Tysktilbudet ved HVO Fra et tradisjonelt grunnfag innen humanoria

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Et pilotprosjekt med digital kunstformidling i den videregående skole
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Vurdering for læring.
Velkommen til kurs i Noch Einmal 1 – 3
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Kunnskapsløftet i videregående opplæring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Elevorganisasjonens nasjonale seminar 19. november 2005 Engebråten skole.
1 Etterutdanningstilbud ved PLU Organisering av arbeidet •Prosjektgruppen for elev- og lærlingevurdering ved PLU •Planen ble utarbeidet av fagansvarlig/i.
Faginformasjon om programfagene for
Nokre prinsipp •Modulbasert og studiepoenggivande som hovudprinsipp •Fleksibilitet •Praksisnært Studiepoeng ved obligatorisk frammøte og gjennomføring.
Pedagogikk og veiledning for bibliotekansatte NFK / Høgskolen i Bodø Merete Hassel, Bodin vgs.
Gunn Engelsrud-NOKUT-konferansen 21 april 2010 Dokumentasjon av utviklingsarbeid og erfaringskunnskap - ”vi lærer alltid med kroppen selv om.
Gjør rede for relevante språklæringsteorier
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
STASJONSUNDERVISNING
IKT og læring 1 for TOS Fagvalgspresentasjon januar 2013 Tonje Hilde Giæver/ Louise Mifsud.
FREMMEDSPRÅKSEKSJONEN
Student ved UiAs lærerutdanninger 14. november 2013 Rådgiver Connie Goul.
Bokpresentasjon Oslo.
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
1. 2 Innføringssplan Skoleåret 2005/2006: alle skoler med årstrinn Skoleåret 2006/2007: alle skoler med årstrinn Høst 2007: alle videregående.
Didaktiske analysekategorier
Borre ungdomsskole
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
Skolens digitale tilstand og ITU-monitor
Studieplanarbeid.
IKT i undervisningen Science camp Halmstad 12. april 2011 Torgeir Selle.
Grunner for å innføre skjønnlitteraturen i undervisningsprosessen.
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
ARBEIDSLIVSFAGET Hensyn til variasjon mellom elevene Bedre motivasjon til flere 5 kommuner 2009/10 –Imponerende evne og vilje til å bidra i nybrottsarbeid.
Lærerkonferansen 2014 og veien mot læringsutbytte for faglig ledelse.
Velkommen til et nytt skoleår!
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Høgskolen i Oslo Integrering av IKT i lærerutdanningen (S1C) 1) Utfordringer og ideer om videreføring og utvikling i arbeidet med ny grunnskolelærerutdanning.
ITA1110R - Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2015
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Slåtthaug ungdomsskole
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
ELEVPRESENTASJON 7. TRINN Rådgivere –Thomas Kvalvik og Siri Myhren Petersen Emne: Nye fag på 8. trinn.
FORELDREMØTE 8. TRINN Rådgiver –Thomas Kvalvik & Siri Myhren Petersen Emne: Nye fag på 8. trinn.
Nye studiemodeller på Drift av datasystemer, Informasjonsbehandling og IT-støttet bedriftsutvikling Geir Ove Rosvold Svend Andreas Horgen Greta Hjertø.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Ungdomstrinn i utvikling Om den nasjonale satsingen og arbeidet ved vår skole.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
SiriLundinKeller-ILS-Universitetet i Oslo
VALG AV 2. FREMMEDSPRÅK ELLER FORDYPNING PÅ UNGDOMSSKOLEN
Ny læreplan… Høst 2017.
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
FORELDREMØTE 8. TRINN Rådgiver –Thomas Kvalvik Siri Myhren Petersen
Utvikling av lærerstudentenes FoU-kompetanse
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Å forstå muntlig tekst på fremmedspråk
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Nye fag på 8.trinn Fremmedspråk/engelsk fordypning/arbeidslivsfag
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
ITA1110R - Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2019
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Utskrift av presentasjonen:

