Optimering i verdikjeder i næringsmiddelsektoren Kristin Tolstad Uggen Sintef Teknologi og samfunn Trondheim 10/11-2006
Innhold Introduksjon - hvem er vi Ulike typer planleggingsverktøy Erfaringer og prosjekteksempler Fremtidig arbeid
Introduksjon – hvem er vi Avdeling Industriell Økonomi Bedriftsøkonomi Samfunnsøkonomi Informatikk Operasjonsanalyse Matematikk Prosjektportefølje Mange bransjer Offentlig sektor Olje og gass Næringsmiddel Vareproduksjon Transport Optimering og simulering Verdikjedeplanlegging Produksjonsplanlegging Prognoser Produksjonsimulering Lokaliseringsanalyser
Planleggingsnivåer
Prognoser I ”begge ender” av verdikjeden Tilførselsprognoser Råvaretilgang på nasjonalt/regionalt nivå Kvalitet på råvarer på regionalt/lokalt nivå Markedsprognoser Langsiktig på nasjonalt/regionalt nivå Kortsiktig på regionalt/lokalt nivå Markedsaktivitetsprognoser Som egne modeller og som hjelpeverktøy for planleggingsmodeller
Produksjonsplanlegging
Skjæreoptimering Mål Forbedre ressursutnyttelsen på skjærelinjene Forbedre kundetilfredsstillelsen Deterministisk optimeringsmodell som dekker verdikjeden fra inntransport til slakteri til uttransport fra skjærelinje Styres av etterspørsel etter ferdig skjærte produkter og tilførselen av dyr To ulike horisonter Operasjonell – flere ganger om dagen “Taktisk” – to uker til en måneds horisont
Resultater skjæreanlegg Lager brukes som “sparing” for å minimere mangler
Verdikjedeplanlegging
Verdikjedeoptimering i Gilde Stokastisk optimeringsmodell Dekker hele verdikjeden, fra råvare til marked – alle anlegg Er etterspørsels- og tilgangsdrevet Bruker prognosemetoder og scenariegenerering for å beskrive usikkerhet i etterspørselen Langsiktig – opptil ett års horisont Mål: Øke verdiskapningen rundt verdifulle råvarer Utnytte råvarene optimalt Hvordan? Bruke alle fasiliteter i verdikjeden til å balansere tilgang og etterspørsel (nasjonalt ikke regionalt fokus)
Verdikjedeoptimering i Gilde Effekter Bedre kapasitetsutnyttelse Større fleksibilitet Bedre lagerstyring/bufring for sesongvarer Identifisering av flaskehalser Økt profitt
Produksjonssimulering
Simulering Analyse av potensialer for økt produktivitet med en teknisk-økonomisk innfallsvinkel Layout-analyser Kapasitetsanalyser Sårbarhetsanalyser Bemanningsplanlegging Analyse av styringslogikk Verifikasjon ved integrering av teknisk komplekse delsystemer Vil delsystemene ”spille” sammen? Visualisering Hvordan vil tingene se ut? Inkluderer et bredere publikum
Lokaliseringsanalyser Lokalisere og dimensjonere ulike typer anlegg Tar hensyn til transport ut og inn til anleggene
Fremover KMB Lønnsom foredling Spesielt for fisk: Prosjekt delvis finansiert av Norges Forskningsråd 2007-2011 Samarbeid mellom mange SINTEF- institutter og NTNU Mange industripartnere Gilde Norsk Kjøtt Hallvar Lerøy AS Aker Seafood Skal fokusere på produktkvalitet gjennom hele verdikjeden Spesielt for fisk: Mange aktører i en verdikjede Mange markeder å velge mellom Ferske produkter har forholdsvis kort holdbarhet