Rusmestringsenheter: Hvorfor – For hvem – Hva – Hvordan

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva er forsvarlighet i LAR?
Advertisements

7-fjellskonferansen Tverrfaglige utfordringer. Straffegjennomføring - formål  Gjennomføre straff på en for samfunnet betryggende måte og på en måte som.
Prosjekt ”Kompetansetillitsvalgtes rolle og kompetanseprofil” Fellesforbundet, konferanse om fag- og yrkesopplæring 30.november 2010.
Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Utvikling av ny strategi for arbeidsdrift i kriminalomsorgen
© Bergen kommune TETT PÅ •Tett individuell oppfølging, et nasjonalt forsøk i perioden 2006 – 2008, knyttet til Handlingsplan mot fattigdom som sikter seg.
Sivilombudsmannens menneskerettighetsmandat
Levanger kommune Helse Levanger kommune – Dialogseminar , Åre – Utfordringer for helsefeltet - Øystein Sende UTFORDRINGER FOR HELSEFELTET Generelt:
NY ARBEIDS OG VELFERDSFORVALTNING
«Samarbeid- som ringar i vatn»
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
LOVGRUNNLAG LOV OM PASIENTRETTIGHETER § 2-5: Pasient som har behov for langvarige og koordinerte helsetjenester, har rett til å få utarbeidet individuell.
Rus og psykiatri i fengsel – Bergen 13
Koordinerende enhet Brukerutvalget NLSH 13. Juni 2006.
HVA KAN ET HELSEHUS I DRAMMEN VÆRE OG HVORDAN REALISERE DET?
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
Seksjon for fengselspsykiatri
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
«Ferdig rehabilitert, men ikke ferdig»
Arbeidet med rusmestringsenhetene: - status pr. januar 2013
AD/HD hos innsatte – fengselshelsetjenestens rolle AD/HD-konferansen mai Avd.sykepleier Turid Espegren.
Helsenettverk Lister Lindring i Lister Møte i prosjektgruppen Mandag
Norsk Audiografforening 6. november 2009
Diagnostikk og behandling av rusmiddelavhengige
Elin Veimo Helsefagarbeideren – vår nye medarbeider en ny ressurs!
Velkommen til opplæring- en ny start!
Samhandlingsreformen Sikre bærekraft og kvalitet
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
Samarbeidet på sentralt nivå om rusmestringsenhetene seniorrådgiver Anne Dahl Kriminalomsorgens sentrale forvaltning Konferanse Stavanger januar 2013.
Demensteam Lier Kommune
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
TILTAK FOR Å STYRKE UTVIKLINGSHEMMEDES RETTSSIKKERHET
Helhetlig habiliterings- /rehabiliteringstilbud til hørselshemmede i Helse Midt-Norge.
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid
Evalueringsrapporten Evalueringsrapporten vurderes som god og samsvarer i hovedsak med RHF-ene sine egne oppsummeringer av hva som er oppnådd etter rusreformen.
Nasjonal rusmestringskonferanse
Nordnorsk Kompetansesenter-Rus
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
Side 1 Husbankens arbeid mot bostedsløshet Kriminalomsorgen Overgangsboligsamling Stavanger 13. – 14. mars 2006 Geir Barvik.
Samhandling rundt innsøking til behandling
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Soning som helsebringende tiltak Avdelingsdirektør Jon Hilmar Iversen Bergen 13. mai 2008.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling FRIDA som felles forskningsdokumentasjonssystem for universiteter og helseforetak ? - Rapportering av vit.
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Psykologer i kommunene
Recovery i praksis - muligheter og utfordringer
Pasientforløp alkohol
Velkommen til Link Lyngen Et knutepunkt og senter for selvhjelpsarbeid.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Pilotprosjektet Samhandling innen helse – og omsorgstjenester
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Hva må til for å etablere seg i egen bolig?. Fanger må ha bistand for å få bolig. Fanger er de fattigste blant de fattige. For å få prøve må man ha en.
Kristiansand kommune Bosetting ved løslatelse. Status per i dag Lite fokus på bosetting ved løslatelse Mye fokus på bostedsløshet.
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
JD KDI “Organisasjonsoversikt”? KO region vest BLD BUF Dir Bjørgvin fengsel Nasjonalt barneverns inntaksteam Bergen fengsel HOD Domstols- koordinatorene.
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Opptrappingsplan for rusfeltet ≡ «Regjeringen vil ha en ny og forsterket innsats for mennesker med rus- og eller psykiske problemer, og vil derfor.
Rehabilitering i samhandlingsreformen Knut Tjeldnes, seniorrådgiver.
Status i implementeringsarbeidet
Evaluering av TSB fusjonen i Helse Midt-Norge i 2013/2014
Bedre helsetjeneste inn- bedre helse ut
Samhandling mellom kriminalomsorgen, NAV og kommune
«Fra celle til bolig» Røros
Hva er intensjonene bak KE, sett fra et overordnet faglig perspektiv?
Rusmestringsenheter: Hvorfor – For hvem – Hva – Hvordan
Nasjonal rusmestringskonferanse
Utskrift av presentasjonen:

Rusmestringsenheter: Hvorfor – For hvem – Hva – Hvordan Seniorrådgiver Rune Fjeld, Justisdepartementet og seniorrådgiver Christian Sohlberg, Helse- og omsorgsdepartementet orienterer om: Bakgrunnen for etableringen av tiltaket - målsettinger Målgruppen, innhold, rammer, ressurser, organisering og lovverk – til slutt evaluering

Våre ( mine) mål for konferansen Et hinder for vellykket rusmestringsarbeid i kriminalomsorgen er ofte at byråkrater vet på forhånd å vite hva som er best for de domfelte og rusmestringsenhetene Derfor vi er også vi her for å lære, høre, notere og følge opp i etterkant En etableringsprosess handler ikke bare om å lage en plan for utvikling- men å få et team/enhet til å bevege seg i sin egen ønskede retning

Bakgrunn for rusmestringsenhetene Svært mange innsatte har et rusproblem Behov for mer rusbehandling i fengslene Gode erfaringer Stifinner`n og firer`n G 8 Samarbeidsrundskrivet om ansvaret for rusmisbrukere HOD og JD 2006 St.melding 37(2007-2008) Hovedbudskap : bedre rehabilitering og tilbakeføringsgaranti

Regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet 2007-2010 Innsattes tilgang til rusbehandling er for lav flere innsatte må få vurdert rett til tverrfaglig spesialisert rusbehandling Samarbeid HOD og JD om å etablere 11 rusmestringsenheter i fengslene      øke antall innsatte som overføres til § 12 behov for å styrke samarbeidet mellom tjenestene, særlig i løslatelsesfasen.

Kriminalomsorgens helhetlige russtrategi 2008-2011 Mer og bedre rehabilitering Kontroll som fremmer rehabilitering Helhetlig rusopplæring - russamtalen som reaksjon og som rehabiliterende samtale Mer samarbeid om individuell plan og framtidsplan ved løslatelse Styrke rusmiddelkompetansen Bedre rusprogrammer og flere rusteam

Rammer og organisering av rusmestringsenhetene Lokal forankring og utprøving Lokal tilpasning med bruk av eksisterende kriminalomsorgsfaglige metoder og tiltak Rusbehandling av spesialisthelsetjenesten Intensivere rehabiliteringen ved hjelp av 3 ekstra stillinger fra kriminalomsorgen og 1 stilling fra helseforetak lokalt Varig tiltak – ikke prosjekt

Russtrategiens definisjon av rusmestringsenhet Målgruppen er rusmiddelavhengige i fengsel med behov for rehabilitering og behandling. Det kriminalomsorgsfaglige innholdet : motiverende samtaler, rusprogram, miljøarbeid, Rett til rusbehandling og individuell plan Et reaksjonssystem som bygger opp under rehabilitering.

Definisjon forts. Et steg i en rehabiliteringsprosess som leder fram til §12 soning, poliklinisk eller institusjonsbehandling etter løslatelse Bemanning: 3 ekstra stillinger fra kriminal-omsorgen og 1 fra spesialisthelsetjenesten Tilsatte få egnet spesialopplæring Enheten knyttes til en poliklinikk eller behandlingsinstitusjon Årlig rapportering til KSF via Russtrategiens handlingsplan per 30.8

Utfordringer for rusmestringsenhetene Rekruttering av innsatte Motivere innsatte med rusproblemer til å søke Egnet domslengde Overføring til § 12 for lengre dommer Tilbakeføring til kommunene

Evaluering av rusmestringsenhetene JD/KSF vil sikre evaluering fra 2011 EUF-planen til KRUS : Bidra i evaluering av rusmestringsenhetene Helsedirektoratet vil bidra faglig til kompetanseutvikling og evaluering KORFOR – Helse Stavanger –kan bidra faglig til evalueringen Regionalt og lokalt samarbeid Samarbeidsrundskrivet om rusavhengige følges opp med regionale og lokale avtaler og planer. NAV-avtalen – regionale og lokale avtaler Boligavtalen – flere lokale avtaler.