Marit Olsen, seniorrådgiver 9a – tilsyn og regelverk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevenes rettigheter og plikter
Advertisements

Ved juridisk rådgiver Silje Lægreid 19. januar 2011
FYLKESMANNEN I HEDMARK Oppvekst- og utdanningsavdelingen
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
1 TUD – erfaringer og problemstillinger sett fra kommunehelsetjenestens side Trond Hatling.
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Salhus Skole Et trygt sted for læring hvor alle opplever mestring og utvikling i et inkluderende fellesskap.
Ansvar og prosesser i skolen
Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning
Informasjonsplikt og uttalerett
v/advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Jurist Lene Duesund Svendsen Seniorrådgiver Helene Kløcker
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Opplæringsloven §9a “Elevenes arbeidsmiljølov”
Arbeidsrett Å være fullmektig KY 2008.
Udir – Retten til et godt psykososialt miljø etter opplæringsloven kapittel 9a Skolen pålegges å behandle henstillinger fra elever eller foreldre.
Hvorfor er vi her i dag? - Å krenke et barn kan føre til: *selvmord *Sykdom *Læringstap *Sosial isolasjon *Uførhet *Store offentlige og private utgifter.
«Tidlig innsats» Spesialundervisning.
innholdet i enkeltvedtak
Kjersti Botnan Larsen, Utdanningsdirektoratet
Det nytter ikke å ha rett om man ikke får rett barneombud Anne Lindboe Lucy Smiths barnerettighetsdag 5. November 2014.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Handlingsplan mot mobbing
3 Marius Stub.
Ole Henry Halleraker Rektor
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
For å skape et positivt skolemiljø og motarbeide mobbing vektlegger vi: - overgangen barnehage/skole, bl.a. med jevnlige besøk siste år før skolestart.
Forebygging og rutiner ved Mobbing
Saker om skikkethet Dokumentasjon ved oversendelse av klage Marianne Klausen og Knut Andreas Bostad Felles klagenemnd.
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 5 Kunnskapsdepartementet Endringer i reglene om elevenes skolemiljø Forberedt for Fylkesmannen i.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
FYLKESMANNEN I TELEMARK 1 Nytt kapittel om skolemiljø – forslagene til endringer Fylkesmannen i Telemark Utdannings- og vergemålsavdelingen Helga Lilleland.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Opplæringsloven kap. 9a – aktuelt om lovverket Ragnhild Øvrebø, jurist, fagstab Oppvekst og levekår, Stavanger kommune Kurs i opplæringsloven kap. 9a for.
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Nye føringer – nye muligheter
Elevenes skolemiljø.
Opplæringslova kapittel 9A
«Elevenes arbeidsmiljølov» Nytt kapittel 9A
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
5 Marius Stub.
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
1.-4.trinn Foreldremøte Eydehavn skole - august 2017.
Nye regler om skolemiljø og mobbing
23. November 2017 Skolen fyller 50 år !
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Vurdering og klage på standpunkt
Trygt og godt skolemiljø
Velkommen til foreldremøte 1.trinn
Velkommen til Teglverket skole! Foreldremøte høsten 2017
Velkommen til foreldremøte 6. og 7.trinn
Trygt og godt skolemiljø
Velkommen til foreldremøte 4.trinn
Mobbing – hva er vårt ansvar?
Trygt og godt skolemiljø
System for godt læringsmiljø
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Opplæringslova kapittel 9A Lovendring fra 1. august 2017
Elevenes rettigheter og plikter
Foreldremøte Tau skole
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Psykososialt skolemiljø
Utskrift av presentasjonen:

Marit Olsen, seniorrådgiver 9a – tilsyn og regelverk

Retten til et godt psykososialt miljø Opplæringsloven § 9a-1 Rett til et godt psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring. En individuell rettighet Basert på elevens subjektive oppfatning Krav på ivaretakelse Krav på at feil og mangler rettes

Når går alarmen? Ved kunnskap eller mistanke om at en elev blir utsatt for krenkende ord eller handlinger som… mobbing diskriminering vold rasisme

Opplæringsloven § 9a-3 annet ledd Skolens handlingsplikt U ndersøke V arsle G ripe inn

Vedtak eller ikke - momenter Om sakens alvor krever det Om det haster å gripe inn Om foreldrene har bedt om tiltak Om foreldrene ønsker vedtak Kan enighet erstatte vedtak?

