Storsamling UiO Ledelse ved UiO frem mot 2020 Ole Petter Ottersen, rektor 1.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

I.
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Reaksjoner på og tilpasninger til resultatbasert finansiering av universiteter.
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Tankesmia Medieanalyse for Helse Nordmøre og Romsdal 19. Februar 2008.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
1 Nordlyskonferansen Kultur som vekstfaktor Johan Petter Barlindhaug Leder av regjeringens Distriktskommisjon.
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
IHR: Ny organisering av Sentraladministrasjonen Høsten 2013.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Eierskap og styring i høyere utdanning
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Finansieringsmodellen, forskningsledelse og insentiver: Kan eller bør modellen videreføres på mikronivå? Ole Gjølberg 11. Mai 2007.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Inga Bostad / Viserektor Arbeid med kvalitet i undervisning og utdanning ved UiO Seminar: Evaluering av kvalitet i undervisning og utdanning, 23. april.
Nærings-ph.d. Haugesund, august Hva er Nærings-ph.d?  En ordning der NFR gir støtte til en bedrift som har en ansatt som ønsker å ta en doktorgrad.
Strategiplan 2010 – 2020 Ole Petter Ottersen Rektor, Universitetet i Oslo
Sør-Afrika KFUM Tensing
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
Høringssvar Strategi 2020 Rektor Ole Petter Ottersen UiOs styremøte 2. mars 2010.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
Presentasjon av NVH med vekt på strategiske utfordringer Styreseminar 4. september 2008 Lars Moe.
Page 1 Utviklingstrekk i høyere utdanning Bjørn Stensaker.
Endring gjennom ledelse. Politisk styring Vekst og utvikling for barn, unge og familier Politisk styring, gjennom budsjett, lovverk, styringsbrev.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Utvalget for språkpolitikk ved UiO Presentasjon av hovedpunkter “Snart to hundre. Universitetet i Oslo og språket i internasjonaliseringens tidsalder”
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
© Olympiatoppen1 Hvordan benyttet jeg kognitive teknikker i min karriere? Hovedløpsprosjektet 5. november 2011.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Finansieringssystemet for universiteter og høyskoler
Om å jobbe aktivt med sitt lederskap
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
Utfordringer til UH-sektoren i dag Statssekretær Jens Revold UHRs dekanskole 21. april 2008.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
LMU Studiebarometeret. Ny nasjonal studentundersøkelse Første nasjonale undersøkelse som måler studentenes tilfredshet med studiekvaliteten.
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Modellkommunene Hva er unikt?
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Strategi- og aktivitetsplan
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Statssekretær Åge Rosnes: Hvordan bidra til økt privat finansiering av forskning – myndighetenes politikk og virkemidler.
INTPART et samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning og forskning (INTPART) Berit Johne, Forskningsrådet.
Lederdialog 8. – 10. juni. Samlingens innhold Status: Hvor er vi? Hvor langt er vi kommet? Hva er særlig viktige utfordringer fremover? Refleksjon: Hvordan.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
1 ForVei April 2012 Kunnskap for en bedre verden NTNUs visjon: Kunnskap for en bedre verden Legge premisser for kunnskapsutviklingen Skape.
Organisering for utdanningskvalitet: Problemer og fremtidige utfordringer Bjørn Stensaker.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Senter for læring og utdanning
Overordnet strategi SV-fakultetet
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Fest & følelser Velkommen
Utskrift av presentasjonen:

Storsamling UiO Ledelse ved UiO frem mot 2020 Ole Petter Ottersen, rektor 1

UiOs storsamling 20102Februar 2010 Mediene har servert bakteppet for dagens ledersamling

Februar 2010UiOs storsamling 20103

Dagbladet 9. januar om McKinsey: Alle skriver og sier det de vil Det blir «ledet mye, og gjennomført lite», og det finnes ingen «UiO-kultur - alle skriver og sier det de vil, og det finnes ingen lojalitet», heter det blant annet i rapporten. Konsulentene mener også at universitetet mangler en internasjonal rekrutteringsstrategi, og de betegner ansettelseskulturen som tilfeldig og preget av «innavl». Det mangler insentivsystemer som fremmer forskning på toppnivå, og det blir ikke grepet inn mot akademikere som ikke presterer, slår rapporten videre fast.