Tysktilbudet ved HVO Fra et tradisjonelt grunnfag innen humanoria praksisrettet lærer- og lærervidereut- danning Loen, 23.3.2006 Edelgard Budde (K. Lunde, S. Holsvik)

til større fokus på språkopplæring med nærere praksisrelasjon for skolen kulturkunnskap med fokus på dagens samfunn i de tysktalende land nåtidslitteratur og ungdomslitteratur med undervisningsrelevant hverdagsspråk muntlig kommunikasjon didaktikk og fagmetodikk Fra Analytisk språkopplæring Landeskunde fra 1871 til i dag Litteraturhistorie fra Goethe til Grass

Tysk i skolen I (30 stp) Videreutdanningstilbud for lærere i grunnskolen som ønsker formell kompetanse i tysk eller har behov for faglig og metodisk påfyll Samlingsbasert med nettstøtte (CF)

Språk / grammatikk Undervisningen har konsentrert seg om analyse, morfologi og kasusbruk 1: Hvor mye grammatikk må læreren kunne for å være kompetent til å undervise i et fremmed-språk og til å veilede elevene i skriftlige og muntlige kommunikasjonssituasjoner? 2: Hva er den mest effektive metoden for voksne til å best mulig lære seg språk, særlig i et samlingsbasert studium?

Litteratur / arbeid med litterære tekster Tekstutvalget ble positivt mottatt Hvordan kan man arbeide med litterære tekster i undervisningen? – bredt metodisk spekter fra ”Fragen zum Text” til kreative og kommunikative oppgaver Diskusjoner og øvelser i små grupper – lite forelesning Overveiende kreative oppgaver som arbeidskrav

Kulturkunnskap Presentasjon av temaer som er relevante for og spennende å høre om på ungdomstrinnet: dagliglivet, tradisjoner, levemåter, geografi Sentralt spørsmål: hvordan kan vi arbeide med dette emnet / temaet i undervisnin-gen? Spill, bruk av forskjellige medier, kom-munikative oppgaver, undervisnings-relaterte arbeidskrav

Sprechpraktische Übungen Diskusjonsoppgaver (små grupper) knyttet til situasjoner og problemer fra dagliglivet Muntlige øvelser til den aktuelle grammatikken

Utenlandsopphold Heidelberg (høst 2005, innkvartering hos familier) Berlin (vår 2006) Språkkurs og kulturprogram Møte med og opplevelse av autentisk tysk språk og kultur

Tysk i skolen II (2x15 stp): Planen for studieåret (2006/07) Påbygging på Tysk i skolen I / tilbud også for lærere fra videregående skoler Studieplanen tar til en viss grad hensyn til studentenes ønsker angående fordypning i faget.

Praktisk språkbruk og didaktikk i tyskundervisningen (15 stp) Bredt spekter av arbeidsmåter for å kunne motivere elever for faget og tilpasse opplæringen Evaluering og bruk av medier (inkl IKT) i undervisingen Inspirasjon til og styrking av egen kreativitet Læreplananalyse Planlegging med begrunnelse (hva? når? arbeidsmåter? medier?) Gjennomføring/simulering av undervisning Refleksjon over undervisning / undervisningsopplegg med utgangspunkt i planleggingen

Tysk språk og kulturkunnskap (15 stp) Fordyping i stoffet fra Tysk i skolen I Enda større fokus på relevans for undervisningen, formidling / didaktikk Studieopphold

Formålet med ”ombyggingen” For å styrke tyskfaget i skolen vil vi utdanne dyktige lærere som kan snakke og skrive tysk godt har gode kunnskaper om forholdene i de tysktalende land har solide fagdidaktiske kunnskaper er godt orientert om informasjonskilder og tilgjengelige materialer/medier bruker og utvikler sine kreative evner for en metodisk tilrettelagt undervisning bruker læreboka som støtte, ikke som styringsinstrument kan holde interessant, engasjerende og lærerik undervisning Punkt 2: og som derfor kan motivere elever til å bli kjent med tysk språk og kultur Punkt 3: til å kunne variere og tilpasse arbeidsmåtene i undervisningen Punkt 4: som er relevante og aktuelle i tyskundervisningen

Lærere med tysk i fagkrinsen er attraktive i skolen Tilrettelegging av forholdene slik at nok lærerstudenter i fjerde året velger tysk som utdanning Hensiktsmessig bruk av midlene for kunnskapsløftet