Glenn Eikbråten PBE Næringsmøte 5. januar 2006

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Plan for markedssatsing: <sett inn navn på markedssatsing>
Advertisements

Hvordan kan økt arealutnyttelse kombineres med gode bokvaliteter?
Hvordan ser norske havner på TBT- problematikken?
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
KOLLEGASTØTTEORDNING VED SYKEHUSET I VESTFOLD
Der fagmiljøene møtes og kompetansen foredles Fagskolekonferanse Radisson Royal Garden Trondheim 16-17/9 Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Lys i møtet mellom by og fjord
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Norsk Sentrumsforum(NSF) • NSF berømmer arbeidet som er gjort for å utvikle, vitalisere og markedsføre norske byer og tettsteder. • De fleste sentrumsorganisasjoner.
Høring om fiskeforskrifter-laks  Hva skal vi uttale oss om?  Fiskeforskrifter som gjelder elvene(frist 15 januar)‏  Fiskeforskrifter som.
FACULTY OF LAW, UNIVERSITY OF OSLO EØS og det politiske handlingsrom til å drive tjenesteyting med egne offentlige ansatte Sørmarka 13. januar 2011 Hans.
Oppvarmingskilder – nåtid og fremtid av Karl Johan Haarberg
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
Bostedspreferanser og arbeidsreiser i norske storbyer
Viktige lover og regler
Informasjonsmøte Fyrstikkalléen skole
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Brit Kyrkjebø, antikvar
1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo tredje kvartal 2006.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
15. jul Kan norske arkitekter bli best i verden på universell utforming? NAL–akademiet Design og tilgjengelighet – universell utforming Geir Barvik.
Classification: Internal Status: Draft Innstilling fra arbeidstakerrepresentantene i GF BU til behandling av dimensjonering og organisering
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
BAKGRUNN På oppdrag for Boligbrygg Oslo KF har Synovate MMI gjennomført en kundeundersøkelse for å kartlegge holdningene til Boligbyggs omdømme og servicekvalitet.
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Noen skeive blikk på byutvikling. Er vi i det hele tatt på ballen?
1 Løser Statsråd Erna Solberg, Bolig 2004, Løser boligmeldingen boligproblemene i Oslo-regionen?
Boligkonferansen 2004 Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet 24. mars 2004.
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Strategi for biltrafikkreduserende tiltak i Buskerudbyen
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Sjømilitære Samfund (SMS) Orientering for Stortingets Forsvarskomite - 21 Mars 2001 SKJOLD-Klasse MTB i Nye Forsvarsstruktur Ketil Olsen Medlem.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
20 minutter Fremtidens boligutvikling - effektive kollektive knutepunkter – vi må bo tettere og høyre? Petter Eiken 19 mars 2015 Bedre byrom der mennesker.
Kommuneproposisjonen 2005 Høring Stortingets kommunalkomite
Boligutfordringer i Oslo og Akershus Innlegg ved politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
Forslag kommuneplanens arealdel Januar 2015.
Sentral vs. desentral økonomifunksjon
Oppsummering PSY 1000 Våren 2005
Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.
Levanger kommune, kommunedelplan Sundet - Havna.
1 av Roger Iversen politisk rådgiver KRD BFO-konferanse Oslo, 18.november 2004 Hvordan skal man sørge for at de private og offentlige aktørene arbeider.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
KLP - DGE Sverre Bjønnes1 Klubb lederskapsplan (KLP) Klubbens lederskapsplan er det administrative rammeverk som anbefales for alle rotaryklubber.
Årsakssammenheng Innledning Samvirkende skadeårsaker
Hva kan gjøres for å styrke sentrums attraktivitet som etableringsarena for handel og service? Sentrumskonferansen - VITALISERING AV SENTRUM Sandefjord.
Hovedpunkter i en klimavennlig bærekraftstrategi for byutvikling (I)  Gjenbruk av byareal i stedet for utadrettet byvekst, med kanalisering av fortettingen.
Kommunedelplan for Stavanger sentrum Rådmannens forslag 5.april 2016 Kortversjon.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Nullalternativet Hva skjer om vi fortsetter som egen kommune ? Noen betraktninger fra rådmannen.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Høringsfrist: 31. mars.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
Hvordan skrive egne dilemma
Roller, offentlige planer og forvaltning - eller «Liv og røre i buffersonen» En plan-praktikers erfaringer og refleksjoner VERDENSARVFORUM 2016, TELEMARK.
Ytringsfrihet for offentlig ansatte i Oslo og Akershus
UTFØRELSE TILFREDSHET
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Origo - byutvikling i praksis
Eldre vil bo der andre bor og være en del av det levende liv….
Utskrift av presentasjonen:

Glenn Eikbråten PBE Næringsmøte 5. januar 2006 KDP - BB Indre by (2005-2020) Glenn Eikbråten PBE Næringsmøte 5. januar 2006

Kommunedelplanen: Innledning Planen er av stor interesse for gårdeierne Mange positive elementer mht målsetting ”skape rom for det nye og uventede” ”bedre forutsigbarhet i planbehandling” Byfolk har avgitt uttalelse og har politisk kontakt T1 og T10: Deler av Bjørvika, samt Vippetangen H3 og H5: Historiske kjerneområder S1, S2, S3: Vika, Ring 1 – Grensen, Kvadraturen