Det ER gode ledere ved UiO Men det ER et potensial for å bli enda bedre! Godt lederskap er ”at holde dommedag over sig selv” – i full offentlighet McKinsey: ”Det nyttar ikkje å skulde på spegelen dersom det er trynet som er skeivt.” (Russisk ordtak, epigraf til stykket Revizor.) Ledersamling 2010 – med tema ledelse Det er – og skal være – vanskelig å være leder i en akademisk institusjon!

«Organisert anarki» er betegnelsen som siden begynnelsen av januar har versert i avisspaltene som en negativ diagnose. Profilerte universitetsprofessorer har rykket ut og avvist det eksterne konsulentbyråets konklusjoner som «primitive» og «helt uten relevans» for kunnskapsutviklingen ved fakultetene. De gretne reaksjonene virker urimelige og nesten uforståelige. For ingen kan være uenig med rektor Ottersen, når han sier til Dagens Næringsliv at: «God faglig ledelse handler nettopp om å legge til rette for forskning, og hegne om forskerens frihet og autonomi, slik at han eller hun får utviklet sitt potensial og kreativitet.»

Ulogisk instituttstruktur og overtung administrasjon er et problem for alle, og behovet for god ledelse er kritisk. Stikkordet er «faglig». Det gir rett og slett ikke mening å tenke på Universitetet i Oslo som en enhet, like lite som moderne vitenskap er det. Kunnskapsområdene er differensierte, de utvikler seg og fornyes på helt forskjellig vis og de ulike fagområdene har hver sin indre logikk. Ottersens uttalelser om «god faglig ledelse» høres for mange ut som startskuddet for enda mer kontroll og overvåkning i form av «periodisk evaluering» og «kvalitetssikringsprosedyrer». Profesjonell målstyring kan være vel og bra, men det eneste som kan legitimere et universitet, er respekt for fagenes sjenanse og verdighet. I forbindelse med «kreative dager» denne uken, flyttet Ottersen rektors kontor ut i gangen, for å være allment tilgjengelig. Det er lett å gjøre seg morsom på bekostning av alle slagordene som fosser ut av administrasjonsbygningen på Blindern for tiden, men vi får tro at det er godt ment.

Hva er ledelse? ”Ledelse er å skape resultater gjennom andre.” ”Ledelse er en prosess hvor man gir meningsfull retning til felles anstrengelser, og hvor man er opphav til viljestyrte anstrengelser for å nå mål” (Jacobs og Jaque, 1990) ”Ledelse er et individs evne til å påvirke, motivere og gjøre andre i stand til å bidra til en organisasjons suksess og effektivitet” (House et al 1999) "Ledelse er at skape forutsetninger for at medarbeiderne utnytter sitt potensiale til fordel for organisasjonen og dem selv” ”Ledelse er å angi retning for virksomheten, og utløse energi for å nå mål” ”Lederskap er å skape en organisasjon mennesker ønsker å tilhøre” (kfr. Knut Aarbakke, leder av Akademikerne) 8

Fra forskningslederprogrammet ved UiO: En profesjonell-faglig ledelseskultur er kjennetegnet ved: ”…det som skaper en organisasjon som både kan innfri de felles overordnede organisatoriske mål og de mer lokale og individuelle faglige mål …noe som skal til for at skape felles mål og verdier …noe både ledere og medarbeidere skaper sammen – og dermed også handler om gode prosesser, felles problemløsning, konflikthåndtering og god kommunikasjon” 9

Utdanningsledelse – også en del av ledelse ved UiO Noen viktige spørsmål innen utdanningsledelse: Hvordan kan aktiv og målbevisst utdanningsledelse bidra til bedre kvalitet i utdanning? -programkvalitet, undervisningskvalitet, læringsmiljø. -utviklingsoppgaver: Internasjonalisering, IKT i læring Ressursstyring: - ressursbruk (tid & penger) og prioritering knyttet til undervisning, veiledning og eksamen. - antall programmer og emner. UiOs programportefølje: Helhet & sammenheng.

