Ved Jan og Synne Platander Elverum 29/10

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Skjønnlitterær fortelling
15 Notater og markeringer i teksten
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
De dårige følelsene. Veiene ut..
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Hurum PPTs erfaringer med LP
22 tips for den faglitterære forfatteren
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Bokanmeldelser..
Hønefoss politistasjon
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
1. En øvelse i kjærlighet Harald Kaasa Hammer Knattholmen
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
“Think it over...” Klikk på musen og se sidene. I dag har vi høyere bygninger og bredere veier, men kortere lunte og skylapper.
Historiefaget i skolen
Ord til ettertanke (Klikk for å gå videre).
Å skrive en god innledning
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
- roller og forventinger
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Skattejakt-samling på torsdag
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Om å skrive om litterære tekster
- Verdsettende ledelse
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Muntlige presentasjoner
Lederforum 15. og 16. april 2013 Diktator mot dikter
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Kjære forskere! Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig jobb.
Mestring og forebygging av depresjon
12 Reflekterende lesing.
Skriveprosessen – …fra tanke i hodet til tekst i skriveboka…
Vorspiel En vakker vårdag ringer rådmannen i Hamar til en av sine sjefer, og de begynner å diskutere status i kommunen…
1 Innhold Prosjektet ”Bygg ned barrierene !” - formål - hovedfunn Hva betyr dette ?
Problemet og løsningen:
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Fortelling Novelle Roman
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
Fest og følelser Om seksualitet.
Fortellinger som metode.
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Livsstilsending - uke 5 -
Utarbeidet av Sissel Vestre
RePULSE- styr dine impulser Presentasjon PPT
Til elevene Hei! Du begynner nå på en prosess der du skal foreta et valg av utdanning som vil påvirke ditt fremtidige yrkesliv. Mulighetene er mange, og.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
NÆRMILJØRAPPORT Klasse – Skolens navn1. Prosjektarbeid for 8. trinn HVORFOR ER NÆRMILJØET VIKTIG FOR OSS? Ordet miljø brukes om omgivelsene vi lever i.
Hvordan skrive egne dilemma
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Hva er den ekte og opprinnelige versjonen av deg selv?
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Venner & valg Velkommen.
Sinne Film:
Utskrift av presentasjonen:

Ved Jan og Synne Platander Elverum 29/10 Prosessledelse ved hjelp av aktive, kreative metoder. Hvordan få møtedeltakere opp av stolen? Kreativt verksted Ved Jan og Synne Platander Elverum 29/10

I dag skal vi: Bli kjent Dele erfaringer fra rollen som ungdomsrepresentant Dele erfaringer fra ulike prosjekter i fylket Reflektere over våre erfaringer og lære av dem Se på veien framover Jobbe med ulike metoder for å engasjere og få alle med!

Hvem er her? Aktive øvelser for å synliggjøre alle som er med lære navn bli kjent på ulike måter

Bli kjent-øvelser Navn i alfabetisk rekkefølge Navn etter antall stavelser Født på året Ungdomsskole /vdg. Skole / voksne (andre) Finn 3 ting dere har felles! Alle som……………….. tar ett skritt inn i ringen Hva vil du vite om de andre? Kommunene Tid som ungdomsrepresentant

Hva – hvordan Alle prosesser inneholder både et HVA (innhold/mål) og et HVORDAN (prosessen/veien) Et godt samtaleklima bidrar til større åpenhet og delaktighet. Som leder av prosessen kan du påvirke klimaet. Både hva som gjøres og hvordan det gjøres har betydning. Alt for ofte gir vi bare fokus til saken og ikke til prosessen. Vi blir mye mer effektive om vi også skaper en god prosess!

Likhet - ulikhet Hva forener oss og hva skiller oss? Det som er LIKT er trygt og stabilt. Det som er ULIKT utfordrer og utvikler. Som prosessledere vil vi skape et klima som synliggjør både likheter og ulikheter og gir rom for å tenke forskjellig. Der ulikheter møtes kan nye tanker, idéer og muligheter oppstå!

