Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag
HASUT -prosjektet HASUT Havbruk, Areal, Samordning og Utvikling i Trøndelag Hasut har dobbel betydning; ”ha oss ut”
Hvorfor er Midt-Norge ledende på laks? Kilde: Fiskeridirektoratet
Produksjonsutvikling i Trøndelag Kilde: SSB og havbruksdata (2006)
Levende lokalsamfunn Omdømme Arealutnyttelse Lønnsomhet og næringsstruktur Marked Helse og miljø Kunnskapsutvikling Potensial Andre arter Kapital Transport Kilde: Veritas (Havbruk 2010), 2003
Lokaliteter i bruk Kilde: Havbruksdata
tonn – hva må til? Produksjon tonn (2005) tonn (2015??) Rogn~ 44 mill. rognkorn~ 88 mill. rognkorn Settefisk~ 35 mill. utsatt smolt~ 70 mill. utsatt smolt Slaktefisk~ 28 mill (4,5 kg)~ 66 mill. (4,5 kg) Ferskvannsressurser~ 35 tillatelser gjsnitt 1,2 mill. fisk~ 60 tillatelser gjsnitt 1,2 mill fisk ~14 tillatelser á 5 mill fisk Konsesjoner146 stk á 780 tonn MTB300 stk á 780 tonn MTB Lokaliteter i bruk~ 110 stk med gjsnitt 1150 tonn~ 260 stk gjsnitt 1150 tonn/år ~ 50 stk á 6000 tonn/år Slakteri/pakkeri8 stk á tonn10 stk á tonn/år 3 stk á tonn/år Transportbehov~ 7000 trailere á 18 tonn~ trailere á 18 tonn
Oppsummering Samhandling for god forvaltning og utvikling av mulighetene innen havbruk Utvikling mot færre, større enheter bidrar til å løse opp arealproblematikken Oppdrett må drives der det er bra for fisken!! Fokus på areal må vris fra kvantitet til kvalitet Stiller økte krav til kunnskap om lokalitetene Stiller økte krav til utstyr og teknologi Bør redusere skiller satt av forvaltningsmessige hensyn Viktigste flaskehals for skisserte utvikling er tilgang til konsesjonsbiomasse
Takk for oss!!