Samisk kultur i barnehagen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fag / tema Musikk, samfunnsfag og norsk Trinn 2.trinn
Advertisements

Samiskopplæring i Nordland
Kjønn og likestilling- menn i barnehagen
Kartleggingsmateriell: Språkkompetanse i grunnleggende norsk
Litt mer om PRIMTALL.
5 Kultur.
MySaemienSijte- en lek med arkitekturformer i SketchUp
Grafisk design Visuell kommunikasjon
Naturen som lekeplass for barnehagen
Kulturnett som arena for arkivformidling
GRUPPEOPPGAVER - samling 3 ALLE ER IKKE MENT Å GJØRE ALLE DELOPPGAVENE, DE FORDELES.
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Aboriginere Et urfolk i Australia.
Mens vi venter… Julekalender til bruk i barneskolen – en PowerPointpresentasjon utarbeidet.
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
Egenproduserte læremidler
Sammensatte tekster. Oversikt over dagens økt • Basis ferdighetene vi skal jobbe med: – Lese, skrive, muntlig, digital • “Storytelling” – Focus on irregular.
Språk og sosialisering
Sammensatte tekster: Photo Story
Forside/oversikt Fag / tema
DET DIGITALE VERKTØYET I HAGEN BARNEHAGE
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Aktivitetsskolen Ammerud periodeplan oktober-desember 2012
Sammensatte tekster.
Fra FLU til BLU Ny barnehagelærerutdanning
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
"Kulturbuss utan grenser" " Kulturbuss utan grenser”: Et mobilt bibliotek- og kulturformidlingstilbud i det sørsamiske språkområde i Jämtland, Dalarna,
Månedsbrev fra Sjøsprøyt April 2011
Månedsbrev fra Blåklokka
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Kapittel 2 oppgave e) Sett inn preposisjoner eller adverb
Evaluering av november på Blå avdeling:
Trinn 6 Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving.
Et møte med samisk kultur - og en øvelse i Sketch Up
Inkluderende fellesskap
i:SEE ”MATTEBOKSEN” Plastkoffert med cuisenairestaver som vi bruker
”DEN LILLE GANGETABELLEN” Multiplikasjon
Oppstarten Bokprosjekt Sami skuvla vai Norsk standard? Samarbeid med Svein og Elfrid 2001 – Utgitt 2003 Etter dette bokprosjektet – Svein tatt initiativ.
Norsk - lytte, tale, lese, skrive - eventyr og fortellinger om dyr
Tverrfaglig prosjekt - Samfunnsfag og Pedagogikk.
Språk ”En rekke barn har et annet morsmål enn norsk og lærere norsk som andrespråk i barnehagen. Det er viktig at barna blir forstått og får mulighet.
Mangfold og likeverd Barns identitet
M ANGFOLD OG LIKEVERD B ARNS IDENTITET Elin Øydna, Tine Håvak, Elisabet Larsen & Lina Wik Amundrød.
Global Dignity Day Klikk for film:.
Arkitektur vår 2012 Av Anne Marie Høghaug-Western
Informasjonsmøte 17. januar 2014
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Åpne læringsmiljøer- kunnskapskonstruksjon mellom verktøy, elever og lærere. Resultater fra LAVA Læring Ingvill Rasmussen, InterMedia, UiO.
Smarte energiløsninger ved oppussing Lavenergiprogrammet presenterer ulike måter samarbeidspartnere kan benytte seg av materiellet Hvordan selge energitiltak.
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Samiskopplæring i Nordland. Samiskopplæring har en lang historie i Nordland, organisert helt tilbake til 1718 Eneste fylke med alle tre samiske språk.
Felles Blåbukk Da er den første måneden i 2015 ferdig alt. Vi har opplevd mye moro med barna deres, kong vinter kom på besøk, hvilket gjorde at vi fikk.
Etikk og nettvett Eva Marie, Heidi og Mona.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Dokumentasjon som verktøy for læringsprosesser i barnehagen
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Matematikk i samisk kultur
Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk
Kapittel 14 Samisk språk og kultur. Mål Gjere greie for nokre hovudtrekk ved samisk kultur Forklare kva som ligg i omgrepet fornorsking Gjere greie for.
PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE TIØRINGEN BARNEHAGE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Januarnytt 2017 Månedens pedagogiske tips: Månedens jubilant:
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Mappeoppgave 4 i pedagogikk
Kapittel 14 Samisk språk og kultur
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
Utskrift av presentasjonen:

Samisk kultur i barnehagen Førskolelærerutdanninga, 3. studieår Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) 2007

Samisk kultur i barnehagen Den nye rammeplanen sier følgende under fagområdet ”Nærmiljø og samfunn”: Gjennom arbeid med området nærmiljø og samfunn skal barnehagen bidra til at barna - blir kjent med at samene er Norges urbefolkning og får kjennskap til samiske fortellinger, sagn og andre deler av samisk kultur og hverdagsliv.” (s. 41)

Samisk folkegruppe Samer er en folkegruppe som er bosatt i Norge, Sverige, Finland og Russland. Det finnes ca. 50 000 samer, definert etter flere kjennetegn, som språk, etnisk og kulturell tilhørighet eller erverv i tradisjonelle samiske næringer.

