Den Norske Revisorforenings fagkonferanse – Geilo 1. september 2002 KAN VI STOLE PÅ DE REVIDERTE REGNSKAPENE – OG HVEM BØR TA ANSVARET FOR HVA? Kredittilsynsdirektør.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Orientering fra Kredittilsynet Orientering fra Kredittilsynet Anne Merethe Bellamy Høstkonferansen, Bankenes Sikringsfond 14. september 2004.
Advertisements

Revisjonsplikten; næringslivets perspektiver
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Erfaringer fra internrevisjon
AKTUELT FRA KREDITTILSYNET - regnskaps- og revisjonsområdet Anne Merethe Bellamy.
Anne Merethe Bellamy Kredittilsynets oppgaver i forbindelse med revisorlovgivningen.
Tilsyn og kontroll med regnskap og revisjon – aktuelle temaer
Forelesninger i selskapsrett, NMBU vår 2014
Må revisors rolle endres i Norge? Nødvendige endringer i rammebetingelser Avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy.
Eierskapskontroll NKRFs kontrollutvalgskonferanse 2009
Det kommunale og det statlige barnevern
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Farlig byggeavfall fra vugge til grav ( Sett fra et juridisk perspektiv )
Presentasjon av utredningen av forhold vedrørende ny felles parkeringsregulering v/advokat Erna M. Larsen.
JUS 102 Forelesning 4. mai 2010.
Synet på praktiseringen av rådgivningsregelverket v/seksjonssjef Kjersti Elvestad DnRs Fagdager - november 2006.
God virksomhetsstyring av universitet og høyskoler Styrearbeid i U&H sektoren sett ”utenfra” Siri Hatlen, styremedlem NTNU 14. november 2007.
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Arkitektbransjens erfaringer og opplevelse av prosessen
Etiske regler for ansatte i Oslo kommune
Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Etablering av aksjeselskap (AS)
Hvorfor et godt regnskap?
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
Nasjonale anbefalinger Helsetilsynets betraktninger
Betydningen av uavhengige bekreftelser i et samfunnsmessig perspektiv
Revisors etikk og uavhengighet - nyheter og erfaringer
ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? v/ avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy DnR-dagen.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
KomRev Trøndelag IKS juli 141 Ansvar for intern kontroll Kommuneloven § 23 pkt. 2, 2. setning: Administrasjonssjefen skal sørge for at administrasjonen.
Samhandling leder/verneombud

Miljøinformasjon og skogbruksplanlegging Hva bør vektlegges i utformingen av nye metoder og tilrettelegging av miljødata?
Juristens og ingeniørens tilnærminger – noen egne erfaringer Professor Hans Jacob Bull Nordisk Institutt for Sjørett.
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Ansvarlig søkers rolle
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Presentasjon for SPAREBANKENES FAGDAG Bergen, 28. oktober 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk Ludvik Sandnes Adm.direktør.
KONTROLLUTVALGETS ROLLE OG OPPGAVER
Intern revisjon ved XXXXX avdeling XX
Idrettsrådets ansvar og rolle
Besøksadresse: Stranden 1 B (Aker Brygge), 0250 Oslo Postadresse: Postboks 191, 1319 Bekkestua Erling Grimstad advokat & rådgiver Styreansvar.
Riksrevisjonen – Stortingets kontrollorgan
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
JUS102 Advokat Lars Baklund. AS/ASA – Generalforsamlingen Asl og asal kapittel 5 Selskapets øverste myndighet jf. asl § 5-1 Alle aksjonærer har møterett.
Hva kan gjøres for å styrke sentrums attraktivitet som etableringsarena for handel og service? Sentrumskonferansen - VITALISERING AV SENTRUM Sandefjord.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Kristiania Advokat SELSKAPSRETT Gudleik H. Leir. Kristiania Advokat Ansvar Valg av driftsform handler om valg av risikoprofil Avhengig av personlighet.
Nytt og nyttig fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesforum i Trondheim – 18.sept 2014 Øystein Fosstvedt, seniorrådgiver.
Frittstående informasjon for kontrollkomitéen Økonomistyring og regnskap.
Revisjonsutvalget Temalunsj 12. februar PwC Bakgrunn EU vedtok den 16. april 2014 en ny forordning og endringer i direktivet om revisjon og revisorer.
Frittstående informasjon for valgt revisor Økonomistyring og regnskap.
Presentasjon for Styreakademiet Oslo, 10. februar 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk maner Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Stiftelsers kapital, stiftelsesloven og nyheter fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesdag i Stavanger – 14.mai 2014.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2015.
Styreakademiet/Den Polytekniske Forening Torsdag 22. april 2004 v/Advokat Sigurd Knudtzon STYREANSVAR.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
First Level Controller
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
©CAPPELEN DAMM AS 2015 Figuren er omfattet av åndsverklovens bestemmelser og må ikke gjengis uten forlagets tillatelse.
Viktige lovendringer for selskaper og styrer
Ny stiftelseslov – konsekvenser for stiftelser og styrene
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Styreansvar i praksis Oslo, 26. februar 2019 Andrea Dahlum.
AABS Gjesteforelesning HRS6002 Strategi og strategiske analyser 5.april 2001 Eirik Langeland Revisjon.
Utskrift av presentasjonen:

Den Norske Revisorforenings fagkonferanse – Geilo 1. september 2002 KAN VI STOLE PÅ DE REVIDERTE REGNSKAPENE – OG HVEM BØR TA ANSVARET FOR HVA? Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo

HOVEDPUNKTER I INNLEGGET: •Betydningen av regnskapsreglene. •Styret, ledelse - ”corporate governance”. •Generelle krav til revisorer. •Nærmere om kravene til uavhengighet. •Yrkesutøvelse og kostnader. •Oppsummering – tiltak for økt tillit til regnskap og revisorer.

