Om skole og næringslivssamarbeid

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vi gir mennesker muligheter
Advertisements

Når kunnskap blir handling
Med blikk mot fremtiden!
Foto: Jo Michael Næringslivets behov for generell kompetanse Christl Kvam, regiondirektør NHO Innlandet.
Foto: Jo Michael Roller og forventningsavklaring Innovasjonsalliansen 8. september 2010.
Fagforbundets barneby i Angola er åpnet
Skoleeiere og skoleledere skal kunne kombinere elementer fra temaene* i videre planlegging og ledelse av utviklingsarbeidet i egen organisasjon. * Evalueringen.
NHO og partnerskap for karriereveiledning
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
Valgkamp Byggenæringen Norges største distriktsnæring.
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
LEVEKÅRSDIMENSJONEN I PASIENTFORLØPET
10Velstand og velferd.
Rett kompetanse – fremtidens behov
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
TNS gallup Ledende helsesøstre: Skolehelsetjenesten i grunnskolen og videregående Landsomfattende kommuneundersøkelse september 2003 Seniorrådgiver Bjarne.
Hva gjør vi med alle pengene? Selv med avtakende oljeutvinning vokser Fondet raskt, men hvordan prioriterer vi? Øystein Noreng Partnerforum BI 12. februar.
Partnerne bak Næringsbarometeret: Hordaland, 22. mai 2006 Sperrefrist: tirsdag 23. mai kl
LEGEFORENINGENS TILLITSVALGTAPPARAT
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Behov for ansatte i skole og barnehager – sett fra KS
1 Kommunal selskapsstatistikk Kilde Brønnøysund, september 2009 Bedriftsstyret Marianne B. Skou.
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
Rekruttering til Byggenæringen april BNLs måldokument for utdanningspolitikk Rekrutteringsbehovet er; –6600 elever i videregående skoles byggorienterte.
Opplæringskontoret for fiskerifagene
Husbanken -statens sentrale organ for gjennomføring av boligpolitikken Regjeringens visjon er: "alle skal kunne bo godt og trygt". For å nå denne visjonen.
Organisering Bodø Nordland og Svalbard Hammerfest Troms og Finmark
Heller gjeldsforhandlinger enn konkurs ! Administrerende direktør John G. Bernander, NHO.
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
Kompetanse suksess Utleiekonferansen 11.Februar 2011 Anita Tjelta, rådgiver kompetanse og rekruttering BNL.
Regionale forskningfond – Regionens muligheter BTVØ 2010 Erna Wenche Østrem, Forskningsrådet.
Innledning ved BioHus konferansen
1 Småtinget Forum for ledere i mindre bedrifter og politikere 1996: Oslo 1999: Eidsvoll 2002: Kristiansand 2003: Kongsberg 1.
© 2003 Deloitte & Touche 1 Vidar Nilsen, partner Deloitte & Touche.
Foto: Jo Michael Smart vekst på Agder Politisk verksted, 12. juni 2014 Regiondirektør Siri Mathiesen NHO Agder.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Strandsoneforvaltning.
Eli Sogn Iversen Hanne Mensner Lerstang
Organisasjons-struktur
Gapet mellom behov og tilbud om læreplasser
Utfordringer i samspillet mellom høyere utdanning og arbeidsliv i et nasjonalt perspektiv Sigrun Vågeng, NHO 10. november 2008.
Næringslivets økonomibarometer Resultater for NHO Vestfold- 4. kvartal 2014.
Kommunesektoren ser muligheter Adm.dir. Sigrun Vågeng.
Tariffkonferanse i Larvik 10. juni 2010 Nytt fra KS.
VALGFORUM MEDLEMSFORUM FOR VALGADMINISTRASJONEN I KOMMUNENE OG FYLKESKOMMUNENE.
Styreleder Halvdan Skard Strategikonferansene 2010.
Velkommen til Hovedlandsrennet i skiskyting 2016 i Målselv 1 – 3. april 2016.
Foto: Jo Michael Todeling av norsk næringsliv Østlandssamarbeidet 18. oktober Fungerende administrerende direktør Petter Haas Brubakk.
NHOs kompetansebarometer 2016 Hovedresultater fra 3. undersøkelse om kompetansebehov blant NHOs medlemsbedrifter NIFUs prosjektgruppe Espen Solberg Kristoffer.
/ Forum for kompetanse og arbeidsliv 23. Mai 2016.
Bistand i arbeidsforholdet Parat bistår deg gjennom hele ditt yrkesaktive liv Du kan være medlem selv om du bytter jobb eller det skjer endringer på arbeidsgiversiden.
En kort presentasjon Presentasjon på Medlemsmøte 1.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Den norske tannlegeforening Etter lønnsoppgjøret 2008 Et kort tilbakeblikk på fjorårets oppgjør og lønnsstatistikk.
Læringsnettverk for kommuner
Leppefiskstatistikk Tove Aasheim, Statistikkavdelingen
Radiolytting i Norge er godt dokumentert
Fagskolenes forhold til arbeidslivet
Hvem stemmer på hvilke partier?
Uføretrygd 2. kvartal // Eli Sektnan og Geir Arntzen.
Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning
: En livsnerve for vekstregionene                      Regiondirektør Hallvard Ween, NHO Rogaland : Slik kan vi bygge raskere og.
Ved fylkeslege Petter Schou
Hvordan ser arbeidsmarkedet ut for BI-studenter. Morten H
NAVs bedriftsundersøkelse
Heller gjeldsforhandlinger enn konkurs !
NTAF Etterutdanningskurs
Kompetansebarometeret 2018
Ole Hjartøy – Regiondirektør – NHO Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Om skole og næringslivssamarbeid Ingveig Holand Wahl, NHO Trøndelag Takk for at jeg fikk komme. Veldig glad for det. Spesielt glad for å komme fordi dere har en så viktig rolle for utviklingen av Trøndelag. Jeg håper det er noe dere av og til tenker over og får tilbakemelding om fra folk rundt dere. Rådgiverrollen er ekstremt viktig for utviklingen av regionen vår. Kompetanse og såkalt humankapital er byggesteinene for Nord-Trøndelags framtidige arbeids- og næringsliv og det er dere som gir våre ungdommer de verktøyene og rådene som gjør at de forhåpentligvis får kunnskap og inspirasjon til å både slå seg ned i Trøndelag og skape noe nytt, enten i eksisterende eller i nye bedrifter. Eller er med å videreutvikler offentlig sektor, også en veldig viktig oppgave.

