Superkjøling av torskeloins

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Hvor stor er en fisk? Yggdrasil Hvor stor er en fisk?  Vanlige kundetyper og prosjekter  Faktorer som påvirker.
1 Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk på muligheter og begrensinger Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk.
Produkter for en bedre hverdag…
Vesentlige kapasitetsendringer i basisperioden 15. august 2011 George Nicholas Nelson.
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
NN/dag/mnd/år - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Filetforum Tromsø Kvalitet på superkjølte torskeloins Leif.
Krav til dokumentasjon i kap
Nordiske logistikkløsninger
Skifteplan mobil en ny brikke i det teknologiske landbruket
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
Produktkalkulasjon Læringsmål i kapitlet:
Standardisert arbeid.
Hummer på Kvitsøy - status
SCM 04: Designing Distribution Networks
Teknologiledelse 1 Hvordan utvikle produkter med høy designfokus Kristine Holbø SINTEF Teknologiledelse.
PAGE 1 - Presentasjon 1. halvår august 2002.
Base system MODELL Q1 Base enhet Extern manøver panel
Tjenestepensjonsordningene i privat sektor Status og utviklingstrekk Pensjonsforum 05/09-08 Geir Veland.
Service møte-trekanten
Monopolistisk konkurranse og oligopol
MarinPack - FOU- program for sjømatemelballasje Hvordan kan emballasjeindustrien bidra til å firdoble verdiskapningen innenfor marin sektor i Norge innen.
Selge et produkt eller en tjeneste
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Kundekrav og restordrer. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Vi endrer litt på kundeønskene i eksempel 8, og bruker kapasiteter og etterspørsel fra eksempel.
Resultater Kundesenter
Prosjektanalyser Anskaffelse av eiendeler til “varig eie” eller bruk av selskapet i en periode på min. 3 år, f.eks til erstatning av eksisterende utstyr.
1 Nils Olsson Inst. for bygg, anlegg og transport, NTNU SINTEF Teknologi og Samfunn Ingrid Spjelkavik SINTEF Teknologi og Samfunn Oslo 25. Oktober 2007.
TILskudd ikke-kommunale barnehager i Fauske kommune
Ubalansert nettverk med felles produksjonsressurser.
LOG530 Distribusjonsplanlegging
Omlasting og direkteleveranser. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Vi har nå utvidet nettverket med direkteleveranser. Distribusjonen går enten via lagrene.
P-CP modeller. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Det skal opprettes p fasiliteter for å betjene en gitt mengde kunder. Kundenodene er også potensielle.
Highlights fra markedsundersøkelse Utarbeidet av Inger Marie Brun,
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Jens Østli, Filetforums møte i Tromsø, 13. og 14. juni Kan gjengis hvis kilde oppgis MARKEDSTEST OG MARKEDSAKSEPT ”SUPERKJØLING” Morten Heide og.
Bygg og funksjon – å bestille et bygg – roller i en byggeprosess
©TNS Norsk Finansbarometer 2013 Norsk Finansbarometer 2013 Det norske pensjons- og livsforsikringsmarkedet og dets bevegelser Grafikkrapport – Livsforsikring.
Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 TNS Gallup Oslo, 2012 Det norske skadeforsikrings- markedet og dets bevegelser.
Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet.
Norsk Finansbarometer 2011 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet og dets bevegelser Grafikkrapport - total.
Om Norsk Finansbarometer 2014
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
Malverk intern produktopplæring
VI ØNSKER TOLLPOST FUTURUM VELKOMMEN TIL NORENGROS K.J. BRUSDAL AS
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
RM – Online Thon Hotels Director of Revenue Management - Jorunn Svidal
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
TEKO - bransjen IT som strategisk virkemiddel
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Innovation Supply Chain Anvendt forskning - å vende blikket utover.
Hvor kan vi søke midler? Hvordan sette opp en søknad?
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Teknologi for et bedre samfunn Velkommen til Avslutningsseminar ”Automatisk fangstbehandling av hvitfisk om bord på snurrevadfartøy” 1 Nor-Fishing 21..august.
Maks oppfylte kundekrav og maks resultat. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Vi fortsetter eksempel 10.1, men gjør trinnene i motsatt rekkefølge: max.
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
For virksomheter som vil: -Dele -Lære -Forbedre 1 Indikatorprosjektet Indikatorene og eQuass.
MarinePack - FOU- program for sjømatemballering Verdikjede- og strategianalyse av emballering av frosne hvitfiskfileter Jan Gjerde Ole Jørgen Hanssen Kjersti.
Økonomi og behovsprofil Overhalla kommune Av seniorrådgiver Helge Holthe Overhalla
HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.
Økoprofil - en miljøvurderingsmetode
Ny Standard Samordning av ledninger i grunnen Del 1: Avstandskraving
Workshop, Dokka – 9. nov
Telenors satsing på fri programvare Paul Skrede - GoOpen 2009.
Kapittel 1, oppgave i) Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
FUTURUM DAGENS SITUASJON Nedgang I omsetning med ca.10% Nedgang I markedet med ca. 10% Strategisk valg av kunder Omstrukturering I januar.
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Utskrift av presentasjonen:

Superkjøling av torskeloins Anders Haugland, Ola M. Magnussen, Per Egil Gullsvåg, Erling Johan Aune og Solfrid Johansen

Hvorfor superkjøle? Lengre holdbarhet; er påvist blant annet for svin, storfe, kylling og laks Gevinster under foredling; lettere å håndtere produktet Buffer i kjølekjeden Kan gi reduserte transportkostnader gjennom større transportkapasitet Økt matsikkerhet - jevnere og bedre kvalitet - lengre holdbarhet - lavere kostnader – høyere effektivitet

Hva er superkjøling

Superkjøling av torskeloins Mål for prosjektet Produsere kontrollert superkjølte loins av hvitfisk for introduksjon og evaluering i marked. Delmål 1. Kartlegge dagens kuldekjede fra produsent til marked. 2. Fastsette en realistisk og kontrollert prosess for superkjøling av loins fra hvitfisk. 3. Prøveproduksjon for markedsintroduksjon og evaluering. 4. Koble markedets evaluering opp mot prosessens ulike trinn og konseptets kjennetegn.

1. Kartlegging av dagens kuldekjede fra produsent til marked. Forutsetningene for beregning av superkjølingsgraden var tilsendte rapporter fra emballasjeprosjektet. Produkttemperatur ved pakking ~ 3 ºC EPS-kasser beregnet for henholdsvis 3 og 5 kg Transport med bil fra Myre til Narvik og derfra til Stockholm og Oslo med tog og deretter med bil til Boulogne Transporttid ~ 4 døgn Transporttemperatur ~ 2 ºC Nødvendig mengde is i produktet: Minimum 15 %

2. Realistisk og kontrollert superkjølingsprosess På et formøte i januar 2005 ble det besluttet at det skulle brukes luft som kuldemedium. SINTEFs mobile anlegg for superkjøling er benyttet. Det er gjennomført flere serier med forsøk der målet var å kunne fastsette forhold mellom lufttemperatur og superkjølingstid. På bakgrunn av statisktiske analyser er det utarbeidet et kart som viser sammenhengen mellom mengde is i produktet og forholdet mellom tid og temperatur i superkjølingsprosessen.

