Hilde Thygesen ergoterapeut og sosiolog NETF seminar

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Læring i organisasjoner - hva er en organisasjon
Advertisements

RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
Psykiske helsetjenester, etikk og tvang – foreløpige erfaringer fra en intervensjonsstudie med refleksjonsgrupper Reidar Pedersen Marit Helene Hem Bert.
Utfordringer på norsk sokkel sett fra arbeidstakersiden Norsk Offshoredag Sonja D. Tinnesand forbundssekretær NOPEF.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Er standarder en betingelse for godt evalueringsarbeid? Foredrag på EVA-seminar 8 Hurdalsjøen 5-6 september 2002 Hans Torvatn, SINTEF Teknologiledelse.
Møteplass for etisk refleksjon
Eksamen med tilgang til Internett. Forsøk våren 2012
Status for iverksetting av velferdsteknologi i Helse og omsorg
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Hva skal vi gjøre med våre stille avvik? Stille avvik-serien # 3
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
Jeg vil bo hjemme så lenge jeg kan! Et besøk i fru Paulsens leilighet
Seksjonsleder/hygienesykepleier
Helsenettverk Lister Lindring i Lister Møte i prosjektgruppen Mandag
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Veiledning av studenter
Etikk og brukermedvirkning
Lærerprofesjonens etiske plattform
Hverdagsrehabilitering
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Velferdsteknologi og ergoterapi
Fagmedisinsk forening - nye muligheter for norske barneleger. Bjarne Riis Strøm Fagdirektør Soria Moria,
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 19
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Innledning SIF80AP Future and HCI av Brad Myers m.fl.
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
Kulturteori
Flåtestyring og kontroll med ansatte utenfor fast arbeidssted
Studieopplegget Bakgrunn Innhold Gjennomføring av studiegrupper
Aggression Replacement Training
OM INNOVASJON I OMSORG ”Utrede muligheter og foreslå nye innovative grep og løsninger for å møte framtidas omsorgsutfordringer” Utvalgsleder Kåre Hagen:
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Valgfag på Kastellet skole
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Pust Liv eller død.
HVORFOR TENKE NYTT? i verdens beste velferdsstat…
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Erfaringer med omsorgsteknologi
Fyrtårnprosjekt Individuell Plan Kongsvinger og Eidskog Kommune i samarbeid med Sykehuset Innlandet HF Kongsvinger.
Sosialtjenesteloven kap. 4A
1 Legen som kvalitativ forsker – en studie om arvelig høyt kolesterol Jan C. Frich Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin Universitetet i Oslo / Nevrologisk.
Consuming digital adventure- oriented media in everyday life: contents and contexts.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
Legaldefinisjoner, grunnopplysninger mv
Omsorgsteknologi ved HiB
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Sosialkonstruktivisme
Selv om det er forskjellig hvor langt de ulike kommunene har kommet i VFT satsingen så er mange store utfordringer der samme. Mange ulike fagsystemer.
Innføring i Kunnskapsbasert praksis og litt om studieoppgave 2 Klasse C og D 13.november 2013 Anett Kolstad og Kari Dahl.
Varslings- og lokaliseringsteknologi « Samarbeid om velferdsteknologi på Agder 2016» Gro Anita Fosse Rådgiver eHelse og velferdsteknologi HELSE OG SOSIAL.
Ulik praksis i bruk av mageleie. Melding om bruk av tvang i skadeavvergende nødsituasjoner (bokstav A) – ca. 900 pr. år, stabilt Vedtak som innebærer.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Velferdsteknologi.
Identifisere behov – og etablere krav
Grenseregionalt Forum 2017
samtykkekompetansevurdering
ABC opplæringen som metode

Pedagogisk dokumentasjon
A. Tønsberg og E. Thygesen
Utskrift av presentasjonen:

Teknologi og god omsorg: mot en ny forståelse av etikk i omsorgspraksiser Hilde Thygesen ergoterapeut og sosiolog NETF seminar Teknologi og deltakelse 2. februar 2011