Norges største interesseorganisasjon for bedrifter Dette er NHO Norges største interesseorganisasjon for bedrifter 21 500 medlemmer og 527 500 årsverk i medlemsbedriftene Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon for bedrifter i Norge. 21 500 bedrifter er medlemmer i NHO og 527 500 årsverk i NHOs medlemsbedrifter. Vi i NHO får stadig flere nye medlemmer og det styrker vår gjennomslagskraft for bedriftenes interesser. NHO har 20 landsforeninger, 15 regionkontorer og et kontor i Brussel. foto: Olav Heggø

NHO arbeider for bedriftenes arbeidsvilkår Medlem i fokus NHO arbeider for bedriftenes arbeidsvilkår Medlemsbedriftene styrer NHOs arbeid NHO er talerør for et stort interessefellesskap. Når et bredt utvalg av bedrifter står sammen er det lettere å bli hørt og få forståelse hos politikere og i befolkningen. I alle ledd av organisasjonen er det tillitsvalgte fra medlemsbedriftene som bestemmer retningen for arbeidet i NHO. Bedriftsledere sitter i styrer, råd og utvalg og sikrer at organisasjonen arbeider med saker som opptar bedriftene. Bildet er av Kjetil Eriksen, medlem av NHO og med i NHOs utvalg for mindre bedrifter. NHO jobber for stabile og konkurransedyktige vilkår for bedriftene, og engasjerer oss for bedriftenes interesser på en rekke samfunnsområder. foto: Olav Heggø

Lønnsomme bedrifter skaper arbeidsplasser Verdiskaping = velferd Lønnsomme bedrifter skaper arbeidsplasser Gir inntekter som finansierer velferd Gode bedrifter gir grunnlag for høy levestandard i et økonomisk sunt og bærekraftig samfunn. Lønnsomme bedrifter skaper arbeidsplasser og gir inntekter for samfunnet ved at bedrifter, eiere og ansatte betaler skatter og avgifter som finansierer velferden vår. En helt vesentlig oppgave for NHO er å synliggjøre verdiskapingen som skjer i bedriftene. Dette gjøres gjennom kontakt med politikere, partnerskapsavtaler mellom NHO-bedrifter og skoler, samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene og en rekke andre aktiviteter, ikke minst i NHOs regionforeninger. foto: Jo Michael

NHO sentralt 15 region- kontorer 21 lands- foreninger En del av et større fellesskap NHO sentralt 15 region- kontorer 21 lands- foreninger NHO er en paraplyorganisasjon med 21 landsforeninger, 15 regionforeninger og et kontor i Brussel. Landsforeningene organiserer igjen en rekke bransjeforeninger. NHO, NHOs regionforeninger og landsforeninger jobber sammen lokalt, nasjonalt og internasjonalt for å sikre medlemsbedriftene gode rammevilkår og gunstige medlemsfordeler. NHO-fellesskapet gjør det mulig for næringslivet å fremstå med én samlet og sterk stemme på tvers av bransjer, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Alle medlemmer i NHO er også medlem i en landsforening, som spesielt ivaretar deres bransjeinteresser og en regionforening som fremmer viktige næringspolitiske saker. NHO sentralt har nær dialog med politiske myndigheter, og jobber for stabile og konkurransedyktige rammebetingelser. Bransje- og landsforeningene er det leddet som i størst grad yter direkte service overfor medlemsbedriftene. NHOs regionale nettverk står i direkte kontakt med lokale myndigheter og yter service til bedriftene lokalt.