BETYDNINGEN AV REGNSKAPSREGLENE: •Årsregnskapene avgjørende for eiere, ansatte, nye investorer, myndigheter og kreditorer. •Norsk regnskapspraksis - et godt utgangspunkt, men vi bør ikke slå oss til ro. •US GAAP – preges av detaljregler og kan innby til at ”det som ikke er uttrykkelig forbudt, det er lov”.

BETYDNINGEN AV REGNSKAPSREGLENE (forts.): •Enron viste at det var for lett å unngå regnskapskonsolidering – bedre internasjonale standarder (IAS/IFRS) og oppfølging av disse er viktig. •Norsk regnskapslovgivning bidrar til fornuftig konsolidering. •Mangelfull oppfølging av regnskapskvalitet utenfor finanssektoren – viktig oppgave for det nye Regnskapslovutvalget.

STYRET, LEDELSE – ”CORPORATE GOVERNANCE”: •Styret i et aksjeselskap skal påse at virksomheten forvaltes og organiseres på en forsvarlig måte og har ansvaret for å avlegge et korrekt årsregnskap. •Kredittilsynet legger styrets ansvar til grunn for sitt tilsynsarbeid.

STYRET, LEDELSE – ”CORPORATE GOVERNANCE”(forts): •Opprettelse av ”Audit Committees” med eksterne styremedlemmer, revisor og sentrale folk fra administrasjon og regnskap bør stimuleres. •Erfaringene fra USA bør gjøre oss mer skeptisk til bonusordninger ensidig knyttet til aksjekursutviklingen.

GENERELLE KRAV TIL REVISORER: •Generelt har Kredittilsynet et godt inntrykk av norske revisorer. Revisorbransjen preges av høy kompetanse og skikkelighet i yrkesutøvelsen. •Revisors rolle som tillitsmann for kapitalmarkedet, eiere, ansatte, offentlige myndigheter og kreditorer står helt sentralt.

GENERELLE KRAV TIL REVISORER (forts.): •Den nye samarbeidsavtalen med Revisorforeningen vil styrke tilsynet med kvaliteten hos norske revisorer. •EU foreslår minimumskrav til ”proper public oversight” – dvs. en sterkere offentlig rolle i tilsyn med revisoryrket, slik vi allerede har i Norge.

NÆRMERE OM KRAVENE TIL UAVHENGIGHET: •Økende tilleggstjenester – mye større enn revisjonshonoraret – utløser spørsmål om revisor er i stand til å ivareta sin objektivitet. •Revisorlovens hovedregel: at revisor ikke kan utføre andre tjenester for den revisjonspliktige ”dersom dette er egnet til å påvirke eller reise tvil om revisors uavhengighet og objektivitet”.

NÆRMERE OM KRAVENE TIL UAVHENGIGHET (forts.): •Kredittilsynet har gjennom konkrete enkeltsaker gitt viktige føringer om når lovens krav er overskredet og vi regner med at bransjen tar hensyn til dette. •Forlag til ny forskrift presiserer at samarbeidende selskaper (advokater og konsulenter) må medregnes i revisorlovens krav til uavhengighet.

NÆRMERE OM KRAVENE TIL UAVHENGIGHET (forts.): •Kredittilsynets store undersøkelse av de største revisjonsselskapenes rådgivningstjenester til revisjonsklienter kan lede til forslag om begrensninger i omfang og innretning av rådgivingstjenester overfor børsselskaper.

YRKESUTØVELSE OG KOSTNADER: •Kredittilsynet er etter sine tilsyn generelt fornøyd med norske revisorer. •Kvaliteten på revisors dokumentasjon kan forbedres. •Ekstern revisor kan bygge på intern kontroll og revisjon forutsatt at han foretar tilstrekkelig og kompetent uavhengig testing, og dokumenterer denne.

TILTAK FOR ØKT TILLIT TIL REGNSKAP OG REVISORER: •Forbedre de internasjonale regnskapsstandarder og oppfølgingen av disse. •Stimulere bruk av ”Audit Committees” i større aksjeselskap. •Etablere et bedre nasjonalt apparat for å følge opp regnskapsstandardene i børsnoterte selskap.

TILTAK FOR ØKT TILLIT TIL REGNSKAP OG REVISORER (forts.): •Et effektivt samarbeid mellom Revisorforeningen og Kredittilsynet for å sikre kvaliteten blant norske revisorer. •Ny forskrift som presiserer at revisors samarbeidende selskaper er underlagt revisorlovens bestemmelser. •Kartlegge omfanget og innholdet av rådgivingstjenester og vurdere behovet for eventuelle begrensninger.