Hvorfor er arbeid så viktig for å oppnå inkludering

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Et rettighetssystem ute av balanse Aksel Hatland Innledning på frokostseminar 10.September 2010.
Veien videre i kampen mot sosial dumping Svein Oppegaard, direktør for Område arbeidslivspolitikk i NHO. Fellesforbundet, 25. november 2010.
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
A RBEIDSLIV I OPPLØSNING – LØSARBEIDERSAMFUNNET PÅ VEI TILBAKE ? Velferdskonferansen 21. mai 2012.
Sosialtjenestens utfordringer i NAV Statssekretær Laila Gustavsen Arbeids- og inkluderingsdepartementet 10. Oktober 2006.
Ny AFP NHO – Forsikringskonferansen / Stein Stugu
Idéseminar vedr. «Arbeidsinkludering som fagfelt»
Attføringsbedriftenes landsmøte i Tønsberg 11. Juni 2004
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Omsorg for barn og permisjon
Samhandlingsreformen – spesielt om utfordringer i spesialisthelsetjenesten Fagsjef Anne Turid Wikdahl.
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Vi gir mennesker muligheter
”Det koster å være kul!” ”Knapphetens tyrrani!
10Velstand og velferd.
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
NAV Elverum Thor Arne Olsen
Velkommen! Bonusfilmen laget av Tromsø vgs - medialinja.
Økonomisk kriminalitet: mediabildet og klipp fra nyere undersøkelser
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
”Vi strekker oss litt lengere” Personalsjef, kollega og medmenneske
11Jeg i arbeidslivet.
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
Nettverkssamling om barnefattigdom
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Trondheimskonferansen 2009 Strategi i kampen mot sosial dumping – allmenngjøring og solidaransvar.
Sparebankforeningens årsmøte 2003 Pressekonferanse Adm. direktør Arne Hyttnes.
Årsaker til omdanning fra ytelses- til innskuddsordninger
Arbeidstillatelser i Norge Noen utviklingstrekk 1998 til 2004 Alf Erik Svensbraaten Avdeling for faglig strategi og koordinering, Enheten for statistikk.
Dato: EØS-utvidelsen – Tillatelser med formål arbeid Avdeling for faglig strategi og koordinering, Enheten for statistikk og analyse
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
NHOs Årskonferanse 2005 Attraktivt arbeidsliv – et globalt forsprang Erling Øverland, president i Næringslivets Hovedorganisasjon.
Midlertidige ansettelser i usikre tider
Mer effektiv kamp mot sosial dumping - 1 To nye rapporter fra De Facto: Mer effektiv kamp mot sosial dumping (august 2011): –Problemene med sosial dumping.
Drammen 20.september 2009 NAV Drammen – Mangfold og omdømme Elisabeth G. Holen NAV – leder Drammen.
Noen «nyheter» NAV Nordland/Jack Inge. NAV, Side 2 Arbeidsmarkedet i Nordland  Fortsatt stort behov for kvalifisert arbeidskraft ( jfr
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
Ola Heen Strømmen, oktober 03
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 1. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Gullkantede stortingspensjoner Opptjenings tid? 75-årsregelen: Når stortingspolitikerens alder pluss antall år på Stortinget til sammen når 75 år Avkorting?
Det norske velferdssamfunnet
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
MediaLT fagseminar 21 november IKT og universell utforming – måleindikatorer og status Rudolph Brynn Seniorrådgiver Nasjonalt dokumentasjonssenter.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Pensjonsordninger, yrkesaktivitet.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
EØS-utvidelsen og arbeidsinnvandring Tekna-konferansen 28. April 2004 Innlegg v/statssekretær Cathrin Bretzeg, KRD.
Næringslivets økonomibarometer Resultater for NHO Vestfold- 4. kvartal 2014.
Pensjon i historisk perspektiv
Nasjonalt forlik sikrer fortsatt god AFP Lønnsoppgjøret april 2008.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Pensjonsreformen og AFP
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
HMS-kort i Byggenæringen
Seniorene en verdifull ressurs for samfunns- og arbeidslivet ! eller ?
Norsk arbeidsliv – ti år etter østutvidelsen
Hvor mange yrkesaktive kan vi ha utenfor arbeidslivet
Utskrift av presentasjonen:

Hvorfor er arbeid så viktig for å oppnå inkludering Hvorfor er arbeid så viktig for å oppnå inkludering? Om Stortingets arbeid med melding om arbeid, velferd og inkludering. ”Et arbeidsliv for alle” Oslo, 8. februar 2007 Lise Christoffersen, stortingsrepresentant (Ap), arbeids- og sosialkomitéen

Kommentarer og synspunkter på reformen Hvor står Arbeiderpartiet i forhold til arbeid og velferd? Litt om de andre partiene så langt som en saksordfører kan på dette tidspunktet

Fellesforbundets prinsipprogram Retten til arbeid er en grunnleggende rettighet for alle. Arbeidsløshet er en ulykke for den som rammes; det er sløsing med menneskelige ressurser og det gir samfunnsøkonomiske kostnader. Samfunnets organisering og politikk må derfor ha som et overordnet mål å sikre arbeid til alle som ønsker det.

Fellesforbundets prinsipprogram I målet om arbeid for alle legger Fellesforbundet følgende prinsipper og retningslinjer til grunn: Alle menneskers rett til lønnet arbeid. Samfunnets organisering og politikk må ha som et overordnet mål å sikre arbeid til alle. Arbeidstakere skal være fast ansatt. Arbeidsformidling og arbeidsmarkedspolitikken må ha som siktemål å bringe ledige tilbake til arbeidslivet, og på en måte som ikke undergraver tariffavtaler eller ordinære ansettelsesforhold. For at retten om arbeid til alle skal kunne virkeliggjøres, må arbeidslivets rammebetingelser gi rom for å sysselsette personer med yrkeshemning.

Situasjonen på arbeidsmarkedet Norge går så det suser. NHO-bedriftene har oppjustert arbeids-kraftbehovet både for 2006 og 2007. NAV EURES jobber nå under høytrykk for å bistå bedrifter med rekruttering av arbeidskraft fra utlandet. Da skulle jo alt være såre vel…

Hvorfor er arbeid så viktig? Hovedvirkemiddel i fattigdomsbekjempelsen ”Reformpartiets” varemerke: Yte etter evne, få etter behov Velferd for den enkelte: 9/10-samfunnet er ikke tilstrekkelig Samfunnets behov

Hvorfor er arbeid så viktig?

Hvorfor er arbeid så viktig? Velferdssamfunnet bygd opp rundt verdien av eget arbeid – skape og dele Den enkeltes behov - 700 000 uten inntekt av eget arbeid Samfunnets behov - 700 000 utenfor yrkeslivet Verdistandpunkt – grunnlovsfestet NB! Ikke stigma for de som av ulike ikke kan. NB!

Hvordan bekjempe fattigdom? Øke trygdene? Øke sosialhjelpen? Andre måter?

Soria Moria ”Langt, langt borte saa han noget lyse og glitre” (Th. Kittelsen) ”Regjeringen vil legge fram en helhetlig plan for avskaffelse av fattigdom.” (Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen, Åslaug Haga)

Soria Moria om norsk arbeidsliv Hovedmål: Kamp mot arbeidsledighet og for et inkluderende arbeidsliv Menneskene vår viktigste ressurs Arbeid viktigste sikring for inntekt Aktiv arbeidsmarkedspolitikk Styrkede arbeidstakerrettigheter Tiltak mot sosial dumping Årlige statsbudsjett med tiltak for flere i arbeidslivet

Arbeid - vesentlig grunnlag for trivsel og velstand. Ikke begrensninger i den enkelte borgers rett til å inngå arbeidsavtaler. Offentlig oppgave - minimumslevestandard Økt bruk av behovsprøving

Arbeid og deltagelse er grunnlaget for velferd. Gir selvstendighet og sosialt felleskap. Et arbeidsliv med plass til alle. Flere i arbeid og færre på trygd. Det skal lønne seg å jobbe.