En del av et større fellesskap NHO Finnmark NHO Troms NHO Nordland NHO Trøndelag NHO Møre og Romsdal NHO Sogn og Fjordane NHO Innlandet NHO Hordaland NHOs 15 regionkontorer bistår NHOs medlemmer over hele Norge, fra Kristiansand i sør til Vadsø i nord. Vi har i tillegg et eget Brusselkontor. Regionkontorene arbeider med næringspolitiske saker og arbeidslivssaker, og gir råd og veiledning til medlemmer. Oversikt over nærmeste regionkontor finnes på nho.no/regionforeninger NHO Buskerud NHO Oslo og Akershus NHO Rogaland NHO Østfold NHO Agder NHO Vestfold NHO Telemark

Våre landsforeninger

3 av 4 har færre enn 20 årsverk Samspill gir gjennomslag NHOs medlemmer 3 av 4 har færre enn 20 årsverk Samspill gir gjennomslag Småbedriftene er næringslivets ryggrad, og småbedriftenes verdiskaping er avgjørende for å finansiere velferdssamfunnet vårt. Flertallet av medlemsbedriftene i NHO er små og mellomstore bedrifter. 3 av 4 bedrifter i NHO har færre enn 20 årsverk. Det er samspillet mellom de små bedriftene og de store konsernene som gir NHO slagkraft og gjennomslag i samfunnsdebatten. Bildet er av Jeanine Svaem Christensen, hos Perry Colosseum AS, medlem av NHO og Norske frisør- og velværebedrifter. foto: Olav Heggø

Dette er vår utfordring: internasjonal konkurranse!

NHO-bedriftenes politiske prioriteringer ”Hvilke rammebetingelser mener du er viktigst at NHO prioriterer?” - Satsing på utdanning - Stabile og lave energipriser Effektiv kommunesektor Effektiv offentlig sektor Fleksibelt arbeidsregelverk Lavt rentenivå og konkurransedyktig kronekurs Redusere skjemaveldet Lavere skatt på bedriftsoverskudd Fjerne formuesskatten Økte bevilgninger til vei Over 65% 60-65 % 50-60% - Lavere skatt på lønnsinntekt - Fornybar energi 40-50% NHOs medlemsbedrifter prioriterer kompetanse og utdanning svært høyt. Kompetanse er norsk næringsliv fremste konkurransefortrinn. (Ekstra klikk for å få fram rød markering) (Alle tilstedeværende møtedeltakere bør være klar over dette) Et rådslag som dette må brukes til å bli enige om målretting av tiltak, og hvordan ansvaret skal fordeles. NHO har påtatt seg et betydelig ansvar i dette arbeidet og er parat til å gjøre det også videre. Medlemsbedriftene har gitt klar beskjed om å prioritere dette arbeidet. Kilde: Næringslivets økonomibarometer

Viktige utfordringer For lav rekruttering til yrkesfag For lav rekruttering til realfag Manglende språk- og kulturkunnskap Jeg har hørt flere si at det er umulig å dimensjonere skolen etter hva vi tror vi får bruk for i framtida. Jeg er enig i at det er en utfordring å vite hvilken kompetanse vi får bruk for, men ethvert samfunn må ha en viss kopling mellom skole, utdanning og ikke minst også etterutdanningssystem og behov i arbeidslivet. Partene har mulighet til å gi innspill via yrkesopplæringsnemda og høringsrunder. Vi vet ikke hvordan arbeidslivet og næringslivet ser ut om 30 år, men vi vet at det vil bygge på dagens. Vi har en basis i dagens næringsliv, som hele tiden er helt avhengig av oppdatert kunnskap og utvikler nye tankesett, nye måter å utvikle og produsere på. For lav rekruttering til yrkesfag: Trenger kunnskapshungrige og flinke folk med fagbrev. Kan også bygges på videre. De er de absolutt mest ettertraktede. Fortelle om Energitimen og møtet med elevene på Skjetlein vdg skole. Klimautfordringene vår tids største utfordring, Tall fra Håkon Fyhn…Erfaringene fra Energitimen. Hvem er ekspertene? Hvem kan hjelpe oss til å ta opplyste valg som kunder. Jo, DE! Realfag: Viser noen foiler Språk og kulturkunnskap: Næringslivet i endring. Globalisering. Ser det i alt. Vi påvirker og lærer av hverandre. Språk: Bekymring for tysk.

