PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Advertisements

Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Systematisk HMS arbeid
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Hva er psykisk utviklingshemming?
TUNGT OG ENSFORMIG ARBEID
Mestring og forebygging av depresjon
Å opprettholde et godt immunforsvar
Psykiske utfordringer ved MS
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
Grunnopplæring i arbeidsmiljø. Januar/februar 2011 Innledning
Aktuelle lover og forskrifter
Veiledning av elever / lærlinger
Mestring og forebygging av depresjon
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Hvordan undervise om psykososialt arbeidsmiljø?
ARBEIDSMILJØLOVEN Målsetting Internkontroll Arbeidstid
Omstilling uten nedbemanning
Mental helse i arbeidslivet
Tomrommet som oppstår ved manglende eller mislykket kommunikasjon, fylles raskt med rykter, sladder, vrøvl og gift.” Henry Louis Mencken Hovedverneombudet.
Føre var - forebygging av muskel- og skjelettplager
Mestring og forebygging av depresjon
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok
Et økende problem i skolen?
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Nulltoleranse for mobbing
Forelesning Kurs 1.1 Litteratur, se undervisningsplanen
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
Trakassering, mobbing og ærekrenkelser
ARBEIDSMEDISIN - definisjon
Jeg er verneombud i HFK.
11Jeg i arbeidslivet.
Stress, utbrenning, mobbing
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
8. mai 2014 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) hos USIT.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Forsker Anne Inga Hilsen, AFI
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok? Forstår vi risikoen vi har tatt? Nordisk Bedriftsutvikling AS Interesserte partnereØnske og forventninger.
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
Handlingsplan mot mobbing
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
Definisjon av ulike HMS-begreper
Flyktningehelsetjenesten i Tromsø kommune
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Vernetjenesten i Kirstiansund
Arbeidsoppgave (1) NB: På eksamensdagen vil det bli gitt 2 – to – eksamensoppgaver, hvorav 1 – en – skal besvares. Eksamensoppgavene gis innenfor pensum.
!. Hensikt /Mål Å ha et miljø som er helsefremmende og meningsfylt Trygge ansettelsesforhold Likebehandling Grunnlag for utvikling av arbeidsmiljø Partsamarbeid.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
1 ANGST OG DEPRESJON BLANDT ELDRE I DEN GENERELLE BEFOLKNING. Fjernundervisning alderspsykiatri Overlege Eystein Stordal.
Forebygging og tiltak. Hva gjør oss langtidsfriske? Innflytelse på arbeidssituasjonen Å føle seg sett, hørt og verdsatt Å oppleve arbeidet som meningsfylt.
SMISO ROGALAND AUGUST 2016 ER SINNE FARLIG ?. HVA SKAL JEG SNAKKE OM Sinne og aggresjon og problemer knyttet til dette sett i lys av egen oppvekst – og.
PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ Hilde Myren Bedriftslege i Statoil.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Kvalitet, risiko og avvik
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
Bruker vi arbeidsmiljøloven aktivt i våre virksomheter
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Utskrift av presentasjonen:

PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ UTTRYKKET SIKTER IKKE TIL BESTEMTE MILJØFAKTORER, NESTEN ALLE ARBEIDSMILJØFAKTORER KAN GI PSYKOSOSIALE VIRKNINGER UTTRYKKET SIKTER HELLER TIL VIRKNINGER AV FORHOLD I MILJØET -EN VIRKNING SOM FORMIDLES VIA MENNESKLIGE OPPLEVELSER ORGANISATORISKE FORHOLD SOSIALT SAMSPILL INDIVIDUELL OPPLEVELSE AV ARBEIDSSITUASJONEN

Eksempel på psykososiale problemer Du kontaktes av en bilmekaniker som ber om sykemelding fordi han ikke orker mer. Sjefen hans, verksmester på bilverkstedet, oppfører seg alltid som en grinebiter, skjeller og smeller for den minste ting, og har utpekt denne bilmekanikeren til syndebukk for det meste, da han sjelden tar igjen. Situasjonen tilspisset seg for et par dager siden, og bilmekanikeren sier: Jeg klarer ikke gå dit, jeg får ikke sove om natten og har vondt i magen hele tiden.

Arbeidsmiljø i Norge - hvor mange % av arbeidstakerne utsettes for..? Stor risiko for arbeidsulykker? Støv og gass? Sterk støy? Arbeid med hender over skulderhøyde? Vold og trakassering? Å kunne sette eget/andres liv i fare? Å ikke ha tid til å gjøre jobben skikkelig? Å oppleve konflikter mellom ledelse/ansatte? Å ha gjentagelsesarbeid?

Psykososialt arbeidsmiljø og sykdom Psykiske plager - psykoser, depresjon, angst Muskel-skjelettplager Hjerte-kar-sykdom Gastrointestinale plager Nedsatt immunforsvar OBS: Multifaktorielt!