Kommunedelplanen: Områdene Transformasjonsområdene er de egentlige utviklingsområdene i planforslaget De øvrige kategorier er underlagt så sterkt vern, at den gule listen gjøres til en vernekategori sammen med fredede og bevaringsverdige bygninger og (se f.eks Temakart T2 Bevaring) All nyutvikling i H-området og S-området er pålagt en boligandel som ikke er problematisert ift egnethet

Kommunedelplanen: Ankepunkter Byfolk har to viktige ankepunkt mot planforslaget og konkluderer med et budskap basert på et klart flertall fra gårdeierne i Oslo sentrum: Vern contra utvikling i Oslo Sentrum Boligandelen i Oslo Sentrum Gårdeiernes konklusjon

I. Vern contra utvikling (1) Det utbygde feltet i Sentrum er dominert av bygninger regulert til bevaring eller med bevaringsverdi (gul liste) Områdeklassifiseringen er tilsvarende dominert av meget høy bevaringsverdi A og høy bevaringsverdi B I kategorien middels bevaringskategori C, er det sterke innslag av ”gul liste bygninger” Kategorien lav/ingen bevaringsverdi er helt dominert av store bygningskomplekser som stort sett er ferdig utbygd og har tatt ut sitt utviklingspotensial. (Byporten, Oslo City og Vestre Vika)

I. Vern contra utvikling (2) Det gjenstående er en stor del av Sentrum, som i forslaget underlegges et svært strengt prinsipielt vern (se S2): Torggata – Storgata Karl Johan – Pilestredet Kvadraturområdet Disse områdene inneholder en stor bygningsmasse med utviklingsbehov (svak økonomi og fra før av strenge verneregler) Planforslaget vanskeliggjør muligheten for å ruste opp denne bygningsmassen (ombygging, påbygging og nybygging) Planforslaget vil i realiteten innføre et bygningsvern som i omfang vil være en trussel mot normal og nødvendig opprusting av bykjernen

I. Vern contra utvikling (3) Følger av dette kan bli at interessen for det etablerte Sentrum svekkes, til fordel for transformasjonsområdene. Dette vil føre til et ikke tilsiktet forfall av bygningene i Oslo Sentrum Situasjonen er særlig kritisk i området Sentrum øst; her er forfallet allerede tydelig i gammel bygningsmasse uten økonomisk potensial for bærekraftig utbedring Økonomisk virksomhet i denne bygningsmassen er helt marginal. Det foreslåtte vernet vil med stor sikkerhet føre til ytterligere utarming og forfall

I. Vern contra utvikling (4) Vernet gjør det også vanskeligere for handelen i Sentrum; sentrumshandelen vil tape ytterligere i konkurransen med eksterne kjøpesentre (noe som strider mot politiske mål) Det er betenkelig dersom det ”gamle” Sentrum svekkes. Det er jo denne delen av byen som er grunnlaget for byens ekspansjon mot fjorden. Fjordbyprosjektets bærekraft, hviler i stor grad på det etablerte sentrums levedyktighet Oslo kommune må ikke i sin iver i å fremme Fjordbyen, verne alle gamle bygninger og gjøre Sentrum til museumsby

I. Vern contra utvikling (5) Byfolk vil ta vare på byens kvaliteter og videreutvikle disse, fremfor å bevare enkeltbygninger. Vi er avhengig av en dynamisk by, med muligheter for å skifte ut og unngå forfall Vi ønsker en berikende by med både nytt og gammelt innhold; hvor Sentrum har har behov for bygninger som kan fungere økonomisk Det essensielle er å unngå en kommunedelplan som med-fører ”bevaring til forfall” eller at ”bygninger råtner på rot” Byfolk etterlyser en langt mer kritisk analyse av problem-stillingen som grunnlag for en så vidt radikal verneplan

II. Boligandelen i Oslo Sentrum (1) Planforslaget krever 50 % boligandel i alle nye prosjekter i Kvadraturen, og 20 % i de øvrige sentrumsområdene Begrunnelsen knyttet til ønsket om å oppnå flerfunksjonalitet og større sikkerhet i Sentrum – men ikke til om sentrum er egnet som bolig- og oppvekstområde Områdene mangler nærliggende uteplasser, og gårds-rommene er gjerne gjenbygd eller opptatt som økonomigårder

II. Boligandelen i Oslo Sentrum (2) Bestemmelsens kap 1.3 om bokvalitet og kapitlene for hver enkelt områdekategori tar opp problemet med å skaffe uteoppholdsplass Det er ikke enkelt å både bygge balkonger og takterrasser – og samtidig oppfylle restriksjonene i forhold til arkitektur Byfolk støtter kravet om flere boliger i sentrum, men mener at generelle krav om 50 % og 20 % boligandel er feil. Tallene mangler basis i egnethetsanalyser. Det bør utføres egnethetsanalyser som grunnlag for mer nyanserte krav om boligandel i Oslo sentrum

III. Byfolks konklusjon For Byfolk bærer forslaget preg av å være en bevaringsplan – snarere enn en byutviklingsplan, og har følgende klare konklusjoner: Forslaget vil gi en innstramming av rettigheter, og en innskrenking av muligheten til å arbeide for et dynamisk og levende sentrum Vi nærer en begrunnet frykt for at konsekvensene av planens verneomfang er forfall av det historisk etablere sentrum