Bedriftene mangler kompetanse Store rekrutteringsutfordringer for høyere teknisk naturvitenskapelig kompetanse Over halvparten av bedriftene oppgir fortsatt mangel på relevant kompetanse - særlig i olje og gass 1 av 5 virksomheter i privat sektor har måttet utsette, si fra seg eller unnlate å engasjere seg i prosjekter som følge av mangel på kompetanse Mer enn 70% av virksomhetene oppgir å ha utfordringer med rekruttering Svein Sjøberg, professor, UiO: "Ungdommer er nå mer opptatt av å realisere seg selv. Den realiseringen går ikke så ofte i retning av matematikk og fysikk." Hvordan realisere seg selv gjennom matte og fysikk? Det går an det! Kilde: TEKNAs Synnovate-undersøkelse 2009

Sterk vekst i etterspørsel etter realfaglig kompetanse Kilde: SSB

Faglært arbeidskraft Fremskriving av behovet for yrkesfaglig arbeidskraft 2008 – 2030 En motor i norsk verdiskaping Kilde: SSB, 2010

Bedriftene mangler fagarbeidere Fafo anslår at byggenæringen trenger ca. 10.000 nye medarbeidere hvert år frem mot 2020 Av disse anslår BNL følgende behov: 8.500 fagarbeidere og håndverkere 1.500 ingeniører, sivilingeniører og fagteknikere Viktig at dere har kontakt med næringene. De kan fortelle dere nærmere om hvordan de tror rekrutteringssituasjonen blir i framtida. Det er ikke slik at jeg mener at dette skal være den viktigste bakgrunnsinformasjonen deres når dere anbefaler og rettleder, men det er en bakgrunnsinformasjon. De kan også gi dere ett oppdatert bilde av hvordan det er å være bygningsarbeider, helsearbeider eller kokk og det er i alle fall viktig for å gi riktig veiledning. Det finnes her en del informasjon på nettet. Vi skal se på noen nettsider etterpå på NHO. I tillegg vil jeg tro dere kjenner til utdanning.no, vilbli.no. I noen yrker er det også viktig at du har spesielle kvalifikasjoner, eks gymnastikkprogrammet på Charlottenlund.

Unges kjennskap til ulike yrker varierer mye Dette er gamle tall, så det er mest en illustrasjon for å vise poenget. Norge har ett kjønnsdelt arbeidsmarked. Det må ha noe med skjev kunnskap og erfaringer å gjøre. Fortell om avtalen mellom Siemens og Thora Storm konkret både at det er en Lektor 2 avtale og at Siemens ønsker fokus på jenter. Budskapet fra Thora Storm er at de flinkeste er jenter, men det ser ikke ut til at de vil bli elektroingeniører. Lektor 2: Har gjort at flere flinke jenter får øynene åpne for andre yrker enn dyrlege og leger. Kilde: NHO-undersøkelse blant ungdomsskoleelever

Partnerskapsavtaler mellom bedrifter og skoler NHO Ung NHO Besøkssenter nhoung.no Partnerskapsavtaler mellom bedrifter og skoler En av initiativtakerne til Ungt Entreprenørskap Dagens ungdom er morgendagens arbeidstakere. NHO satser på å nå ungdom blant annet gjennom NHO Besøkssenter hvor ungdom kan lære om sammenhenger mellom verdiskaping og velferd i samfunnet gjennom filmer, dialog og et interaktivt spill. Per 1.1.2011 har 5200 elever besøkt NHO siden åpningen i 2009. En grunn til at så mange har besøkt oss er at elever lærer lite på skolen om hva næringsliv er og hvordan bedrifter bidrar i samfunnet. Vi har også et eget nettsted for unge, nhoung.no. NHO arbeider også med partnerskapsavtaler mellom NHO-bedrifter og skoler. Per i dag har vi 3000 partnerskapsavtaler. I tillegg er NHO en av flere initiativtakere til Ungt Entreprenørskap, som driver et vellykket samarbeid med skolene om etablering av elevbedrifter/ungdomsbedrifter. I 2009 var det 1741 elevbedrifter i ungdomsskolen, 2018 ungdomsbedrifter i videregående og 149 studentbedrifter i høyere utdanning. foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Ungt Entreprenørskap Trøndelag sine tilbud knyttet til karrierevalg Økonomi og karrierevalg Jobbskygging Fra utdanning til jobb Framtid - Samspill - Skaperglede