Vår multifaktorielle verden

Helserelatert livskvalitet hos Menn (SF-12 Health Survey) mental skåre Helserelatert livskvalitet hos Menn (SF-12 Health Survey) mental skåre. Yrkene er rangert slik at de som har best psykisk helse står øverst i tabellen, og de med dårligst nederst (HUSK-data) Yrkesbetegnelse Mental skåre Topp Polititjenestemenn 53,7 Administrerende direktører 53,6 Operatører; olje- og gassproduksjon 52,7 Spesialdirektører 52,4 Bunn Malere, overflatebehandlere 47,9 Pleie- og omsorgspersonale 47,2 Alle yrkesaktive menn 51,0 Befolkningsgjennomsnitt skal være 50,0

Helserelatert livskvalitet hos kvinner (SF-12 Health Survey), mental skåre. Yrkene er rangert slik at de som har best psykisk helse står øverst i tabellen, og de med dårligst nederst (HUSK- data) Yrkesbetegnelse Mental skåre Topp Økonomimedarbeidere 51,7 Andre yrker; personlig tjenesteyting 51,5 Lager- og transportfunksjonærer 51,2 Billettselgere, kasserere 51,2 Høyskoleyrker innen medisin 51,0 Bunn Grunnskolelærere 48,7 Yrkesfaglærere 48,5 Alle yrkesaktive kvinner 49,7 Befolkningsgjennomsnittet skal være 50,0

Arbeidsmiljøloven - paragraf 12 Om tilrettelegging av arbeidet 1. GENERELLE KRAV …arbeidstakerne skal ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger.. ..rimelig mulighet for faglig og personlig utvikling gjennom sitt arbeide… 2. UTFORMING AV ARBEIDET …selvbestemmelse …unngå ensformig gjentagelsesarbeid …variasjon….kontakt med andre…..

Paragraf 12 fortsatt 3. SÆRLIG OM STYRINGS- OG PLANLEGGINGS-SYSTEMER …skal holdes orientert… …opplæring… 4. SÆRLIG OM ARBEID SOM MEDFØRER SIKKERHETSRISIKO ..for eksempel unngå prestasjonslønn, ha arbeidsinstrukser, førstehjelp, redningstiltak, personlig verneutstyr

Paragraf 4-3 om krav til det psykososiale arbeidsmiljø Ny lov på vei; Lov om arbeidsmiljø, arbeidtid og stillingsvern (Arbeidslivsloven) Lovens formål er: A) å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon og som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger Paragraf 4-3 om krav til det psykososiale arbeidsmiljø

Psykososiale faktorer vi vet kan gi sykdom For mange og krevende arbeidsoppgaver For få og monotone arbeidsoppgaver Høyt tempo Skiftarbeid, nattarbeid Psykiske traumer i jobb som ikke blir fulgt opp Høye jobbkrav uten god egenkontroll

Krav-kontroll-støtte modell Karasekmodell. LÆRING/ MESTRING lav høy høy slapp aktiv KONTROLL stress passiv lav STRESS/ LIDELSER

Konflikt Vi har en mellomenneskelig konflikt mellom to parter når en av partene kjenner seg forhindret eller irritert av den annen part. Konflikter er i seg selv ikke et problem, men måten de håndteres (eller ikke håndteres) på.

Mobbing på arbeidsplassen Definisjonen er omdiskutert: A) ”den som føler seg mobbet blir mobbet” B)Agressiv adferd, gjentar seg og varer ved, i en mellommennesklig situasjon som er preget av en viss ubalanse i maktsystemet

Ikke alle kommer like godt overens på en arbeidsplass Forekomsten er uklar, pga. uklar definisjon 3% av norske arbeidstakere? 5%?

Hva er godartet og hva er ondartet?

Lege - rolle i konflikter Finn ut hva pasienten ønsker av deg (trøster, rådgiver, budbringer, megler…), og finn den riktige rollen for denne situasjonen. Vær sikker på at du har stilt rett diagnose, og ta konsekvensen av det mht. behandling. Legen må ikke overta pasientens ansvar, og ikke intervenere uten samtykke.

Ansatte og konflikter på arbeidsplassen Har den ansatte snakket med den det gjelder om problemet? Har den ansatte snakket med lederen sin om problemet? Andre muligheter er kontakt med personalsjef, verneombud eller fagforening

Individ eller organisasjon? Organisasjoner der det psykososiale arbeidsmiljø er dårlig ,kjennetegnes ofte av: Forekomst av uhell, skader, nestenulykker Nye oppgaver oppleves som negativt Sjelden jevn drift, svingninger Rykteflommer Uklar saksgang, mange småsjefer, uklare rollefordelinger Slike organisasjoner trenger en plan for utvikling av sitt organisatoriske arbeidsmiljø

Og til sist….