Opplæringsloven § 9a-3 tredje ledd Plikt til å fatte enkeltvedtak når elever eller foreldre ber om tiltak. Gjelder absolutt Skal skje snarest mulig I tråd med forvaltningslovens regler

Skolens vedtak Skriftlig og individualisert Ta stilling til elevens rett til et godt psykososialt miljø – brutt? Skissering av tiltak som skal iverksettes Begrunnelse for vedtaket Frist for evaluering Opplysninger om o Klageadgang, klagefrist, klageinstans

Særlig om tiltakene ved brutt rett Tiltak… -som er tilpasset den konkrete saken -adekvate tiltak – kraftig nok skyts -som er egnede -som er forholdsmessige -i tråd med barnets beste - BK art. 3. -som ikke går på tvers av andre elever sine rettigheter Tiltak som foreldrene foreslår må vurderes

Tiltak mot andre elever - ett eller flere enkeltvedtak? Hovedregel Et vedtak for reparering Et vedtak for sanksjonering Udir har laget forslag til mal for vedtak som rektor kan bruke. 3_bokmal.doc?epslanguage=no 3_bokmal.doc?epslanguage=no

Klagesaker etter § 9a-3 De vanskelige sakene

Hva har de til felles? Hvorfor ble de så vanskelige? Hva kan overføres? Hva har FM lært?

Hvorfor så vanskelige? Sein intervensjon –Problemer med å ta elever på alvor Manglende tydelighet fra ledelsen Definisjonsproblemer For svake tiltak Sviktende tillit, og dermed sviktende dialog og samhandling «Vanskelige» foreldre

Hva har FM lært? Viktigheten av god veiledning –Ønsker å sette skoler i stand til selv å gjøre vedtakene Beholde legitimitet ute, rolle Større krav til bruk av egen hjemmel –Om tilbakeholdenhet Tidsfaktoren Bruk av våre interne krefter

Sakene har implikasjoner på mange nivå Skolen som organisasjon –De ansatte

Forts. –Elevgruppen (klasse, trinn, skole) Økonomi Hvilket system har vi for involvering av skoleeier? –Hva kan skoleeier bidra med? Kompetanse på saksbehandling? Ledelse? (Krav, støtte, hjelp til styring) Midler? Innhenting av hjelp utenfra?

Hva kan overføres Viktigheten av god kjennskap til saksbehandlingsreglene Viktigheten av god saksbehandling tidsnok –Fordi det i mange tilfeller løser problemet! –Fordi det demper gemytter at skolen på synlig vis har rutiner for å gjøre det loven krever –Fordi det skaper arbeidsro –Fordi det gir FM muligheten til å avslå klagen

Forts. Viktigheten av på konstruktivt vis å tale skolens sak –Handler om kommunikasjon, formidling og dokumentering –Med partene –Med FM Viktigheten av god rolleforståelse –Og kjennskap til lovens manglende innslagspunkt for dispensasjon

Delt bevisbyrde fra høst 2013 § 9a-8. Erstatningsansvar og bevisbyrde Reglane i lov 13. juni 1969 nr. 26 om skadeserstatning kapittel 2 gjeld for saker om psykososialt skolemiljø etter reglane i dette kapitlet. Hvis det i saker etter første ledd ligg føre tilhøve som gir grunn til å tro at skoleeigar ikkje har følgt opp reglane i eller i medhald av opplæringslova kapittel 9a om psykososialt skolemiljø, skal dette leggjast til grunn med mindre skoleeigaren gjer noko anna truleg.

Høyesteretts dom i Rt s. 146 «Spørsmålet er om skolens håndtering av saken, først og fremst ved at mobbingen fikk fortsette så lenge uten at det ble grepet inn med adekvate tiltak, lå utenfor det han med rimelighet kunne forvente av kommunen, jf. skadeserstatningsloven § 2-1.»

«Lagmannsretten bemerker også at selv om saken ved et par tilfelle ble bragt oppover i systemet til skolens ledelse og PPT, valgte man stort sett å bringe saken tilbake til klassestyrer for den videre håndtering. Her burde skolens ledelse ifølge lagmannsretten ha benyttet sin posisjon og myndighet til selv å gripe inn overfor mobbingen.»

«Jeg er derfor enig med lagmannsretten når den fant at A samlet sett fremsto som en spesielt sårbar elev, som skolen i utgangspunktet burde ha spesiell oppmerksomhet rettet mot.» «Skolen burde ha brukt langt mer tid og energi på å rettlede den sterke parten i konflikten og ikke i så stor grad søkt å justere den svake parten. Dette gjelder særlig når problemet vedvarte gjennom flere år.»

«Problemet i saken er det som ikke ble gjort. Tiltakene skulle i langt større grad vært satt inn for å identifisere og irettesette mobberne.» ”Det er et faktum at mobbingsadferden mot A fortsatte år etter år. Det ble ikke bedre, heller tvert imot når det gjaldt utestenging og erting. Etter hvert som det viste seg at den valgte strategi ikke ført til bedring for A, burde skolen ha iverksatt nye og konkrete tiltak rettet mot de medelevene som iverksatte og stod bak mobbingen.»

Spørsmål