Kan vi stole på politiet? Sande videregående skole,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
TØR DU FORTSETTE? Ulovlig samarbeid og lempning. Ulovlig samarbeid og lempning 1. Ulovlig samarbeid kan gi fengselsstraff 2. Lempningsordningen – en mulighet.
Advertisements

Kari Pape Den gode assistenten
Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Fra ord til liv Mars 2011.
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
Trygge organisasjoner
Kriminalitet – mål for opplæringen
Bruk mediene - hvis ikke, vil mediene bruke deg Medieseminar Aurland 20. april Audun Tjomsland.
”Min vei gjennom fagfeltet” – voldtektsforskere deler sine erfaringer Professor Ragnhild Hennum Institutt for offentlig rett, Juridisk fakultet, UiO.
NETTVETT Bjørn Jakobsen.
RELASJONSKOMPETANSE Viktig i institusjoner, ledelse, salg og kundebehandling, vennskap, familie.
Levanger kommune rådmannen Dialogseminar Åre 15. – Rådmannen Ola Stene - Status og hovedutfordringer 1 Status og hovedutfordringer pr 16. februar.
Et helhetlig barnevern i Oslo
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
- handlinger og holdninger
Fra prosjekt til tiltak •Prosjekt - Felles ansvar –Snu unge lovbrytere i tide –Salten politidistrikt •Tiltak –Felles ansvar i Salten –Salten.
Lokalsamfunnsforeningen Oslo 24. september 2012 Kommunestrukturen: Kva er problemet? Kva er løysinga? Professor Harald Baldersheim Universitetet i Oslo.
Å lykkes eller være lykkelig?
Johan L. Tønnesson Hva er sakprosa? Sophus Bugges hus, Blindern 10. mars 2011.
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
ETIKK Hva er det? Hvor kommer det fra? Hva brukes det til?
Tilsynsmyndighetens rolle
Samarbeidsprosjekt Svømmeaksjonen..  GjensidigeStiftelsen er en uavhengig stiftelse, som har som formål å tildele midler som gagner Trygghet og Helse.
S AMARBEIDER OM PAPIRLØSES HELSE Side S VAR PÅ SPØRSMÅLENE 1. Uten behandling dør vel halvparten av pasientene.” Hva betyr ”vel” i denne setningen?
4 Kriminalitet.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Samarbeid mellom skole og hjem
Resonnerende tekst.
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Lederstil og Motivasjon.
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Det flerkulturelle samfunnet
Handlingsplan mot mobbing
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
© Thomas Rieber-Mohn - INSTITUTT FOR RETTSINFORMAIKK – UNIVERSITETET I OSLO OPPHAVSRETT OG BESLEKTEDE RETTIGHETER - DIVERSE.
Lokalkommunedatabasen Konferanse, KS, Oslo 16. februar 2011 Lokaldemokratiet i 82 kommuner - Presentasjon med sideblikk til kommunevalget 2011 Harald Baldersheim.
Fest og følelser Om seksualitet.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Personvern i offentlig forvaltning Gruppeundervisning 5 12./14. mars Jon Berge Holden Mona Naomi Lintvedt.
Små barns vänskap - några utmaningar och dilemman Nationell familjecentralskonferens Svenska Mässan i Göteborg Anne Greve.
Livsstilsending - uke 5 -
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
Samfunnsdagen 2012 Forskerjam Barnehagen som forebyggende arena for barn som utsettes for omsorgssvikt Åse Bratterud og Kari Emilsen Barnevernets utviklingssenter.
Kapittel 3. Kriminalitet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale begreper.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Makt og autoritet. Makt Makt er muligheten til å få en annen til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort Makt brukt på en konstruktiv og forsvarlig.
Bachelor i kriminologi 3-årig bachelorstudie. Hva er kriminologi? Kanskje greit å begynne med hva det ikke er: Ikke CSI, ikke «profiling». Kriminologi.
Hvordan forebygge mobbing?
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Formålet med opplæringen er å vise hvorfor terrorhandlinger er en trussel mot demokratiske verdier. I opplæringen skal det også informeres om radikalisering.
Møte med Russeforeldre 2017
Fjes til Fjes innsamling Røde Kors
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Hvordan bruke presentasjonene
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
Nettvett U-18 Bodø politistasjon
Velkommen til Teglverket skole! Foreldremøte høsten 2017
Trygt og godt skolemiljø
Trygt og godt skolemiljø
Agnes Giertsen, Helsesøster/ høgskolelektor &
Etikk og politikk Filosofiske og praktiske tanker om
Danning og voksenrollen i barnehagen
Arbeidsgiver: Dette kan du gjøre for å forebygge seksuell trakassering
Utskrift av presentasjonen:

Kan vi stole på politiet? Sande videregående skole, 18.1.2011 Liv Finstad Professor i kriminologi Institutt for kriminologi og rettssosiologi, UiO

Liv er kriminolog og politiforsker Hva er kriminologi? ”Kriminologi tar opp spørsmål om avvik og sosial kontroll, med særlig vekt på lovbrudd og strafferettslige reaksjoner”. Forskning om handlinger som er straffbare, uønskete, uheldige osv. - og hvordan samfunnet reagerer mot slike handlinger Forskning om (ulike former for) kriminalitet, (ulike former for) straff og kontroll, fengsler, psykiatri, barnevern, narkotikamisbruk, politi osv. osv. Ikke akkurat et fag om ”lykke og glede”…..

Hvorfor er det viktig å forske på politiet? Uten et profesjonelt politi, intet demokrati Politiet skal beskytte borgerne, men er også den eneste instans som kan bruke makt (også fysisk makt) mot borgerne Politiet er rettsstatens garantist og beskytter Politiet er også en beskytter av menneskerettslovgivningen (som er en del av norsk lov) Artikkel 3. Forbud mot tortur: ”Ingen må bli utsatt for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff”.

Eksempler på Livs forskning Boka Politiblikket (2000) Hva gjør egentlig politiet? Et ansvarlig politi. Åpenhet, kontroll og læring (2009). Kontrollmekanismer for politiet http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/nouer/2009/nou-2009-12.html?id=560793

Tillit til politiet Politiet i Norge nyter stor tillit – vi stoler på politiet Men ikke alle stoler på politiet… Stoler du på politiet? Har du hatt positive opplevelser med politiet noen gang? Har du hatt negative opplevelser med politiet noen gang?

Politiet gjør mye folk både har tillit til og ikke tillit til… Oppklare og forebygge kriminalitet Skape trygghet Sørge for at ”lovlig fattede vedtak” blir gjennomført

En aktuell sak som har opprørt mange: Maria Amelia – ”ulovlig norsk”

Hvorfor er publikum misfornøyd når man er misfornøyd med politiet? Å ikke bli tatt på alvor – å ikke få forklart seg Ikke bli vist respekt og forståelse Men det typiske er ”samarbeidsprosjektet” mellom politi og publikum Å godta at politiet har rett til å gripe inn – godta politiets autoritet Å vise at man lærer av en advarsel Politiet har forandret seg MYE i løpet av de siste 20 årene

Har vi ”verdens beste politi”? Det er STORE forskjeller mellom politiet for eksempel i Norden og i fattige land

En politistasjon i Liberia, Vest-Afrika

Ikke alt er rosenrødt i Norge heller…. Ca. 1 000 anmeldelser mot politiet i året (mistanke om at politiet har gjort noe straffbart – de fleste saker henlegges fordi det ikke har skjedd noe straffbart – men det kan være ”kritikkverdig”) Du har rett til å klage på politiet hvis du mener at politiet har behandlet deg urettferdig eller dårlig: Ca. 600 klager i året som behandles av politiet (klagere får ofte medhold) Vi vil ha et politi som er kompetent og har mye kunnskap - som evner å utvikle og forbedre seg I dag har politiet for dårlige rutiner og systemer for å lære av feil som politiet begår

Politiet kan (og må) bli bedre Politiet ”må holdes i øra” – demokratisk kontroll av politiet Politiet skal være underlagt effektiv kontroll fra samfunnets side - for eksempel Spesialenheten for politisaker – men også: - gjennom media - ”lillebror ser deg” – filming med mobilkamera - at politiet er selvkritiske og kloke - ved hjelp av forskning

Kriminologi er ett av fagene som politiet har nytte av Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Universitetet i Oslo (www.jus.uio.no/ikrs) Mange som har tatt kurs i kriminologi søker seg deretter til Politihøgskolen (www.phs.no) Stadig flere kriminologer arbeider i politiet Og stadig flere i politiet driver med forskning og samarbeider med kriminologer

LYKKE TIL VIDERE!