Flagget Det samiske flagget er rødt, grønt, gult og blått, der hver farge har sin symbolikk. Fargene symboliserer også at samene lever i fire land. Sirkelen forestiller sola (rød) og månen (blå). Flagget er formgitt av kunstneren Astrid Båhl.

Språk Det finnes ti samiske språk i dag. Det samiske språkområdet strekker seg over Norge, Sverige, Finland og Russland. I Norge har vi nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk.

Barneoppdragelse Noe av det mest sentrale ved samisk barneoppdragelse, er oppdragelse til selvstendighet. Pedagogiske hjelpemidler som er mye brukt, er fortellinger, sagn og historie. Muntlig fortelling overfører kunnskap og viten fra en generasjon til den neste. Fire hovedelementer utgjør essensen i samisk barneoppdragelse: Selvstendighet, hardførhet/det å kunne tåle, frihet , nærhet/kjærlighet. Tre sentrale områder for å oppdra barn som samiske: Samisk språk, samiske tradisjoner og den samiske storfamilien.

Lek Det er viktig for samiske barn å leke på samisk. All lek trenger næring og barn må ha opplevelser for å leke.

Hva reinen gir Skinn Kjøtt Innmat Horn og bein

Duodji Duodji er samisk håndverk, som vi egentlig ikke har noe norsk ord for. Ordet binder sammen samisk kunsthåndverk, husflid, sløyd og småindustri. Man bruker materialer som er tilgjenglige, og de kommer ofte fra naturen, f. eks. skinn, ull, tre, horn og bein.

Joik ”Juoingan”, som er det samiske ordet for joik, er en måte å synge på. Joiktradisjonen har overlevd i mange generasjoner.

Samisk kultur i barnehagen I dag finnes lavvo i barnehager rundt omkring i landet. Men er det slik at barnehagene knytter dette opp imot samisk kultur og historie? I samisk kultur blir det ofte fortalt historier rund bålet i lavvoen. Dette er en tradisjon vi kan ta med oss i barnehagesammenheng.

Materiell Gjennom prosjektet og utstillinga erfarte vi at det finnes lite materiell for barnehagene, til arbeid med samisk kultur. Vi har brukt veldig mange timer, nærmere sagt uker, for å skaffe materiell til utstillinga ... … men litt fant vi …

Puslespill

Duodji-bildespill Duodji-bildespill består av 27 bildekort som er knyttet til duodji. Kortene er organisert på tre brett. Spillet kan brukes til bildelotto parspill bingo. Eller man kan diskutere hva man trenger for å lage f.eks. nállogoahti. Klikk her, skriv ut filen på fargeskriver, lim farget papir på baksiden, klipp opp og laminer. Illustrasjonene er ved Kjellaug Isaksen.

Flere spill For mer materiell som kan hentes fra nettet, se Samisk språksenter i Kåfjord kommune/Gáivona suohkan: Læremidler.

Bilder Her kan du laste ned 15 bilder om aktiviteter i en sjøsamisk familie. Bildene hører til ressurspermen "Sámit vákkiin ja vuonain". Bildene kan brukes som utgangspunkt for fortellinger, for å lære ord, eller elevene kan skrive til bildene.

Bøker om samisk kultur Bibliotekene har tilgang til samiske barnebøker som kan benyttes i barnehagen. Spesielt billedbøker med gode illustrasjoner kan være med på å gi barna forståelse for samisk tradisjon og levesett.

Bøker på samisk

Materiell og redskaper

Utstillinga var del av prosjektet ”Hva er samisk-kultur, og hvordan integreres den i barnehagen?” Prosjektgruppa: Mona Birgitte Totland Gunn Sonja Lysgård Hege Ingebrigtsen Caroline Tollefsen Ingunn Musum Marte Tetlie Nina Sørum Veileder: Solveig Bergstrøm Bildemontasje og -presentasjon: Ingvild Sørensen NB: Mange av bildene i denne presentasjonen har hyperkoblinger. Følg dem, så finner du mer informasjon om produktene.

Kilder Trykt materiell: Kunnskapsdepartementet (2006): Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Kunnskapsdepartementet (2006):Temahefte om samisk kultur i barnehagen Larsen, A.K. og Slåtten, M.V. (2002): En bok om oppvekst. Samfunnsfag for førskolelærere. Fagbokforlaget Nettressurser: Spesialpedagogisk læremiddelsamling, Levanger: Nettressurser for fag og fagområder/Samisk Spesialpedagogisk læremiddelsamling, Levanger: Våre databaser/Leketøy Spesialpedagogisk læremiddelsamling, Levanger: Våre databaser/Lærebøker og konkretiseringsmateriell for spesialundervisning Samisk språksenter i Kåfjord kommune/Gáivona suohkan: Læremidler