I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Advertisements

Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
OBSERVASJON.
Fra barnehage til Vgs: RELASJONER GODE BYGGE Å Motsatt av mobbing…..
Fra prøving og feiling til
Pedagogisk analyse.
Hva er evaluering? Systematisk innhenting av data, for å si noe noe hvor vi er eller hvor vi vil, eller begge deler N.B. Vi vurderer og evaluerer kontinuerlig,
Kommunikasjon og anerkjennende samtaler
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
De gjemte og glemte barna Hvorfor denne tittelen?.
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Med fra start! Skolestart på Eidsvoll videregående skole høsten 2013 EIDSVOLL VIDEREGÅENDE SKOLE.
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
Språk og sosialisering
Kroppsøvingsdidaktikk
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Rolighetsmoen barnehage
Kvalitativ metode i markedsforskning
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
(Barne-og ungdomspsykologi)
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Tjenestestedets navn Barnehager har tiltak som forebygger mobbing HP
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
Framtidens kompetanser - og hvordan vi utvikler dem
Nittedal 19. sept
Observasjon, planlegging og dokumentasjon
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
CAKE session no. 9 SAFEtalk Vårt nye sikkerhetsverktøy.
Velkommen til et nytt skoleår!
Bakgrunn for kloke valg Kjenne sine sterke og svake sider
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Ellen Berg Svendby Spesialpedagog/idrettspedagog, PhD
”Vi vet at vennskap er viktig for både barn og voksne”
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
Små barns vänskap - några utmaningar och dilemman Nationell familjecentralskonferens Svenska Mässan i Göteborg Anne Greve.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
BRUKERUNDERSØKELSE I BARNEHAGEN INFORMASJON TIL STYRERE DATAINNSAMLING I denne presentasjonen finner du viktig informasjon om hvordan du kan bidra til.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Høgskolen i Sørøst-Norge Forlesning A Samtale Observasjon Kildehenvisning og litteraturliste GLU 5 – 10 H2016.
Observasjon og kartlegging av barns språk i overgangen fra barnehage til skole.
Skolebasert vurdering og erfaring.  Erfaring handler om å kunne se.  Det er ut fra vår egen erfaring vi ser, forstår og – analyserer andre. ”De virksomheter.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
NÆRMILJØRAPPORT Klasse – Skolens navn1. Prosjektarbeid for 8. trinn HVORFOR ER NÆRMILJØET VIKTIG FOR OSS? Ordet miljø brukes om omgivelsene vi lever i.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
Observasjon og kartlegging av barns språk
Egenvurdering Pedagogisk dialog 20.2.
1.-4.trinn Foreldremøte Eydehavn skole - august 2017.
Velkommen til foreldremøte!
Foreldreundersøkelsen 2018
Foreldreundersøkelsen 2018
Foreldreundersøkelsen 2018
Pedagogisk dokumentasjon
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen Forfattet av: Peik Gjøsund og Roar Huseby Presentert av Sissel Johansen, IKT allmenn

Observasjon Hva? Hvorfor? Hvordan? Jeg har lest hele ”I FOKUS” boka, og syns det er veldig interessant å lese om dette emnet. På grunn av tidsbegrensing har jeg valgt å konsentrere meg om å presentere de tre første kapitlene i boka. Hva er observasjon? Hvorfor observerer vi? Hvordan observerer vi?

Hva er observasjon? Observasjon er å legge merke til det som skjer på en særlig oppmerksom måte Observasjon er mer enn å se Observasjon er en del av det daglige pedagogiske arbeidet Observasjon er viktig for å forstå elevenes måte å handle og uttrykke seg på

Didaktisk observasjonsmodell   Observasjon Gjennomføring Analyse Planlegging Først observerer jeg elever i arbeid, så analyserer jeg det jeg har observert, jeg kan da planlegge videre arbeid utfra det jeg har sett, når jeg så gjennomfører det arbeidet, må jeg gjøre nye observasjoner.

Hvorfor observerer vi? For å skaffe oss informasjon - om den enkelte elev - om det sosiale samspillet i gruppa For å kunne planlegge, legge til rette for og gjennomføre vellykkede elevaktiviteter For å kunne kommunisere med kollegaer og annet pedagogisk personale For å øke tilliten i samarbeidet med foreldre og foresatte Gjennom observasjoner får vi informasjon om en rekke formål. Gode observasjoner er en forutsetning for å kunne utføre arbeidet som lærer på en fullgod måte. Vite mest mulig om elevene. For å kunne kommunisere med kollegaer og annet pedagogisk personale, (spesialpedagog, psykolog eller sosionom- dersom en elev har så store problemer at disse må kontaktes.) om det pedagogiske arbeidet er det viktig å kunne vise til hva som faktisk skjer eller har skjedd. Vi må ha visshet, og ikke bare en anelse om hvordan situasjonen er. Viktig å vise foreldrene at synspunktene våre ikke er tatt ut av løse lufta, men at de bygger på undersøkelser og gjennomtenkninger.Vise at vi arbeider grundig når det gjelder barna deres, og at de kan ha tillit til det vi gjør. Viktig for for et godt samarbeid.

Hvordan observerer vi? Det er mange måter å observere på Deltakende – ikke deltakende systematisk – usystematisk Skjema Kategoriseringsskjema – registrere adferd Gradueringsskjema – grad av aktivitet Samtale – styrte samtaler og intervju kan lett bli påvirket av den som gjennomfører dem Produkter – skolearbeid Deltakende – observatøren deltar i situasjonen Systematisk observasjon følger gjerne etter en usystematisk. Det er noe spesielt vi ser etter. Kategoriseringsskjema - har/har ikke adferden vi ser etter Gradueringsskjema – aktiviteten eller egenskapen vi registreres graderes for eksempel fra 1-3, 1-5, 1-7 med hele tall som midtpunkt.(2,3,4) Observasjon av utviklingsstatus (motoriske ferdigheter, verbale og intellektuelle ferdigheter, ferdigheter i bestemte rutinesituasjoner eller aktiviteter,sosiale ferdigheter) La elevene snakke mest mulig fritt, prøv å unngå ledende spørsmål. Skriftlige og muntlige arbeider, formingsarbeide, dramatiseringer alt dette kan si noe om en elev, men vi må være forsiktige med å trekke konklusjoner som det ikke er grunnlag for, og å overfortolke. (Projektive tester)

Det enkelte barn Forutsetning å ha et visst kjennskap til miljøet og bakgrunnen til barnet/eleven Viktig å kjenne til utviklingspsykologien for å kunne tolke og ha nytte av observasjonene Utvikling – motorikk, språk, følelser,temperament, samspill med både barn og voksne, deltakelse i lek, fundamentale behov

Barn og unge i grupper Hvordan fungerer en gruppe? Hva skal vi se etter? - Dominans, leder, aggressivitet, sjikane,syndebukker,mobbing, inkludering, ekskludering,undergrupper, evne til å lytte, inkluderende, megle, empati Sosiometri – sosiometrisk undersøkelse

Konklusjon Det vi vet om barns utvikling har vi fått vite gjennom observasjon Kunnskap om observasjon er spesielt viktig i lærerutdanningen Refleksjon over observasjoner fører til videreutvikling Umulig å være helt objektiv Viktig å øve på å observere

Slutt