Arbeid til alle er et prioritert mål. Arbeidsledighet er destruktivt for den enkelte og ressurssløsing for samfunnet. Stadig flere lever av pensjon eller trygd, og andelen av befolkningen som er i yrkesaktiv alder synker. Om få år blir hovedutfordringen å sikre nok arbeidskraft.

Alle skal ha mulighet til å bruke sine evner til beste for seg selv og samfunnet. Gode universelle velferdsordninger Garantert minsteinntekt Kombinere trygd og arbeid på mange måter Skjønn til den enkeltes beste.

Ingen penger uten norsk Frata innvandrere kontantstøtte, barnetrygd og sosialhjelp dersom de ikke kan dokumentere at de gjør noe for å lære seg norsk. - Vi vil stille langt flere krav om betingelser for å motta offentlige stønadsordninger, sier Hagen. Carl I. Hagen Kilde: Dagbladet, 5. februar 2007

Utviklingen på arbeidsmarkedet Sterkeste sysselsettingsvekst på ti år. Pluss 65 000 i 2006 40 000 i 2007 15 000 i 2008 Knapphet på arbeidskraft 324 000 uførepensjonister 92 000 yrkeshemmede Rekordstor arbeidsinnvandring 49 000 tillatelser jan til okt 2006 Økning på 15 000 fra året før 70 % fra Polen, 20 % fra Litauen Rekrutteringsproblemer i maskinproduksjon, eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting, bygg og anlegg. Kommer i offentlig sektor.

”Utlendingene redder oss” En av tre bedrifter har ubesatte stillinger på grunn av rekrutteringsproblemer. Det viser en spørreundersøkelse NHO har gjennomført blant 2.000 medlemsbedrifter med mer enn 15 ansatte. NHOs sjeføkonom Tor Steig Kilde: dn.no 30. juni 2006

Bedriftsundersøkelse Én av fire norske bedrifter har benyttet arbeidskraft fra EU-land det siste året. Polen 35 %, Sverige 33 %, Tyskland 21 %, Danmark 19 % Hver tredje bedrift venter å benytte europeisk arbeidskraft det kommende året Oslo på topp (hhv. 35 og 41 %). Kilde: Perduco, Norges bedriftsundersøkelser, nov-des 2006

”Polakker redder regjeringens løfter” I året som kommer skal regjeringen bygge 19.300 nye barnehageplasser. I tillegg skal veier og jernbane få et løft. Men Norge skriker etter arbeidskraft. Nå står det ikke på penger. Det er arbeidskraften som er utfordringen. Vi er helt avhengige av arbeidskraft utenfra for å bygge nok barnehager, sier Halvorsen til avisen. Et av usikkerhetsmomentene i statsbudsjettet er veksten i Polen. Økonomisk vekst i hjemlandet kan gjøre det mindre attraktivt for polakker å komme til Norge for å arbeide. 7. oktober 2006

Fattigdommens årsaker? 700 000 i yrkesaktiv alder utenfor arbeidslivet 500 000 årsverk Utstøting og fattigdom henger sammen Utestenging og fattigdom hører sammen

