Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kompetansebarometeret 2018

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kompetansebarometeret 2018"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kompetansebarometeret 2018

2 Hva er kompetansebarometeret?
Årlig kartlegging av kompetansebehov i NHOs medlemsbedrifter. (NHOs medlemsmasse dekker ca. 20 prosent av de sysselsatte i Norge.) Gjennomført av NIFU mai 2018.  6 409 bedrifter har svart. Bedriftene har blitt bedt om å svare i tidsperspektivet "de neste fem årene«.

3 Hva viser kartleggingen?
6 av 10 av NHOs bedrifter har i stor eller noen grad et udekket kompetansebehov. Det er 2 prosentpoeng høyere enn i 2017.  4 av 10 at de har tapt kunder eller markedsandeler. 4 av 10 oppgir at de har skrinlagt eller utsatt utvidelse av virksomheten, mens 2 av 10 har redusert virksomheten.  Bedriftene melder at det er mest aktuelt for dem å dekke kompetansebehovet gjennom å heve kompetansen til dagens ansatte, dernest gjennom nyansettelser. 

4 Denne kompetansen har NHOs bedrifter størst behov for de neste fem årene:  
Håndverksfag  Ingeniør og tekniske fag  Samfunnsfag, juridiske fag og administrative fag  NHO ser at etterspørselen etter håndverkere og teknologer fremdeles er stor blant medlemsbedriftene. Det er viktig at dette budskapet blir formidlet til de unge gjennom god karriereveiledning.  

5 Fortsatt stort behov for fagarbeidere
Flest av NHOs bedrifter melder at de har størst behov for kompetanse med utdanningsnivåene yrkesfag og fagskole de neste fem årene.  6 av 10 bedrifter har behov for folk med yrkesfaglig videregående opplæring.    5 av 10 har behov for fagskoleutdannede.  Særlig innen teknikk og industriell produksjon, bygg- og anlegg og elektrofag.  Det er verdt å merke seg at det er forskjell mellom bransjene og bedriftsstørrelse. 

6 Større behov for kompetanse innen ingeniør- og tekniske fag
46 prosent av bedriftene oppgir i 2018 at de i stor eller noen grad vil ha behov for ansatte med utdanning innenfor ingeniør og tekniske fag. Behovet er økende.    Særlig stor etterspørsel etter elektro-, bygg- og maskiningeniører.   

7 Betydningen av språkkompetanse
Av fremmedspråk er det engelsk som er mest etterspurt (48%), etterfulgt av tysk (13%) og polsk (7%). Bransjevise forskjeller. Bedrifter rapporterer at de har tapt kunder, kontrakter og oppdrag fordi de ikke kjente godt nok til språket og kulturen. Språk og kultur henger uløselig sammen. Bedriftene trenger først og fremst ansatte med dobbeltkompetanse, med andre ord språkkompetanse i kombinasjon med bedriftens kjernekompetanse.

8 Kompetansebehov i vår region

9 Behov for yrkesfaglig kompetanse i vår region

10 Behov for etter og videreutdanning i vår region


Laste ned ppt "Kompetansebarometeret 2018"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google