Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om søknad til læreplass 2010
Advertisements

ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Informasjon fra Inntakskontoret Rådgiverkonferansen Klaus Eriksen Inntaksleder.
Eksamensoppmelding for elever og privatister
Minoritetsspråklige søkere
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Læring på arbeidsplassen
Startkurs for nye rådgivere 2010
Samling nye rådgivere •Opplæringsstruktur i videregående opplæring •Søkning til videregående opplæring v/ Trine Gjersøe, inntaksleder VFK. Gjeldende.
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Veien frem til fag-/svennebrev eller kompetanseprøve
Ulike veier til fag- og svennebrev Karrieresenteret i Vestfold Liv Marit Meyer Petersen Utdanningsavdelingen, fagopplæringseksjonen.
Hadeland arbeidsgruppe for næringsliv og skole Hvor står vi og hvor vil vi.
OPPLÆRING I BEDRIFT- FORMIDLING AV LÆRLINGER, LÆREKANDIDATER OG PRAKSISBREVKANDIDATER status formidling 2012 Liv Marit Meyer Petersen Rådgiver/formidlingsansvarlig.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
- med regionen i fokus Tilbudet 2012 – hovedpunkter •Hovedutfordringer –Toppår målt i antall avgangselever fra grunnskolen – 150 flere.
Fagdager ungdom NAV Oppland og Oppland fylkeskommune 12. april 2011 Kari Gording.
SAMLING OPPLÆRINGSKONTOR FORMIDLING LÆREKANDIDATER STATUS 7. APRIL 2010.
Møte med opplæringskontor og -ringer 8. april 2011 Fag- og yrkesopplæring Mulighetenes Oppland.
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
Prosjekt til fordypning
Formidlingsfasen Søknadsfrist til læreplass/opplæringsplass 1. mars. Søkning på nettsiden I tillegg må alle sendes personlig søknad.
Fagopplæring -yrkesfag
Individuell vurdering
Lærekandidatordningen
Inntaket 2010 – 2011 – nytt og nyttig ?. Hvilke emner skal vi gjennomgå ? 1.Hva betyr endringen i vurderingsforskriften fra for inntaket til.
Fagopplæring i arbeidslivet OpplæringskontorDimensjoneringMarkedsføringFormidling.
Rådgiversamling 9. januar 2012 Formidling til bedrift og vg3 i skole.
OPPLÆRINGSKONTORET FOR TEKNOLOGFAG I NORD TRØNDELAG
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Rådgiversamlingen høsten 2009
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Program Karrieresenteret i Vesterålen Arbeidsmarkedet Nettsteder til bruk i karriereveiledninga Muligheter i ungdomsskole og vgo til helt eller delvis.
RÅDGIVERSAMLING 2013 Træleborg konferansesenter 4. desember 2013.
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
Gjeldende per Side 1 Ditt valg! Idrettsfag Musikk, dans og drama Studiespesialisering Bygg- og anleggsteknikk Design og håndverk Elektrofag Helse-
Rådgiversamlinger januar /01 Bårdshaug Herregård - Odd Arne Moe 09/01 Gauldal vg. skole - Gerd Gaasø 10/01 Rissa vg. skole – Geir Hugo Sand 14/1.
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Træleborg konferansesenter Velkommen! Rådgiversamling 2013.
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
Hvordan lykkes med yrkesfag
Hotell Klubben Velkommen! Rådgiversamling.
Inntak Inntakskalender 2015
v/Avdelingssjef Turid Borud.
Opplæringsordningen for videregående opplæring, -hovedmodell for hhv studiespesialiserende (studiekompetanse) og yrkesfag (fag-/svennebrev) Opplæringslova.
Søke videregående opplæring Søkere med fortrinnsrett etter § 6-17.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Per Kristian Storstad AVGO
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
Rådgiversamling OLA, OLK og Alternativt Vg3 i skole Sigurd Vabekk Hjelle Solveig Ljødal.
Ulike veier til Fag – og svennebrev Skolenes økte ansvar for Det 4 årige løpet Karrieresenteret i Vestfold 6. april 2016 Liv Marit Meyer Petersen og Liv.
Rett til vg opplæring  Rett til tre års videregående opplæring i løpet av fem år (oppl § 3-1)  Retten må tas ut i løpet av en sammenhengende periode.
Rådgiversamling i Vrådal nov
LUS UKE Informasjon fra rådgiver. Hvilke rettigheter har elever som går ut av grunnskolen Inntak på Vg1 på ett av tre prioriterte utdanningsprogram.
FYLKENES INFORMASJONSTJENESTE FOR SØKERE TIL VIDEREGÅENDE OPPLÆRING Videregående opplæring i Follo Ås ungdomsskole – 14. september 2016.
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Videregående opplæring i Follo
Rådgiversamling 2016 i Vrådal
Lærekandidatordningen
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
LÆREKANDIDAT – målsetting er kompetanseprøve
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
Læreplass Torbjørn Håmsø
Formidling til læreplass 2018
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Utdanningsvalg 10. trinn -valg av videregående opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring

Fag- og yrkesopplæring Målsetting for elever som starter på et yrkesfaglig utdanningsprogram er: •Yrkeskompetanse med vitnemål og fag- eller svennebrev –Lærlinger •Grunnkompetanse med kompetansebevis –Lærekandidater •Fagopplæring omfatter normalt to års opplæring i skole og to års opplæring i bedrift.

