Lansering av SSB-rapport 2009/36 Integrerings- og mangfoldsdirektoret

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
1 Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk på muligheter og begrensinger Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk.
Advertisements

Innvandrere i norske kommuner
Personvernspørsmål ved innføringen av biometri i norske pass
Langt igjen? Om yrkesdeltakelse, inntekt og utdanning for mennesker med fysisk funksjonsnedsettelse Jon Erik Finnvold, NOVA Resultater fra.
Det flerkulturelle Norge
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
Spillere Postenligaen 2012/2013
Befolkningsutvikling og arbeidsmarked Innlandet
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2013 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
Attføringsmessa 18. januar 2012
NRØA møte Oslo november 2008 Mona Majgaard / Theo Schewe Kandidatundersøkelser NRØA.
Kurs for nye bosettings-kommuner Oslo 3. juni 2010
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
1 1 Tallenes tale - Om innvandring, innvandrere, etterkommere og levekår Verden til venstre Alna og Bjerke SV 30. august 2008 Lars Østby
1 1 Myter om integrering og innvandrere Innledning på Fagkonferansen INTRO 5 år 2. september 2009 Seniorforsker Lars Østby Statistisk sentralbyrå
1 Østfold fylkeskommune likestilling og mangfold.
1 Nettverkskonferanse om barnefattigdom Gardermoen 29. mai 2008 Går fattigdom i arv? En studie av mottak av sosialhjelp hos foreldre og barn Thomas Lorentzen.
Nico Keilman Befolkning og velferd ECON 1730 Høst 2010
Grünerløkka sykehjem Et sentrumssykehjem i Bydel Grünerløkka med et flerkulturelt miljø rett rundt hjørne. Sykehjemmet består av 106 døgnplasser og 20.
1 Eiendom og drift Arbeidsmiljøundersøkelsen ved NTNU 2009 Drift og Eiendom Et verktøy for utvikling av arbeidsmiljø ved NTNU Utviklet internt i NTNU for.
Asylmottak – statlig oppgave på kommunal grunn
En leges erfaringer med flerkulturelle pasienter
Påvirkningsfaktorer i kunnskapsgrunnlaget
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Hva visste vi før og hva vet vi nå om innvandrernes integrering og levekår Kontaktforum 23. april 2008 Lars Østby Kristin Henriksen
Highlights fra markedsundersøkelse Utarbeidet av Inger Marie Brun,
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
UTDANNINGSSTATISTIKK for Oppland pr. 1. okt Inkludert andre data som vedrører arbeidsstyrken. Kilde: SSB.no.
Partnerne bak Næringsbarometeret: Hordaland, 22. mai 2006 Sperrefrist: tirsdag 23. mai kl
Kliniske selvmordsrisikovurderinger
Tvangsekteskap Er vi på riktig vei? Erfaringer og utfordringer
IKEA for de mange mennesker
Budsjettdrøfting i bystyrekomite for oppvekst og utdanning 12. oktober.
Et arbeidsmarked i endring – kva kvalifiserer vi til? INTRO 5 ÅR
Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene Møte med partiene Rita Kumar, utvalgsleder
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
Nasjonale prøver.
Sykehjemmet som flerkulturell arbeidsplass
Bosetting av flyktninger
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av Opinion for.
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
1 Innvandreres helse 2005/2006 Funn fra intervjuundersøkelsen ”Levekår blant innvandrere 2005/2006”. Svein Blom.
Det norske utvandrersenteret
Lars Østby Statistisk sentralbyrå
Kompetanseøkonomisk kretsløp Barnehage og grunnskole Videregående skole Høgskole og universitet Økonomisk vekst gir økt BNP Befolkningsvekst.
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Innvandrere og deres barn i Groruddalen og Søndre Nordstrand - Hvem er de og hvordan går det med dem? Foredrag ved konferansen ”Det nye VI” 13. Januar.
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
Seminar om bosetting av flyktninger
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Innvandreres suksess på arbeidsmarkedet.
Kort om departementets arbeid mot 2015
Stockholm 24. august 2009 Florentino Bulnes© Bergen kommune 1 MORSMÅLSOPPLÆRING FOR SPRÅKLIGE MINORITETER I BERGEN KOMMUNE.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Kurs for nye bosettingskommuner 1. juni 2010 i Oslo Hvem skal bosettes? Hilde Rasmussen Nilsen, seniorrådgiver IMDi Vest.
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Basisgrupper en nær professoren-opplevelse Knut Kaasen Nordisk institutt for sjørett Det juridiske fakultet Knut Kaasen 1.
Smittevern og innvandrere Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking Smittevernkonferanse Bodø mars 2015.
Folkehelseprofiler og statistikkbanker
Kristiania i 1905: Én tyrker, 16 fra Afrika og svensker.
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2015 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
| Fredagsforum | 1 Samhandlings- statistikk Helsedirektoratet Beate M. Huseby.
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Innvandreres helse, ifølge SSBs levekårsundersøkelse 2016.
Utskrift av presentasjonen:

Lansering av SSB-rapport 2009/36 Integrerings- og mangfoldsdirektoret Innvandrere i norske kommuner. Demografi, levekår og deltakelse i arbeidsstyrken Lansering av SSB-rapport 2009/36 Integrerings- og mangfoldsdirektoret 16/10 2009 04.04.2017 •

Møteplan lansering Rapportens bakgrunn og innhold Bruk og oppfølging Spørsmål og diskusjon 04.04.2017 •

Rapportens bakgrunn og innhold Bakgrunnen for rapporten Hvilke typer statistikk og analyser IMDi har bestilt Presentasjon av rapportens innhold, data og sentrale funn v/Kristin Henriksen og Agnes Aaby Hirsch SSB Hva sier rapporten om integreringen av innvandrere i norske kommuner? 04.04.2017 •

Bakgrunn for rapporten: Etterspørsel etter mer kunnskap fra kommunene SSB rapport 2007/24 Innvandreres demografi og levekår i 12 kommuner i Norge SSB-rapport 2007/29 Fakta om 18 innvandrergrupper i Norge 04.04.2017 •

Bakgrunn for rapporten: Etterspørsel etter mer kunnskap fra kommunene SSB rapport 2007/24 Innvandreres demografi og levekår i 12 kommuner i Norge SSB rapport 2007/24 Innvandreres demografi og levekår i 12 kommuner i Norge Dette prosjektet var initiert av IMDi og siktemålet var å gi kommunene en faktabasert analyse som grunnlag for utforming av tiltak som er tilpasset forholdene lokalt. IMDi utga på basis av denne 12 rapporter – én for hver kommune: Bergen Stavanger Skedsmo Trondheim Drammen Kristiansand Sandnes Lørenskog Skien Fredrikstad Bærum Oslo (hele Oslo, samt for Søndre Nordstrand og for hver av de fire bydelene i Groruddalen) Gjennom de to prosjektene ble det tydeliggjort at det var behov for statistikk som ga mulighet til å sammenligne og analysere nasjonalitetsgrupper på tvers av kommunene. 04.04.2017 •

Mål med rapporten: Beskrive hovedtrekkene ved de største ikke-vestlige landgruppenes demografi og levekår i større detalj på kommunenivå enn det som er gjort tidligere. Fremskaffe kunnskap som skal kunne bidra til en bedre tilpasning av kommunale/lokale integreringstiltak, sett på bakgrunn av landgruppenes levekår. Legge et utgangspunkt for eventuelle videre analyser av hvordan forhold i og egenskaper ved kommunene påvirker innvandreres levekår. 04.04.2017 •

Ulike typer statistikk og analyser i rapporten Kapittelstruktur og innhold: Kapittel 1: Innledning Kapittel 2: 17 landgruppers demografiske sammensetning levekår og yrkesdeltakelse på nasjonalt nivå sammenlignes. Innledning med leseveiledning 04.04.2017 •

Rapporten kartlegger demografiske forhold, levekår og arbeidsmarkedssituasjon: Befolkningsstørrelse Kjønn Alder Botid Innvandringsgrunn Personer i husholdningen Husholdningstype Sivilstand Utdanningsdeltakelse Deltakelse i arbeidsstyrken Arbeidsledighet av arbeidsstyrken Yrkesstatus og kjønn Næringstilknytning Økonomisk selvhjulpenhet Definisjoner Botid Innvandringsgrunn Husholdningsstørrelse og type Utdanningsdeltakelse (har ikke register på utdanningsnivå). Gjelder for alderen19-24 år. Arbeidsstyrken. Gjelder for alderen 25-54 år (vanligvis til 74 år, men vil gi feil bilde siden det er relativt færre eldre innvandrere enn i resten av befolkingen) Både sysselsatte og arbeidsledige. Når det gjelder innvandrere er det vanlig å være interessert i arbeidsstyrken, ikke kun sysselsatte. Dersom man er arbeidsledig er man også på en måte aktivt p arbeidsmarketet, søker etter jobb. Dersom man er utenfor arbeidsstyrken, er man utenfor systemet, med mindre man ikke er under utdanning. Sysselsetting Arbeidsledighet Økonomisk selvhjulpenhet: Hvor mye av inntekten er yrkesinntekt? 04.04.2017 •

Ulike typer statistikk og analyser i rapporten Kapittelstruktur og innhold: Kapittel 1: Innledning Kapittel 2: 17 landgruppers demografiske sammensetning levekår og yrkesdeltakelse på nasjonalt nivå sammenlignes. Kapittel 3-19: 17 kapitler hvor demografi, levekår og situasjon på arbeidsmarkedet for hver av de 17 landgruppene kartlegges på kommunenivå 04.04.2017 •

