lever under fattige og vanskelige forhold, har tuberkulose blitt karakterisert som en fattigdomssykdom. Tuberkulose har blitt karakterisert som en fattigdomssykdom siden den som oftest rammer mennesker som lever under fattige og vanskelige forhold.

4. F ORKLAR DISSE ORDENE OG UTTRYKKENE 1. utfordring: 2. jevnlig: 3. i hovedsak: 4. utredning: 5. kartlegging: 6. tidsnok: 1. problem; oppgave; noe man må finne en løsning på 2. regelmessig; med jevne mellomrom 3. først og fremst 4. klargjøring; forklaring; undersøkelse 5. å finne ut hvordan en situasjon er eller hva folk mener om en bestemt sak 6. i tide; ikke for sent

4. F ORKLAR DISSE ORDENE OG UTTRYKKENE 7. straffbart: 8. har presisert: 9. oppholde seg: 10. i utgangspunktet: 7. som etter loven er forbudt og som man kan straffes for; (å straffes = å komme i fengsel eller få bot / mulkt) 8. har understreket; har poengtert; har sagt tydelig og klart. 9. befinne seg; være på et sted 10. til å begynne med.

5. B ØY SUBSTANTIVENE OG ADJEKTIVENE en frivillig organisasjon den frivillige organisasjonen frivillige organisasjoner de frivillige organisasjonene * en papirløs innvandrer den papirløse innvandreren papirløse innvandrere de papirløse innvandrerne en egen besøkstjeneste den egne besøkstjenesten egne besøkstjenester de egne besøkstjenestene * et humanitært behov det humanitære behovet humanitære behov de humanitære behovene * en begrenset rettighet den begrensede / begrensete rettigheten begrensede rettigheter de begrensede / begrensete rettighetene