”Lar være å jobbe” Ukevisen Ledelse 05.02.2007 En av fire som kunne ha jobbet gjør det ikke. De norske sosiale ordningene er altfor gode, sier NHH-professor Kjell Gunnar Salvanes. 25 prosent av Norges arbeidsføre befolkning mellom 18 og 67 år er ute av arbeidslivet, gjennom avtalefestet pensjon, uføretrygd og rehabilitering – Den store utfordringen i norsk økonomi nå er den store andelen arbeidsføre mennesker som heller enn å jobbe velger å trekke seg ut av arbeidslivet Disse menneskene kunne ha vært i jobb i dag, men det lønner seg ikke for dem. – Det er, som også OECD har påpekt, altfor bra sosiale ordninger i Norge. Det er rett og slett for gunstig å ikke arbeide. Dette er et strukturelt problem som Norge bare må løse, sier Salvanes til Dagens Næringsliv. Salvanes tror politikerne er klar over problemet, men at de ikke tør ta opp en såpass upopulær sak.   ”Kommentarer” Blind høne,05.02.2007 09:57 Det er fint at det er plass i arbeidslivet også for de handikappede. Også enøyde kan bli professorer. Ukevisen Ledelse 05.02.2007

Arbeid viktig for inkludering Hvem er ikke inkludert? Innvandrere - innvandrerkvinner Funksjonshemmede – unge funksjonshemmede Yrkeshemmede Seniorer/førtidspensjonerte Utstøtte/utestengte med fysiske eller psykiske plager av større eller mindre omfang Ungdom som faller ut av vgs Holdninger og kompetansebehov Hva sier de selv om det å arbeide kontra det å gå på trygd?

Holdninger til pensjonering blant tidligere yrkesaktive

Holdninger til pensjonering blant tidligere yrkesaktive

Holdninger til pensjonering blant tidligere yrkesaktive

Holdninger til pensjonering blant tidligere yrkesaktive Tre av fem pensjonert før fylte 60, ønsket å stå i arbeid. 29 prosent pensjonert etter fylte 67, skulle gjerne ha fortsatt. 26 prosent kunne tenke seg å begynne å jobbe igjen. – Mye tyder på at det er økende arbeidsvilje hos pensjonistene, sier aldersforsker Per Erik Solem ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova). På spørsmål «Hva skal til for at du skulle begynne å jobbe igjen?», fremkom det markante forskjeller mellom aldersgruppene. - «Bedre helse» ble særlig nevnt av de som gikk av før de fylte 60 (54 pst), betydelige sjeldnere blant dem som gikk av senere (16 pst). Gjennomsnittlig ønsket de som gjerne ville jobbe igjen, en ukentlig arbeidstid på 19 timer. Intervjuundersøkelsen «Årsak til tidligpensjonering blant yrkesaktive» (Synovate MMI på oppdrag for SSP, 7. februar 2007)

Soria Moria om norsk arbeidsliv Statsbudsjettene oversikt over arbeidskraftreserven tiltak for flere i arbeid Globalisering Positiv til ny arbeidsinnvandring fra EU Behovsstyrt og regulert arbeidsinnvandring fra land utenfor EØS Krever klare spilleregler Formål: Hindre sosial dumping, svart arbeid, økonomisk kriminalitet

”Ser bare toppen av isfjellet” Byggearbeid i toppetasjer uten rekkverk, feilmonterte stillaser, luselønn, manglende arbeidstillatelser og elendige boforhold. Det er noe av det Arbeidstilsynet har oppdaget under fjorårets inspeksjoner på norske arbeidsplasser. Stanset arbeidet på 35 prosent av kontrollerte arbeidsplasser med utenlandske arbeidstakere, mot 12 prosent ellers. 55 politianmeldelser for ulovlige arbeidsforhold, brudd på utlendingsloven eller manglende tarifflønn. Kilde: Aftenposten 19. januar 2007

”Polakker må klatre høyest” Østeuropeiske arbeidere presses til å gjøre livsfarlige jobber på norske byggeplasser. Flere ulykker skjules. En ny tendens som avdekkes er at polakker og baltere må gjøre de farligste jobbene – uten sikring. Senest i forrige uke fant jeg en polsk bygningsarbeider som fjernet asbestplater fra et hus uten noen som helst beskyttelse. Østeuropeerne må klatre høyest opp på takene og krabbe dypest ned i grøftene – uten sikring, forteller regionalt verneombud i Østfold Heine Nilsen. Kilde: FAFO 1. juni 2006

