Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylker og kommuner om uu Et samarbeid mellom Husbanken, BE, Deltasenteret, MD, KRD og KS.
Advertisements

Ny lov om folkehelsearbeid
Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Helse i Plan - koblinger til uu? Pilotfylker Gardermoen 12. juni 2009 Seniorrådgiver Asle Moltumyr Helsedirektoratet.
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
SIO- Folkehelse.
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Mastemyr 12.mai Seniorrådgiver Asle Moltumyr. Hdir
Helse i Plan Bruk av kommuneplan som verktøy i folkehelsearbeidet
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Planer, ideer og visjoner
Fremtidens folkehelsearbeid
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Helse i Plan. Bruk av kommuneplan som verktøy i folkehelsearbeidet 11. april 2008 Tromsø INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Partnerskap om folkehelse i Møre og Romsdal
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Royal Ministry of Culture and Church Affairs 1 Kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet Status revisjon 10 oktober 2006 Rådgiver Frode Langø.
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Veien videre 16 pilotkommuner og 1 ressurskommune Visjon om at pilotkommuner for UU gir lokalsamfunn med god tilgjengelighet, likeverd, deltaking og valgfrihet.
Universell Utforming – pilotkommunesatsingen Velkommen til samling 5, Ullensaker april 2008.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Forankring av folkehelsearbeidet – hva er det?
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Forventninger til lokalt folkehelsearbeid St.meld. nr. 20 (2006–2007)
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
FOLKEHELSE OG PLAN FOLKEHELSEPARTNERSKAPET TRYSIL 12. OG 13. FEBRUAR 2009.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Østfoldhelsa og Østfold analyse Tanker rundt Samhandlingsreformen Kjell Rennesund.
Folkehelse på dagsorden Hordaland fylkeskommune si rolle i partnarskap for folkehelse.
Sentral støtte til lokal innsats Direktør Bjørn-Inge Larsen.
NASJONALT SENTER FOR MAT, HELSE OG FYSISK AKTIVITET.
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
EN DRIVKRAFT FOR UTVIKLING 1 Hva gjør fylkeskommunen som folkehelseaktør ? Thore Westermoen Fylkesordfører Vest-Agder.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Kommunehelseprofiler - et redskap i planarbeidet i kommunene Nasjonal plan- og folkehelsekonferanse i Fredrikstad Prosjektleder Michael Kaurin.
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
Nasjonale mål og hovudprioriteringar for 2010 Koordinatorsamling Skei Hotell.
Friluftsområder. Alle skal gis muligheter til naturopplevelse, uansett alder og ferdighetsnivå "Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller"
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører.
Helse i plan i Vestfold Fylkesmannen i Vestfold November 2006 Anne Slåtten.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
Velkommen til konferansen Fysisk aktivitet – fremtidens legemiddel Folkehelseprogrammet i NFR, Sosial- og helsedirektoratet, Norges idrettshøgskole, Den.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Kommunikasjonsnettverk
«Kommuneoverlegens rolle i det overordnede folkehelsearbeidet»
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Folkehelse - et felles ansvar
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging av st.meld. 16 ( ) Resept for et sunnere Norge (folkehelsemeld.) •10 ”partnerskapsfylker” • 16 pilotkommuner + venner –Oppland; Fylkeskommunen, fylkesmannen –Gjøvik, Søndre Land + Vestre Toten, Østre Toten, Nordre Land og Gran

Hva er folkehelse og folkehelsearbeid? •Folkehelse = befolkningas helsetilstand og hvordan denne er fordelt i ulike grupper •Folkehelsearbeid = samfunnets innsats for å a) styrke faktorer som bidrar til bedre helse og trivsel b) svekke faktorer som medfører helserisiko •Viktig: Flere plankrav i helselovgivninga er avvikla - plan og bygningsloven mer sentral i folkehelsearbeid

Mange ledd i Helse i plan •Sosial ulikhet i helse –økte kunnskaper om sosiale helseforskjeller •Kommunehelseprofiler –felles statistikk og kunnskapsbase for kommunene på nett •Helse i konsekvensutredninger –metodeutvikling •Partnerskapsmodellen for folkehelse –fylkesplan og kommuneplan

Visjon og mål •VISJON: Styrke folkehelsa ved å forankre folkehelsearbeidet i kommunale og regionale beslutningsprosesser •Hovedmål: Styrke forankringa av folkehelsearbeid ved bruk av plan og bygningsloven som verktøy –Delmål 1: Utviklingsarbeid i pilotkommuner –Delmål 2: Utarbeide veileder –Delmål 3: Utvikle plan- og prosesskompetanse i helsetjenesten

3 hovedspor i Helse i plan framover: •Temaplan for folkehelse •Folkehelse i arealplan –trivsel og trygghet i offentlige rom –tilrettelegging for fysisk aktivitet –grøntområder, turveger, badeplasser –belysning og beplanting –utforming av parkeringshus –utforming av skoler og barnehager •Helseaspektet temaplaner og sektorplaner –eks. barne og ungdomsplan, kulturplan m.m

Opplandsresepten folkehelseprogrammet •Partnerskap i folkehelse •FYSAK i Oppland •Fysisk aktivitet på resept - Fysiotek •Kosthold og ernæring •Rusforebygging •Tobakksforebygging •Helsefremmende skoler •Helse i arbeid •Helse i plan –Koble Høgskolen i Gjøvik og kommunene for å sikre helse i plan –Tverrfaglig tilnærming: Planfag/-kompetanse i helsefag. Helsefag/- kompetanse i planfag. –Står litt i stampe p.g.a. personalbytter

Universell utforming og helse i plan •Helse i plan er ei overordna satsing som omfatter alt fra smittevern (eks. sikker vannforsyning) til de store plangrepa; utbyggingsmønster og gode lokalsamfunn •Universell utforming og helse i plan sammenfallende fokus; gjøre flere i stand til å klare seg sjøl og være fysisk aktive lenger •eks. turkart i Vestre Toten - Gjøvik og Søndre Land •strandpromenaden Gjøvik •buss og bussholdeplasser osv. osv.

Muligheter og utfordringer universell utforming og folkehelse •Helse i plan og UU møtes i konkrete tiltak –Alle UU-piloter har ergoterapi i prosjektet –Viktig med gjensidig informasjon og møtepunkter om tiltak på gang •Helse i plan og UU møtes også kommuneplanarbeidet –Hvordan legger vi opp prosessen slik at vi kan samordne innspill? •Planlegging dreier seg om handling, UU er konkret, Helse i plan for lite konkret???