Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

First Level Controller

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "First Level Controller"— Utskrift av presentasjonen:

1 First Level Controller

2 First Level Controller
Hva er en First Level Controller (FLC): En hver partner i et Interreg-prosjekt skal ha en godkjent prosjektrevisor. Dette er en First Level Controller (FLC). Normalt er dette en registrert eller statsautorisert revisor, enten fra privat eller offentlig sektor. Hvordan bli en FLC: Prosjektpartner velger selv sin revisor og søker så BDO om å godkjenne forslaget som FLC for prosjektet. Henvendelser sendes til Terje Tvedt, Hva gjør en FLC: En FLC kontrollerer 100 pst at rapporterte utgifter (f.eks. lønn, reiser, innkjøp, investeringer og avgifter) og ev. inntekter er i henhold til gjeldende rammeverk (programregelverk samt gjeldende EU-forordninger og norske lover og regler). Rammeverkene kan variere fra program til program. Når skal det utnevnes en FLC: Når prosjektets aktiviteter starter opp, bør FLC være godkjent. Når prosjektet skal rapportere sine kostnader, må FLC godkjenne disse.

3 Prosedyre for godkjennelse av First Level Controller (FLC)

4 Prosedyre for godkjennelse av First Level Controller (FLC)
Prosjektpartner foreslår revisor Prosjektpartner sender inn søknad om godkjennelse av FLC til BDO BDO vurderer revisor på vegne av KMD BDO godkjenner revisor som FLC BDO avviser revisor som FLC Prosedyre for godkjennelse av First Level Controller (FLC)

5 Prosedyre for godkjennelse av First Level Controller (FLC)
Prosjektpartner foreslår revisor Prosjektpartner sender inn søknad BDO godkjenner FLC Godkjent eller avvist som FLC Beskrivelse: Den enkelte prosjektpartner har ansvar for at det blir utnevnt en prosjektrevisor (FLC) for hvert enkelt prosjekt. Prosjektpartner skal påse at dette gjøres ved oppstart av prosjektet og i henhold til programreglene.

6 Prosedyre for godkjennelse av First Level Controller (FLC)
Prosjektpartner foreslår revisor Prosjektpartner sender inn søknad BDO godkjenner FLC Godkjent eller avvist som FLC Beskrivelse: Prosjektpartner er ansvarlig for at relevante dokumenter, som sjekklister, fylles ut før oversendelse til BDO. Dokumentene er programspesifikke og vil variere fra program til program. Henvendelser kan sendes til BDO,

7 Prosedyre for godkjennelse av First Level Controller (FLC)
Prosjektpartner foreslår revisor Prosjektpartner sender inn søknad BDO godkjenner FLC Godkjent eller avvist som FLC Beskrivelse: Kommunal- og moderniseringsdepartementet har delegert myndigheten til å godkjenne FLC’er til et revisjonsselskap, for tiden BDO. BDO kontrollerer at FLC er i overenstemmelse med programreglene, for eksempel revisorfaglig kompetanse, erfaring med revisjon av prosjekter finansiert av EU-midler, engelskkunnskaper og lignende.

8 Prosedyre for godkjennelse av First Level Controller (FLC)
Prosjektpartner foreslår revisor Prosjektpartner sender inn søknad BDO godkjenner FLC Godkjent eller avvist som FLC Beskrivelse: Kvalifiserte kandidater med korrekt utfylte søknader godkjennes som FLC. Kandidater med mangelfulle søknader eller som ikke er kvalifisert avvises. I slike tilfelles bes prosjektpartner om å sende inn en ny søknad og/eller foreslå en annen revisor. Godkjennelsen som FLC er knyttet til den enkelte revisor, ikke revisjonsselskapet. BDO utfører en årlig kontroll av fem tilfeldig valgte FLC’er for å sikre kvalitet av FLC’s arbeid.

9 First Level Controller (FLC) sin kontrollprosess

10 First Level Controller sin kontrollprosess
Dette er kort beskrivelse for First Level Controller (FLC) sin kontrollprosess for følgende INTERREG-program: Interreg VB Nordsjøen Interreg VB Østersjøen Interreg VB Nordlig Periferi og Arktis Interreg Europe ESPON 2020 URBACT III Programmene har ulike rammeverk for First Level Control, som kan lastes ned fra hjemmesidene deres. Prosjektpartner og FLC får videre tilgang til relevante dokumenter gjennom programmenes nettbaserte rapporteringssystemer.

11 First Level Controller sin kontrollprosess
Gjennomgang av prosjektet og tilhørende rammeverk 100 pst. kontroll av budsjettlinjene Evaluerer funn og evt. avvik og spesifikasjoner Utarbeide FLC rapport

12 First Level Controller sin kontrollprosess
Gjennomgang av prosjektet og tilhørende rammeverk 100 pst. kontroll av budsjettlinjene Evaluerer funn og evt. avvik og spesifikasjoner Utarbeide FLC rapport Beskrivelse: FLC skal sette seg inn i prosjektet og tilhørende programrammeverk. Dette inkluderer blant annet: Programspesifikke regler, som kan lastes ned på programmenes hjemmesider/i programmenes nettbaserte rapporteringssystemer Relevante EU-forordninger, som kan lastes ned på Norske lover og regler FLC skal påse at krav i rammeverket etterleves og dokumenteres tilstrekkelig.

13 First Level Controller sin kontrollprosess
Gjennomgang av prosjektet og tilhørende rammeverk 100 pst. kontroll av budsjettlinjene Evaluerer funn og evt. avvik og spesifikasjoner Utarbeide FLC rapport Beskrivelse: FLC skal kontrollere fullstendig (100 pst.) at prosjektpartner sine rapporterte utgifter/inntekter er i henhold til gjeldende rammeverk. Det kan være for eksempel å kontrollere at: Rapporterte kostnader samsvarer med innsendt budsjett Beregning av lønnskostnader er iht regelverket Eksterne tjenester, reiseregninger, innkjøp og investeringer er iht regelverket Beregning av overhead er iht regelverket Merverdiavgiftsbehandling er iht regelverket

14 First Level Controller sin kontrollprosess
Gjennomgang av prosjektet og tilhørende rammeverk 100 pst. kontroll av budsjettlinjene Evaluerer funn og evt. avvik og spesifikasjoner Utarbeide FLC rapport Beskrivelse: FLC evaluerer sine funn og vurder om disse er i tråd med rammeverket.

15 First Level Controller sin kontrollprosess
Gjennomgang av prosjektet og tilhørende rammeverk 100 pst. kontroll av budsjettlinjene Evaluerer funn og evt. avvik og spesifikasjoner Utarbeide FLC rapport Beskrivelse: FLC fyller ut standardiserte rapporter som er tilgjengelige i det enkelte programs nettbaserte rapporteringssystem. Rapporten skal reflektere FLC sine funn og utført arbeid. Eventuelle presiseringer eller avvik skal rapporteres i henhold til regelverket. Rapporten skal signeres og sendes inn til lead partner innen de frister som er satt.


Laste ned ppt "First Level Controller"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google