Bli sett – bli inkludert - bidra Alle mennesker har noen grunnleggende behov felles: Å bli sett (føle seg viktig og inkludert) Å få bidra (føle seg kompetent, gjøre nytte) Å bli satt pris på (føle seg verdifull, bekreftet) Den som selv blir sett og bekreftet har lettere for å se og bekrefte andre!

Hvordan er det å være ungdomsrepresentant? Hva er jeg glad og stolt over att ha fått til? Hva syns jeg er utfodrende eller vanskelig?

Ståa i prosjektene Hva driver vi med i vår kommune? Hva er blitt gjort så langt? Hvordan ser prosjektet ut når det er i mål? Hver gruppe jobber for seg med en kort presentasjon av sitt prosjekt. De som er helt i startgropen snakker om hvilke planer de har. Skriv og/eller tegn på et stort felles ark. Husk navn!

Hva vil du vite mer om? Hvilke av prosjektene vekker din nysgjerrighet i dag? Du får tre (3) markeringer (pins) å fordele på to eller tre av prosjektene. Alle må bruke sine tre markeringer. Du får ikke gi dem til deg selv eller gi tre til samme prosjekt. De kan fordeles 2-1 eller 1-1-1.

Noen konkrete Case Fordypning og utforskning av noen konkrete prosjekt (de som har fått flest “pins”). Refleksjoner og lærdommer (med hjelp av ulike metoder)

Veien videre… Utvikling av noen prosjekt som ikke har tatt fart, eller som ønsker hjelp for å komme videre... Idestorming! (med hjelp av ulike metoder)

Akvarium En gruppe sitter i en ring i midten med stolene vendt mot hverandre. De samtaler med hverandre om en aktuell problemstilling. Refleksjon og eventuelle spørsmål. Den ytre ringen lytter og observerer. Noen fra den ytre ringen tar plass i midten. Snakker om det de har hørt og bygger videre på det. Den første gruppa setter seg i den ytre sirkelen, lytter og observerer. Den første gruppa går tilbake i akvariet og får kommentere det de har hørt. Hva kan de bruke? Hva tar de med seg videre? Til slutt inviteres den ytre sirkelen til å komme med sine kommentarer. Obs! Vær konstruktiv og bygg videre på det dere har hørt i stedet for å kritisere eller gå inn i debatt og argumentasjon. Hensikten er å få tilgang til et mangfold av tanker og perspektiv, slik at vi lettere kan ta noen kloke valg for veien videre!

Tidsvandring Presentere et arbeid eller et prosjekt i form av en fysisk vandring langs en tidslinje på gulvet. Stopp og fortell om noen viktige hendelser langs veien. For eksempel… Høydepunkter Oppdagelser Viktige lærdommer Status nå Framtiden (Man kan også begynne i nåtid eller framtid og se bakover i tiden…)

Edvard de Bono: Seks tenkende hatter

Perspektiv og overblikk! Elva – stranda – fjellet Hverdagen er ofte en stri strøm av inntrykk og gjøremål. Noen ganger må vi ta en liten tenkepause, gå ut av den strie strømmen og se på “elven” fra strandkanten... … og noen ganger bør vi gå helt opp på fjellets topp for å få perspektiv og overblikk. Gjennom å tenke over det vi driver med (refleksjon), gjerne sammen med andre, kan vi få nye innsikter og kanskje oppdage at ting kan gjøres på andre måter… … Når vi så går ut i strømmen igjen, er vi bedre forberedt på å håntere hverdagen på en effektiv og god måte!

Drivende og hindrende krefter Hva driver oss framover ? (indre og ytre drivkrefter) Hva står i veien? (indre og ytre hinder) Hvilke hinder er lette å fjerne, slik at våre tanker, planer og prosjekter kan ta fart?

Lavt hengede frukter Noen skritt er lette å ta. Noen frukter er lette å plukke… Hva er modent i dine omgivelser? Hvilke”frukter” henger lavt og er lette å plukke?

Oppsummering og refleksjoner Hva har vi gjort? Hva har dere oppdaget? Hva har overrasket deg? Hva har dere lært? Hva kan brukes i din kommune?

“Du må være den forandring du ønsker å se i verden” -Mahatma Gandhi