17 landgruppekapitler Afghanistan Bosnia-Hercegovina Chile Filippinene India Irak Iran Kosovo Marokko Pakistan Polen Russland Somalia Sri Lanka Thailand Tyrkia Vietnam 04.04.2017 •

61 kommuner kan finne informasjon i rapporten om sammensetningen og situasjonen til mellom én og 17 landgrupper Bergen 17 Karmøy 5 Alta 1 Bærum Ski Flora Drammen Tromsø Frogn Oslo Arendal 4 Haram Stavanger Lier Hareid Skedsmo 16 Nedre Eiker Harstad Trondheim Rælingen Hå Kristiansand 15 Ålesund Melhus Sandnes 14 Gjøvik 3 Molde Asker 12 Nittedal Narvik Fredrikstad Porsgrunn Nøtterøy Lørenskog Tønsberg Rana Skien Askim 2 Ringerike Sarpsborg 11 Halden Røyken Sandefjord 7 Hamar Stokke Larvik 6 Horten Sørum Moss Kongsberg Sør-Varanger Ullensaker Lillehammer Tinn Bodø Oppegård Ulstein Haugesund Rygge Vågsøy   Øvre Eiker 04.04.2017 •

Ulike typer statistikk og analyser i rapporten (forts.) Kapittel 20: Oppsummering: sysselsettingen i utvalgte kommuner Kapittel 21: Sysselsettingsnivået i ulike kommunetyper Ser på sammenhengen mellom sysselsettingsnivået blant innvandrere og egenskaper ved kommunene: kommunenes sentralitet kommunestørrelse innvandrerandel antall innvandrere Separate analyser for utvalgte landgrupper (Eritrea, Somalia, Afghanistan og Irak) 04.04.2017 •

Presentasjon av rapporten v/SSB Denne presentasjoner finner du her: 04.04.2017 •

Hva sier rapporten om integreringen av innvandrere i norske kommuner? Rapporten tilbyr en detaljrikdom det kan være vanskelig å se ut over. Kunnskapsverktøy og redskap for kommuner og statlige myndigheter Det er store forskjeller og ulike integreringsutfordringer mellom innvandrergrupper Det er store forskjeller innad i hver enkelt innvandrergruppe avhengig av hvor i landet de bor Det er systematiske forskjeller i sysselsetting mellom ulike kommuner og kommunetyper Integrering på arbeidsmarkedet vesentlig for familienes sosiale og økonomiske integrering Rapporten sier ikke noe om årsakene til de markante forskjellene. Men: Med kunnskap om lokale forhold, kan man bruke informasjonen til å finne årsaksforklaringer 04.04.2017 •

Bruk og oppfølging Ønske at rapporten skal være en ispirasjonskilde og et redskap for kommunene: Gir mer kunnskap om innvandrergrupper i kommunen Redskap i forhold til: Planleggingsprosesser i kommunen Videreutvikling og forbedring av tjenestene som tilbys lokalt ”Benchmarking” - sammenligne seg med andre kommuner som har de samme innvandrergruppene 04.04.2017 •

Bruk og oppfølging (forts.) Ønske om at rapporten kan inspirere til dialog i kommunen: Hvordan sammenfaller det SSB finner med kommunens lokalkunnskap? Hvor det er rom for endringer og forbedringer? Kan kommunen arbeide annerledes? Kan kommunen lære av andre kommuner? Være utgangspunkt for etterspørsel av mer kunnskap: Hvilke kunnskapsbehov har kommunen om innvandrerbefolkningen og landgrupper i kommunen? 04.04.2017 •

Hvordan kan kommunene og andre bruke rapporten og datagrunnlaget? Tilgang på rapport : Rapporten kan kjøpes i papirformat gjennom SSB, eller lastes ned i sin helhet her (http://www.ssb.no/emner/02/01/10/rapp_200936/) Rapporten er svært omfattende. IMDi tilbyr derfor en elektronisk versjon som du finner her (http://www.imdi.no/no/Kunnskapsbasen/Innholdstyper/Rapporter/2005/Innvandrere-i-norske-kommuner/) Tilgang på hele datagrunnlaget: For de kommuner og andre brukere som har behov for tallgrunnlaget kan dette lastes ned fra imdi.no i Excel-format her (http://imdi.no/Global/Bilder/SSBrapport2009/Datagrunnlag_for_SSBrapport_2009_36.xls) Med Excel-filen ligger det også en brukerveiledning her (http://imdi.no/Documents/Laaringsressurser/Brukerveiledning_Datagrunnlag_for_SSBrapport_2009_36.doc) 04.04.2017 •

Spørsmål og diskusjon 04.04.2017 •