SKAL VI LA DE GÅ, ELLER LÅSE DØRA? … en historie fra demensomsorgen

Bakgrunnen/konteksten for studien: Doktorgradsstudie – bruk av smarthusalarmer i demensomsorgen: avanserte former for alarmer/ varsling forhåndsprogrammert - utløses ’passivt’

Konteksten for studien: 2 typer smarthusløsninger i bruk: døralarmer: kollektive løsninger sengealarmer: individuelle løsninger = først og fremst brukt på nattestid, men enkelte døralarmer var aktive 24 timer i døgnet

(Veldig) kort om metode: Hvordan inngår teknologien i omsorgspraksisene, og er med på å legge premissene for god omsorg? = studier av omsorgspraksiser/deltakende observasjon

den samfunnsmessige konteksten *eldrebølgen *dobling av antallet personer med demens *antallet helse/omsorgsarbeidere på dagens nivå * problemstilling: hvordan gi et godt omsorgstilbud til den store gruppen?

Ny teknologi som løsning? *avanserte former for alarmer og varslingsteknologi = introdusert som en løsning på omsorgskrisen *kontrolloppgaver delegeres til teknologien *flere europeiske land satser milliardbeløp på utvikling og implementering av omsorgsteknologi (eksempler – England, Scotland og Danmark) *ingen slik satsing i Norge – så langt

Norge - En restriktiv holdning til den nye teknologien: = overvåking og tvang = potensielt inngripende = underlagt egne prosedyrer og retningslinjer

Min studie, utgangspunktet: Hvilken rolle har teknologi i omsorg? Hvordan inngår teknologi i god omsorg?

objekter og ting NY teknologi Hva er teknologi? objekter og ting NY teknologi

Konsekvenser av teknologiforståelse ’gammel’/konvensjonell teknologi tas for gitt Dette er problematisk fordi - ALL omsorg involverer teknologi

Konsekvenser av teknologiforståelse, forts. det betyr at ved å velge bort ’ny’ teknologi så benyttes - ofte ureflektert - andre (konvensjonelle) løsninger å ha en bevissthet rundt teknologi er viktig fordi teknologien legger premissene for hva slags omsorg som er mulig!

To historier fra demensomsorgen Herr Edvards Fru Knutsen … og forebygging av fall om natten

Det menneskelige og teknologiske utgjør en ’sømløs vev’ Historiene viser… Hvordan pleierne mobiliserer ulike omsorgsarrangementer for å forebygge fall om natten Et omsorgsarrangement = en spesifikk konfigurering av teknologi og menneske som utgjør den omsorgen som ytes Det menneskelige og teknologiske utgjør en ’sømløs vev’

Historiene viser videre… At det ikke er gitt utenfor den konkrete omsorgskonteksten hvilke(t) omsorgsarrangement(er) som bidrar til god omsorg

Hva mer viser disse historiene? all omsorg involverer teknologi ulike omsorgsarrangementer muliggjør ulike former for omsorg det å finne et godt omsorgsarrangement involverer mye arbeid

Hva mer viser historiene, forts. det å velge bort ny teknologi = ingen garanti for god omsorg alle omsorgsarrangementer har sine begrensninger. Dette gjelder både ny og ’gammel’ teknologi!

Hva viser historiene, forts. - ved å velge bort ny teknologi så velges - og ofte ureflektert - konvensjonelle løsninger (… som kan være vel så inngripende i forhold til den enkeltes liv som løsninger basert på ny teknologi)

Etikk-i-praksis utprøving av ulike omsorgsarrangementer = etikk-i-praksis de involverer balansering av ulike goder/verdier

God omsorg... ... blir virkeliggjort gjennom mobiliseringen av de ulike omsorgsarrangementene

... den nye teknologien har noe å bidra med – ved at den gir tilgang på flere potensielt gode omsorgsarrangementer.

Spørsmålet er ikke lengre kun - skal vi låse døren eller ikke, MEN hva slags muligheter som finnes for å ivareta den enkeltes behov, og hvilke teknologier som bidrar til dette

Takk for oppmerksomheten!

hilde.thygesen @ diakonhjemmet.no