HVA BETYR STJERNØUTVALGETS FORSLAG I FORHOLD TIL FUSJONSPROSESSEN MED NVH? Terje Holsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
COINCO II Oppsummering, forankringsprosess juni – juli 2011
Presentasjon av Stjernø-utvalgets forslag
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Forskerforbundet Steinar Stjernø.
Oslofjord alliansen. Status og videre framdrift
Mottak og sosial integrering av internasjonale studenter: erfaringer fra UMB
Nye strukturer i UH-sektoren: Samarbeid, arbeidsfordeling og konsentrasjon Nye strukturer i UH-sektoren: Samarbeid, arbeidsfordeling og konsentrasjon.
1 Ny struktur i høyere utdanning? Studieveiledersamling UMB Steinar Stjernø.
Stjernø – Karlsen - fagskolene Dekan Kathrine Skretting, NTNU NOKUT-konferansen 2009.
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Fylkesutvalgene Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder 24. januar 2013.
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Politisk samordningsgruppe
Fellesprosjektet Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder Rådet for samarbeid med arbeidslivet ved HiT og UiA 6. februar 2013.
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Doble bachelorgrader – formelle krav og muligheter Beth Linde Studie- og forskningsseksjonen.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
Hvordan bygge gode fagmiljøer? Konsentrasjon og samarbeid Torunn Lauvdal Rektor Universitetet i Agder.
© Bergen kommune Bergen og Hordaland - et sterkt lag Presentasjon av ordfører Gunnar Bakke Torsdag 3 januar 2008.
Norsk høyere utdannings og forsknings framtid? En kommentar fra landsdel Sør-Vest Torunn Lauvdal, Universitetet i Agder.
Presentasjon ved Knut Hove på allmøte
STRATEGISKE UTFORDRINGER - SETT FRA UMB FELLES STYRESEMINAR 4. SEPTEMBER 2008 KNUT HOVE REKTOR.
Universitetets største utfordring: Instituttenes største utfordring: Studentrekruttering
Presentasjon av NVH med vekt på strategiske utfordringer Styreseminar 4. september 2008 Lars Moe.
Utdanning & Forskning i Norge - Gullslottet som henger i luften? Betyr veivalgene for norsk utdanning & forskning egentlig så mye.
Sett under ett Strukturen i høyere utdanning Jf. NOU 2008:3 Steinar Stjernø NTL
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Page 1 Utviklingstrekk i høyere utdanning Bjørn Stensaker.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Fusjon HiO/HiAk - utfordringer og erfaringer
Prosjektstyringssystemer i universitets- og høgskolesektoren
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
Oppland og Hedmark: I hovedsak felles høringsuttalelse fra fylketingene og høgskolene Mål: Universitet i Innlandet – søknad i 2012 –Grunnlag: 9000 studenter/
FAFO: 3. delrapport i evaluering av Kompetanseutviklingsstrategien
Det norske institusjonslandskapet Svein Kyvik NIFU STEP.
Universitetsturne 2013 i Nordland
Statsbudsjettet 2010 Avdelingsdirektør Joar Nybo 19. oktober 2009.
Praktisk erfaring i forbindelse med arbeidet med miljøledelsessystem
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Fellesprosjektet Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder Status
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
NVHs kvalitetssystem Allmøte på NVH: Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
Samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon (SAK) Sverre Rustad OU-kurs Forskerforbundet
Fornyelse mot høyere kvalitet vil kreve mer samarbeid Dekan Ole-Gunnar Søgnen Konferanse om norsk ingeniørutdanning.
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Stjernøutvalget Debattmøte Åse Løkeland rektor.
LMU Studiebarometeret. Ny nasjonal studentundersøkelse Første nasjonale undersøkelse som måler studentenes tilfredshet med studiekvaliteten.
SAK Samarbeid – Arbeidsdeling- Konsentrasjon. SAK Mitt utgangspunkt Lærerutdanning. Fra allmennlærerutdanning til grunnskolelærerutdanninger Virkninger.
Felt for signatur(enhet, navn og tittel) Stjernøutvalgets innstilling NOU 2008:3 “ Sett under ett” Ny struktur i høyere utdanning.
NOU >: Kva betydning har rapporten for UMB-studentane? Liv Hatleli.
1 Kommunalminister Erna Solberg Innlegg for Nordea 3. mars 2005 Strukturendringer.
Innpassing av videreutdanning i mastergrad Rapport fra arbeidsgruppe nedsatt av Universitets og høgskolerådet Gyrd Thrane, UiT Norges Arktiske Universitet.
Skikkethetvurderinger og nemndsarbeid
Innledning om implementering av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Studiekvalitetsdagen 7. april 2011 Gun Svartaas.
Fusjoner…. Prinsipper og modeller; teori og praksis Bjørn Stensaker.
1 SIU Nasjonal profileringsstrategi Oslo, Kristin Solheim, SIU.
Ledelse og organisering av høyere utdanning - nasjonale og institusjonelle strategier Evaluering av Kvalitetsreformen Brukerkonferanse Oslo
Velkommen til dialogkonferanse Hvordan styrke de mellomstore byene på Østlandet som motor for regional vekst og næringsutvikling? Roger Ryberg Fylkesordfører.
1 Hva er kvalifikasjonsrammeverket Presentasjon for programrådsledere HF
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Statoils historie Einar Lie
Et kompetansenettverk for studenters suksess i høyere utdanning
Bakgrunn Fylkesinndelingen for Oslo og Akershus står i veien for utvikling av en mer funksjonsdyktig hovedstadsregion Etter 40 år med forsøk på å lande.
Struktur i høyere utdanning – SamarbeidArbeidsdelingKonsentrasjonSammenslåing Allmøte SVT 5 desember.
Lederforum Tilstandsrapport FoU
Kartlegging av mobilitet
Administrativ organisering -
Utskrift av presentasjonen:

HVA BETYR STJERNØUTVALGETS FORSLAG I FORHOLD TIL FUSJONSPROSESSEN MED NVH? Terje Holsen

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 3 HVA SIER NOU 2008:3 OM NVH?  5.3.2Forventet utvikling: –”Norges veterinærhøgskole innfusjoneres i Universitetet for miljø- og biovitenskap eller Universitetet i Oslo”  6.7Vitenskapelige og estetiske høyskoler: –”Norges veterinærhøgskole er foreslått sammenslått med enten Universitetet i Oslo eller Universitetet for Miljø- og biovitenskap og er derfor holdt utenfor drøftingen”

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 4 STJERNØUTVALGETS MODELLER  Flercampusmodellen: Flercampusuniversiteter i hver landsdel –I denne modellen slås institusjonene sammen i store enheter innenfor de ulike landsdelene som fullt integrerte flercampus- universiteter –Unntaket er Østlandsområdet, der det må finnes andre løsninger på grunn av antallet og størrelsen på institusjonene –Universitetet i Øst-Norge: UMB, høyskolene i Oslo, Akershus og Østfold (20 500)

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 5 STJERNØUTVALGETS MODELLER  Storhøyskolemodellen: Universiteter og «storhøyskoler» i hver landsdel –Dette er en binær (todelt) modell med videreføring av de to kategoriene universitet og høyskole –Som i den første modellen har de fleste landsdelene i utgangspunktet hvert sitt universitet som dekker en stor bredde av disipliner –I tillegg er de nåværende statlige høyskolene slått sammen i «storhøyskoler» som hovedsakelig gir profesjonsorienterte studier på bachelor-og masternivå –Universitetet i Oslo inkludert UMB (33 000; inntil inkludert vitenskapelige og estetiske høyskoler)

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 6 OM UMB OG STORHØYSKOLEMODELLEN  Hva skal skje med institusjoner som nylig har oppnådd universitetsstatus (UMB, UiS, UiA)? –Disse institusjonene og deres regioner vil oppleve det som et tilbakeskritt å bli innlemmet i de nye storhøyskolene, med påfølgende intern demotivering og regional politisk uro –Hvis de ikke blir innlemmet, vil det mangle sentrale noder i høyskolesystemet i viktige deler av landet, samtidig som antall universiteter blir høyere –De vil dessuten bli ganske små universiteter i nasjonal målestokk  Det er likevel mest realistisk å forutsette at de forblir universiteter –Husk utvalgets antydning om minste størrelse på ca studenter

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 7 STJERNØUTVALGETS MODELLER  Nettverksmodellen: Nettverk av selvstendige institusjoner –I denne modellen forutsettes det at institusjonene i hver landsdel ikke fusjoneres, men at det etableres strukturer for samarbeid og arbeidsdeling i form av nettverk –Fleksibiliteten i modellen gjør at den geografiske inndelingen kan holdes mer åpen  Nettverksmodellen innebærer ikke noen endringer i institusjonsstrukturen  Stjernøutvalget forutsetter derfor i tilfelle at utviklingen i hovedtrekk vil følge «nullhypotesen», bl.a. –Økende konvergens mellom universiteter og høyskoler –Større forskjeller og 12 nye universiteter –Mindre differensieringen mellom universitets- og høyskoleutdanning –Spredning av forskningsressursene og stagnasjon i bevilgningene til de høyskolene som er igjen –Mindre høgskoler utenfor de større byene sliter med rekruttering –Institusjonene klarer ikke å utvikle arbeidsdeling seg imellom – Knapt noen utdanninger nedlegges

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 8 STJERNØUTVALGETS MODELLER  Prosess- og differensieringsmodellen: Fusjoner «nedenfra» innenfor nasjonale rammer –Denne modellen er prosessorientert og tar utgangspunkt i at høyere utdanning både i Norge og andre steder er inne i en fase med betydelige endringer –De endelige konsekvensene for struktur, styring og organisering i norsk høyere utdanning er ennå ikke synlige –Modellen foreslår derfor ikke en fastlagt struktur for alle de høyere utdanningsinstitusjonene i

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 9 HVA BETYR STJERNØUTVALGETS FORSLAG I FORHOLD TIL FUSJONSPROSESSEN MED NVH?  Stjernøutvalget behandler ikke NVH  Med fusjon kan vi rimelig enkelt nå ”minstegrensen” på studenter  Fusjon med NVH gjør at UMB vil stå friere i sine valg – nærmest uansett hvilken modell (eller hybrid av modeller) som blir valgt  Fusjon med NVH gjør også at UMB vil stå sterkere gitt en ”nullhypotese”  Hovedutfordring for UMB må være å få til en balansert faglig utvikling, med flere tydelige og solide bein

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 10