Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Hvorfor produsere mat i Norge?
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Saman er me sterke! S preke – O ptimistar – F olkelige - A nsvarlige Stay’er-evne, pågangsmot, tillit!!! Spreke og frimodige INGEN skal ta oss på humøret.
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Matvaresikkerhet og jordvern
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Tromsø, 1. juni 2012 Spesialrådgiver Trond Einar Pedersen
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Politisk samordningsgruppe
Jordbruk i distrikts-Norge
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
Bredbånd og modernisering av offentlig sektor Karasjok 02. november 2004 statssekretær Eirik Lae Solberg 2005.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Norsk høyere utdannings og forsknings framtid? En kommentar fra landsdel Sør-Vest Torunn Lauvdal, Universitetet i Agder.
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Arktisk Landbruk Bernt Skarstad Leder NordlandBondelag Svartmaling er utgått på dato som forretningside Vi lever i en mulighetsverden Bernt Skarstad Arktisk.
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
Eksempel 4: Smart transport
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
Grønn utdanning – utfordringer
Innledning ved BioHus konferansen
Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Klimapolitikk og teknologisk utvikling.
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Forskningsbasert kunnskap i næringsutvikling
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Midler til utvikling av arktisk landbruk
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Utskrift av presentasjonen:

Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari

Hva er begrensningene – de kritiske faktorene …… •Fysiske og biologiske, i form av arealer, avlinger, ytelser, genetiske – og andre ressurser, infrastruktur, etc, etc •Samfunnsmessige rammevilkår, i form av politikk, virkemidler, holdninger, kompetanse, etc, etc

Handlingsrommet …. ? •Lommeboka: Hva folk er villige til å betale for maten ….. •Statsbudsjettet: Hva politikerne er villige til å bruke over statsbudsjettet… og andre virkemidler … Finnes det noen sannsynlig regjeringskonstellasjon som er villig til å bruke mer enn dagens ? Jo bedre råd vi får jo mindre er vi villige til betale for maten ?

Verken Norge eller landbruket i Norge lever i et vakuum Herre i eget “hus” ? Lille Norge i den store verden Det meste av utviklinga skjer i resten av samfunnet Den teknologiske utviklingen

Holdningen til norsk landbruk, norsk matproduksjon og norske bønder Framtida: •Større ustabilitet – mer uforutsigbarhet Globale forhold Marked Natur Det logiske svaret •Økt beredskap Utfordringen •Matsikkerhet, sjøforsyning, jordvern; Hvorfor framstilles dette som en “bondesak” ? •Almennhetens og “agenda- setternes” kunnskapsnivå; – om hva mat, matproduksjon er og hva det krever Holdningsendring: Matsikkerhet = samfunnsikkerhet Mat lager ikke seg selv

Jordressursene og jordvernet fundamentalt for den framtidige matproduksjon og matsikkerheten Økt produksjon basert på norske fôrressurser ?

Hvor fins dyrkbar jord i Norge? Soner for produksjons- tilskudd 1-4: Lavlandet Østlandet, Jæren, Tondheimsfjorden 5-7: Dalbygder Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Nord- Norge Sone Soner for produksjons- tilskudd

Norsk kornproduksjon En ubehagelig realitet: •Redusere utslipp av klimagasser •EU´s vanndirektiv •Trygg mat •Nasjonale produksjonsmål Ingen økning i totalproduksjon de siste 30 år - - pga redusert areal og svak avlingsutvikling

Og det står ikke noe særlig bedre til med grasproduksjonen Ref: Driftsgranskningene

Premiss for vegen framover: Bærekraftig intensivering Få mer ut av eksisterende areal Betydelig potensial ved •Kontinuerlig sortsforbedring •Dreneringstilstand •Plantevern og plantehelse •Agronomien •Hevd av jorda Viktige utfordringer •Struktur; “til-rett-tid” problemet •Teknologi og logistikk tilpasset ny struktur •Agronomi fra traktorsetet og PCen

Struktur og leiejordsproblematikk Betydelige andel leid jord (basert på SSB, 2007) Norge totalt: 39 % Nordland: 45 % (ca daa) Troms: 54 % (ca daa) Finnmark:45 % (ca daa) Hva er konsekvensene av mer 40% leiejord ? Eventuelle avbøtende tiltak – juridiske, økonomiske eller organisatoriske? Hva er en bærekraftig struktur ? Eiendomsrett & bruksrettigheter i nord. Nye eiendomsregimer i nord, konsekvenser for landbruket?

Hva så – sett framover ? •Norske og nordnorske særtrekk i struktur, driftsmåter og natur •De globale utviklingstrekkene, inkludert klimaendringene Til sammen tilsier dette et betydelig potensial og mulighetsrom for utvikling av både norske og nordnorske konkurransefortrinn

Rekruttering - Balsfjordundersøkelsen •Unge må skaffe seg et annet levebrød før de kan overta gården – rimelig avstand til arbeidsmarked •På ca. 1 av 3 gårder er det bestemt hvem som skal overta. •Større generasjonskifte på melkebruk enn sau- og geitproduksjon •Interesse for gårdsarbeid og tilknytning til stedet positivt •Lav økonomisk lønnsomhet skaper negativ innstilling •Generasjonsskifte som et familietema har betydning for rekrutteringssituasjonen.

Arktisk landbruk i Meld st. om landbruks- og matpolitikken ( ) • Landbruk over hele landet – Jordbruksjorda nyttes der den er – Store & små bruk – Multifunksjonelt landbruk • Landbrukspolitikk som treffer – Tydeligere distriktsprofil i nasjonale ordningene – Forsterket regionalisering av utviklings- og investeringsvirkemidler - RUP – Mer områderetta innsats – satsing på fjell- og arktisk landbruk (lokal forvaltning av BU-midler)

• Område i landet de beste forutsetninger for å kunne produsere mat med særpreg…. «Arktisk kvalitet» • Synergier og samspill med reiselivet og allianser mellom blå/grønn sektor • …. landbruket har stort potensiale for å levere natubaserte opplevingar • Ny forvaltingsprakis i verna område kan føre til vekst • Klimaendringar kan føre til økning i produksjon og nye produksjoner • Godt etablerte nasjonale og internasjonale nettverk Arktisk landbruk sine fortrinn

Så – hva er konklusjonen(e) ? 1.Økt produktivitet er mulig 2.Økt produksjon er mulig MEN

Dette vil kreve …… •Målretta FoU og R •Langsiktig fokus på –Utdanning og rekruttering –Kompetanse og dyktighet - primærprodusent •Smarte løsninger – teknologi, logistikk og organisering •Et enda sterkere jordvern •Landbrukets handlingsrom gis gode rammebetingelser i ny eiendomsfrovaltning I nord •Rydde opp i politiske målkonflikter, dvs prioritere •Målretting av økonomiske virkemidler; produktivitets- fremmende

Dette vil kreve …… •Få til samla satsing i alle 3 fylker •Få mer «skreddersøm» på forvaltnings- og FoU midler til arktisk landbruk •Aktivt næringsliv som bidrar til FoU

Dette vil kreve …… •Lokale initiativ, med basis i lokale tradisjoner og kunnskap i samarbeid med næringsliv og forskning •Blå/grønne nettverk og allianser •Kombinasjonsbruk mer status i landbrukspolitikken