Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen, 22.01.09.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Advertisements

UTDANNING FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING
Etablering av ”MATEMATIKKROM”
Normer, verdier og holdninger
Alternative opplegg og mappevurdering Mappevurdering Stimulering av avansert tenking.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Danning i skolen – et truet prosjekt?
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Grunnleggende spørsmål om naturfag
for minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
Satsing på MNT •Norge har siden 2002 hatt nasjonale strategier for satsing på MNT •Startet med resultatene fra PISA og TIMSS.
Teknologi og forskningslære
Programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING
Foreldrene betyr all verden! Mona Røsseland Ann-Christin Arnås
Snuoperasjoner Bedre psykisk helse
Dialogen som pedagogisk verktøy
Kompetente barn og unge
Veiledet matematikk.
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Vitensenteret i Trondheim
Oppgave Se på 3BI eksamen V-1999 Gå igjennom punktene og plasser dem i gruppe etter ”produkt”, ”prosess”, ”samfunnsinstitusjon” Er det noen av spørsmålene.
Arbeidsmåter i naturfag
Naturvitenskapelig allmenndanning - mer enn kunnskaper i naturfag?
Yrkesretting Seminar på Askøy videregående skole Tirsdag 20. august 2002 Innlegg ved Stein Dankert Kolstø, Institutt for praktisk pedagogikk.
KJEMIKEREN: Utforsker Utforsker Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Forklarer stoffenes.
TIMSS 2011 Matematikk og naturfag 8. trinn og 4. trinn Liv Sissel Grønmo Institutt for lærerutdanning og skoleforskning Universitetet i Oslo.
Foto: Carl-Erik Eriksson Realfagsamlinger – i Trondheimsskolen MESTRING _ MOTIVASJON _ MULIGHETER.
Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling UiO Hva i all verden har skjedd i realfagene? Norske elevers resultater fra TIMSS 2003 Liv.
Utforskeren.
1 Litt om undervisning i noen aktuelle sjangre Forklaring Eksperiment Rapport Utredning.
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Borre ungdomsskole
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
HVOR VIKTIGE ER PISA- RESULTATENE? HVOR STOR VEKT SKAL VI LEGGE PÅ DEM? Jan Ubøe, professor i matematikk NHH.
Framtida nå – les og forstå!
LP og evidens i undervisningen
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
Valgfag på Kastellet skole
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Induktivisme – det klassiske vitenskapssynet FYS2150LAP Februar 2006.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Praktisk arbeid og naturvitenskapelig allmenndannelse
Vurdering og læring - hva kan vi lære av internasjonale komparative studier?
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Kulturelle skolesekken Satsingen er oppdatert og ny for sesongen Oppgaver er satt opp av fagpersoner innen skole og geologi. Den tar utgangspunkt.
Veiledningspedagogikk
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
Naturfagdidaktikk hovedtemaer:
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
Jørgen Kolderup Høgskolen i Vestfold. Naturfagets utfordringer tung teori dekker mange fagområder: biologi, fysikk, kjemi, astronomi og geologi krav til.
HVA ER DIDAKTIKK Didaktikk som teori om planlegging av undervisning
PPU Naturfagdidaktikk Generell innledning 11.01
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Velkommen til nytt skoleår 2015/16
Lekser – et viktig bidrag til elevenes læring, eller en unødvendig byrde for unge mennesker? Tom KlepakerKnut Alne, Tor Ivar Neppelberg Universitetet i.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Engebråten tilbyr følgende valgfag på 9. trinn:
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT )
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Muligheter for tverrfaglig tilnærming i læreplanen
Som ble fylt med programmering
Informasjon om fagvalg til Vg2
Utskrift av presentasjonen:

Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen, 22.01.09

Program for dagen Naturfagdidaktikk er … Naturfag – hva er det? Naturfag i norsk skole – hvordan står det til? Hvorfor skal alle barn lære naturfag i skolen? Hva er viktig å tenke på når vi skal undervise naturfag? Læreplanen i naturfag

Naturfag Naturfag som produkt Lover, teorier, fakta, sammenhenger Naturfag som prosess Vitenskapelige metoder, prosedyrer og teknikker. Bl.a. hva er logiske slutninger, vurdering av sikkerhet/usikkerhet, bruk utstyr – ”hva vi gjør” Naturfag som sosialt system De ”regler”/normer som gjelder Hvordan naturvitenskap gjøres og hvordan kunnskapen påvirker bl.a. i beslutninger

Scientific literacy Kunnskap i naturfag; kan bruke denne kunnskapen for å identifisere naturvitenskapelige problemstillinger, skaffe seg ny kunnskap, utforske naturfaglige fenomen og dra evidensbaserte konklusjoner Forståelse av de karakteristiske trekkene ved naturvitenskap som en del av menneskers kunnskapsbase og av kjennetegn ved utforskende arbeidsmetode Innsikt i hvordan naturvitenskap og teknologi former våre materielle, intellektuelle og kulturelle omgivelser Vilje til å engasjere seg som en reflektert samfunnsborger i naturfagrelaterte problemstillinger (OECD 2006 PISA)

Litt resultater fra TIMSS… Elevprestasjoner: på 8.trinn: flere presterer dårlig og færre presterer godt, sammenliknet TIMSS 2003 på 4.trinn gjør elevene det litt bedre enn ved TIMSS 2003 Norske elever scorer mindre på krevende oppgaver enn gjennomsnitt i verden, men gjør det bra på enklere oppgaver Relativt gode resultat i geofag - og dårlige i fysikk

Litt mer fra TIMSS på 8.trinn… Undervisningen i naturfag 35% av tiden er individuelt arbeid 30% av tiden brukes til gjennomgang (nytt stoff) 1/3 av lærerne sier de bruker praktisk arbeid i mer enn halvparten av timene Halvparten av lærerne sier de bruker erfaringer fra dagligliv i mer enn halvparten av timene Men bare 1/3 del av elevene mener det samme

Litt mer fra TIMSS på 4.trinn… Lite praktisk arbeid/eksperiment/observasjon etc. Ca 40% av lærerne sier de bruker erfaringer fra dagliglivet i mer enn halvparten av timene

Og hva så … Måler TIMSS det som er viktig i naturfag? (Kan naturglede måles? Er det viktigere ting i verden å kunne enn naturvitenskapelige fakta? etc.) Er det bra å bruke mye tid på praktisk arbeid i naturfag? Hvorfor/hvorfor ikke? Bør en som lærer bruke tid på å trekke inn dagliglivet i naturfag? Hvis det er viktig – hvorfor gjør ikke lærere dette i større grad?

Hvorfor har vi naturfag? Kan velge om barn skal ha religionsundervisning Naturfag er vår tids religion Barn må få valget om de vil ha naturfag eller alternative retninger som for eksempel sjamanisme, astrologi, regndans eller lignende Toleranse og (teoretisk) pluralisme viktig i demokratisk samfunn Feyerabend

Begrunnelser for naturfag? Naturfag er del av kulturarven Naturfaglig kunnskap hos alle er nødvendig for demokratiet Naturfag for å etablere gode holdninger til natur og naturvitenskap som sosial institusjon Naturfag til bruk og nytte (nå og i fremtiden, for meg og for samfunnet) Naturfag for å gi innsikt i teknologi Naturfag til Nytte eller Dannelse?