Regjeringens strategi Mobilisere arbeidskraftressurser hjemme ledige, undersysselsatte, andre brukere av NAV 3 meldinger: Pensjonsmelding/arbeid, velferd, inkludering/seniormelding Videreutvikle samarbeid med nordiske land/EU Styrke EURES (European Employment Services) Regulert og behovsstyrt arbeidsmigrasjon fra land utenfor EØS Styrke UDI

Kommentarer i høringene Stort sett fornøyd, noen hovedtemaer gikk igjen: Rettssikkerhet for brukerne i det nye systemet, klageordninger, virkningene av en velferdskontrakt i koblingene mellom brukeres og etatens rettigheter og plikter. Koblingen til andre departementers ansvarsområder – hvem kan rekvirere hva til hvilket tidspunkt? (helse, utdanning) Kompetanse i NAV Prioriteringsrekkefølge ved kø? Hva er arbeid? Kvalitetssystemer og resultatmålinger?

Hvor ligger hovedutfordringene? Stor reform – mange involvert Nye arbeidsmetoder – nye kolleger Delegering Individuelle planer - koordinering – rett tjeneste til rett tid – fra flere ulike sektorer Kjøp av avklarings- og oppfølgingstjenester – samarbeid med andre Kompetanse, sosialfaglig Nettverksbygging

Hovedutfordring 1

Ressourceprofil Bekendtgørelse om beskrivelse, udvikling og vurdering af arbejdsevne, 1. juli 2003 1)   Uddannelse 2)   Arbejdsmarkedserfaring 3)   Interesser 4)   Sociale kompetencer, herunder konfliktberedskab 5)   Omstillingsevne 6)   Indlæringsevne, herunder intelligens 7)   Arbejdsrelevante ønsker 8)   Præstationsforventninger 9)   Arbejdsidentitet 10) Bolig og økonomi 11) Sociale netværk 12) Helbred Andre arbejdsmarkedsrelevante forhold efter individuel vurdering.

Hovedutfordring 2

Hovedutfordring 3 Finne meningsfylte oppgaver for kvalifisering – redefinere arbeidsbegrepet? Gunnar Syvertsen (63), Leif Strand (59) og Hans Kristian Nerli (57)

Hva om vi lykkes? Gevinsten for den enkelte og for samfunnet? Hvor mange flere kommer i arbeid? Hvor mange flere år blir de i arbeid? Selv beskjedne endringer vil gi store gevinster! Ambisjonene er høye: Hjelp til selvhjelp Et inkluderende samfunn Fortsatt vekst i levestandarden Bærekraftige offentlige finanser

Virkninger for enkeltmennesker Kortere stønadstid, ventetid osv. Stønadssystemet - enklere og mer forutsigbart. Kvalifiseringsprogrammet – velferdsstaten utvides. Positive erfaringer fra introduksjonsprogrammet for innvandere. Bedre fotfeste i arbeidslivet. 5 år ekstra i arbeid - 0,5 mill. kr i økt livsinntekt 20 år ekstra i arbeid - 1,5 mill kr i økt livsinntekt Personlige og velferdsmessige effekter av arbeidsfellesskap og egenforsørging.

Virkninger for samfunnet Anslag basert på 3000 flere i arbeid Samfunnsøkonomisk effekt Årseffekt 750 mill kr 5 år 3,3 mrd 20 år 10 mrd

Virkninger for samfunnet Anslag basert på 3000 flere i arbeid Statsfinansiell effekt – pr person pr år Sparte stønadsutgifter 110 000 kr Økt inntekt fra arbeidstakeren 74 000 kr Økte utgifter til attføring 120 000 kr Nettoinntektsøkning av en ny arbeidstaker 64 000 kr

Virkninger for samfunnet Anslag basert på 3000 flere i arbeid Samfunnsøkonomisk effekt Netto inntektsøkning/år 200 mill kr 5 år 850 mill kr 20 år 2,6 mrd kr

Suksess?