Lufttemperatur -18 til -30 °C, konstant lufthastighet ~ 4 m/s Luft ut Sintef Energiforskning Luft inn

Andel utfrosset is (%) som funksjon av superkjølingstemperatur og -tid

Størrelsesfordeling på produktet Vekt og tykkelse av loins fra torsk Størrelsesfordeling Små < 210 g Middels 210 – 280 g Store > 280 g Gjennomsnittsvekt (n = 197) 198 g (n = 24) 247 g (n = 144) 298 g (n = 29) Gjennomsnittstykkelse 2,2 cm 2,5 cm 2,7 cm

3. Prøveproduksjon for markedsintroduksjon og evaluering. Superkjøling ved Gunnar Klo’s anlegg på Myre i april i år Superkjøling av loins inntil 15 % andel is i produktet Pakket i henholdsvis 3 og 5 kg EPS-kasser for transport til Frankrike – og markedstest ved mottak. Pakket i 3 kg EPS-kasse for transport til England og markedstest hos kjøkkensjefer Superkjøling av loins inntil 30 % andel is i produktet

Superkjølingstid med forutsetningene: Lufttemperatur i fryserom: -19 °C Lufthastighet over produktet: 4 m/s Produktvekt: ~ 180 – 300 g Produkttykkelse: ~ 22 – 25 mm Tykkelse [mm] Superkjølingstid (ut fra kart) Superkjølingstid (beregnet) Loins med 15 % utfrosset vann Loins med 30 % utfrosset vann 25 22,5 7 min 15 sek 13 min 11 min 45 sek

Emballering av produktet Superkjølte loins ble iset og pakket på vanlig måte og i dette forsøket var alle kassene helt fulle Produkt 3 kg kasse 5 kg kasse Loins med 15 % utfrosset vann Loins med 30 % utfrosset vann 3,1 kg loins + 0,8 kg is 3,1 kg loins + 0,9 kg is 5,0 kg loins + 2,1 kg is 5,1 kg loins + 1,5 kg is

Superkjølt ~ 30 % is Vanlig iskjølt

Superkjøling – sentrale moment Fire kritiske suksess områder: Prosessen; hvordan kan den gjennomføres og tilpasses den enkelte bedrift slik at man oppnår ønsket superkjølingsgrad? Transport og distribusjon Produktkvalitet; hva er følgene for produktet? Markedet; - hva synes kundene og hvilke følger har dette for prisen?

Superkjøling - prosessen Kjølemetode Flere alternativ, men foreløpig, dessverre ingen ”plug and play” løsninger for hvitfisk og fiskeprodukter fra hvitfisk. Når og hvordan skal det superkjøles? Hvor mye av produktet skal fryses ut i starten Følger for automatisering Hvordan er transport og distribusjonskjeden – kuldekjeden? Alt fra 0 % is til 30 % is Når er produktet tilfredsstillende superkjølt? temperaturen i produktet etter superkjøling kan ikke brukes som styringsparameter i en prosess Utfordringer vedr. stor spredning på størrelsen Prosess kan være tidsstyrt med database grunnlag Kan også utvikles teknologi som estimerer ismengde online Kostnader?

Superkjøling - kvalitet Følgene av korttids innfrysing og superkjølt lagring Mikrobiell Biokjemisk og enzymatisk Fryseskader (Proteindenaturering) Sensorisk Drypp Avhengig av metode, is-innhold og lagringstemperatur (nivå og jevnhet) Mulighet for å benytte ny emballasje Man ønsker seg nye løsninger – dagens ising setter andre krav til emballasjen Hva så med de termiske egenskapene til emballasjen

Superkjøling - marked Markedstester Informasjonsstrategi Miljøaspekt Prisområde

Videre utviklingsbehov for konseptet Hva trengs for å effektivisere prosessen slik at man oppnår høyere kapasitet, jevnere og bedre kvalitet, større fleksibilitet: Styringsverktøy for superkjølingsprosesser bør utvikles Kontrollerte superkjølings- og lagerforhold Kontrollert logistikk superkjøling Internt i bedrift Eksternt til annet anlegg Transport og distribusjon Utvikling/optimalisering av egnet emballasje Er det mulig å øke utbytte, kapasitet og kvalitet ved å superkjøle på et tidligere trinn i produksjonen???