Utfordringer som krever sitt av UiOs ledere på alle nivåer. Opprettholde kvalitet og volum på forskningen i en periode der handlingsrommet innskrenkes Opprettholde kvaliteten på utdanningen når yngrebølgen slår inn over oss Sikre godt arbeids- og læringsmiljø Styrke UiOs posisjon som et ledende forskningsuniversitet og lærested i Europa

Stoltenberg har rett: Bruttoinvesteringen i UH-sektoren har vist en betydelig økning

Vi ser en svært positiv økning i vitenskapelig publisering for hele sektoren siden Gunnar Sivertsen ved NIFU STEP forklarer at dette er en oppsiktsvekkende utvikling fordi våre nære naboer i Skandinavia går tilbake i samme periode. Når det gjelder siteringer har Norge en økning, fra tidligere å ligge under det internasjonale gjennomsnittet til å ligge 22 prosent over i perioden 2006–2007. Videre kan Norges forskningsråd fortelle at det i 2007 ble avlagt om lag høyere grader ved norske universiteter – en økning på 18 prosent fra Og antall doktorgrader øker også for sektoren hvor 1200 nye grader ble avlagt i 2008 mot 855 i I 2005 hadde UiO 3075 publiserte artikler og i alle år siden har vi hatt vekst frem til tallet for 2008 som er Samfunnet får god uttelling for de investeringene som gjøres i forskning og høyere utdanning. Dette må ligge til grunn når regjeringen skal diskutere neste års budsjett.

Men finansieringssystemet er ikke bærekraftig!

UiO 1811 – 2011 ”All your youth you want to have your greatness taken for granted; when you find it taken for granted you are unnerved” (Elizabeth Bowen) UiOs skjebne: Å bli tatt for gitt?

August 2009Informasjonsavdelingen UiO

”Taknemlighed mot Videnskaben for de Velgjerninger, den yder Livet, har med Rette kunnet kræves av enhver Tidsalder, men ikke af nogen med saa stor Grund som den nærværende: ….Det har aldrig været nogen tid hvori Videnskaben er traadt i saa megen Forbindelse med Livet, og hvori dens Velgjerninger har kunnet fremstille seg for saa mange Menneskers Bevidsthed.” 1800-tallet: ”Det samfunnsbyggende Universitet” Statsråd Frederik Stang ved Universitetets 50-årsjubileum 1861:

Universitetene like viktige i 2010 som i 1861: Få andre land i Europa står foran en så radikal omstilling av arbeidslivet som Norge Få andre land står foran en tilsvarende ”yngrebølge” Lite privat finansiering av forskning I den globale konkurransen om talent og ekspertise må Universitetenes attraktivitet kompensere for Norges strukturelle begrensninger (Richard Florida)

August 2009Informasjonsavdelingen UiO Ressursinnhenting og -fordeling Faglig prioritering Åpenhet Medvirkning, medinnflytelse Forutsigbarhet Trygge medarbeidere Vilje og energi Legitimitet Ta tak i konflikter TRYGGHET Institusjonens verdigrunnlag Selvforståelse Rolle og kontekstforståelse Forankring og støtte i organisasjonen Lover og regler Ansvar og fullmakter Refleksjon over ledelse

”Jeg velger meg april I den det gamle faller, i den det ny får feste; det volder litt rabalder,- dog fred er ei det beste, men at man noget vil”