Yrkeskompetanse Krever at alle fag er bestått og skal ha minimum 1963 timer for å få vitnemål og fag-/svennebrev Fellesfag skal være bestått på høyeste nivå Alle felles programfag må være bestått på vg1 og vg2 + tverrfaglig eksamen Prosjekt til fordypning skal være bestått på vg1 og vg2 (Kan søke om fritak i inntil 2 fellesfag)

Inntak til vg3 – formidling til læreplass •Søke til opplæring i bedrift på Vigo innen fristen •Kan søke på det vg3 man har inntaksgrunnlag til •Søknad på Vigo er en ”beskjed” til fylkeskommunen om at man vil ta ut retten •Fylkeskommunen kvalitetssikrer søkerlistene som blir tilgjengelige på Vigo bedrift der alle opplæringskontor og lærebedrifter kan se søkere i ”sine” fag med karakterer

Rett til læreplass? Det er næringslivet, offentlig og privat sektor, som er med på å oppfylle retten til videregående opplæring. Lærlinger er både en del av det offentlige opplæringssystemet (Oppl. med forskrift) og er samtidig en ordinær arbeidstaker (AML, tariffavtaler med mer) Fylkeskommunen innhenter prognoser fra næringslivet i arbeidet med dimensjonering av antall skoleplasser – yrkesfag Lærebedriftene står fritt til å velge hvem som skal få tilbud om læreplass

Viktig for å få læreplass •Søkeren må skrive søknad m/CV og sende til aktuelle lærebedrifter •Søknadsfrister hos bedrifter kan variere. Følg med på hjemmesider, avis, NAV. •Være bevisst i faget ”prosjekt til fordypning” •Sørge for å være tilgjengelig (adresse, e-post, telefonnummer) •Fravær og karakterer er viktig •Søkere til læreplass må også være forberedt på en intervjusituasjon

Lærekandidater - Grunnkompetanse Målsetting er å fullføre vg3/opplæring i bedrift med en IOP og gå opp til en kompetanseprøve. Er ofte 1. februarsøkere til skoleopplæring Viktig å finne riktig bedrift. Utprøving mens man er skoleelev. (Størrelse på bedriften, relasjon til noen i bedriften, nettverk) Eget vedleggsskjema for lærekandidater. Lærekandidater er på andre måter lik lærlinger

Unntak fra opplæringsordningen For både lærlinger og lærekandidater kan det gjøres unntak fra den normale opplæringsordningen for faget - rekkefølge Kan starte opplæring i bedrift som lærling eller lærekandidat både etter 10. klasse og etter vg1 For lærlinger kan det ikke fastsettes unntak fra reglene i læreplanverket for Kunnskapsløftet (Udir ) Vedtak fattes av fylkeskommunen og det er viktig med søknad om unntak fra opplæringsordningen

Lærekandidater søker med egen kode i Vigo (endring i går BATMF3H---) ? •Unntak fra opplæringsordningen: Søkere må ta kontakt med inntakskontoret slik at søknaden åpnes for denne muligheten. –MÅ ha skoleønske på 2. plass på søknaden –Søkere til særløpsfag (1+3) må også ha skoleønske på 2. plass Søkere som har bedriftsopplæring som 1. ønske blir ikke prøvd på skoleønske

Tilskudd til lærebedrift •Lærlinger og lærekandidater med opplæringsrett: Basistilskudd 1: Utbetales for opplæring (ikke verdiskaping) Ca kr ,- som fordeles over 24 måneder (4300,- per måned) •Alle andre: Basistilskudd 2: Ca 2500,- per måned for både opplæring og verdiskaping •Det kan søkes om ekstraordinært tilskudd for lærlinger og lærekandidater. Inntil 6 timer veiledning per uke, 47 uker i året. Udir behandler søknader og ny sakkyndig vurdering fra PPT må ligge ved søknaden sammen med kontrakten

Ansvar i overgangen skole - bedrift Fra høsten 2010 har skolene fått større ansvar for egne elever i overgangen til bedriftsopplæring Skolene er bedt om å gi beskjed om hvem som er ansvarlig •Ofte OT ansvarlig

Oversikt over opplæringskontor