Utfordringer i spesialisthelsetjenesten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva har vi oppnådd i psykiatrien
Advertisements

Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Hva er forsvarlighet i LAR?
Blagg og Yule (1984) – Bruk av makt i tilbakeføring. •3 grupper barn til ulik behandling: A) 30 ”forced flooding”, B) 20 hjemundervisning og terapi, C)
Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Evaluering av fire spesialiserte korttidsenheter Elektronisk spørreskjemaundersøkelse til ledere av 10 bestillerkontor i Oslo og 4 tjenestekontor på nedre.
Brukerorganisasjoners innflytelse på norsk helseforskning – status og ønsker for fremtiden NSG – Seminar 2. november 2011 Landsforeningen for Ryggmargsskadde.
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
Gruppebasert livsstilsendring for sykelig overvektige
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Lister ergoterapeut Lister brukerutvalg
Depresjon og rusmiddelproblemer
Arbeidet med rusmestringsenhetene: - status pr. januar 2013
i overgangen barn/voksen, sett fra habiliteringstjenesten for voksne.
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Hvilke pasienter egner seg for kommunale akutte døgnopphold?
SPESIALISERT REHABILITERING I
Olaviken tilbyr spesialisthelsetjeneste-tilbud ved å drive:
Audny Anke Overlege, PhD Universitetssykehuset Nord- Norge
Ambulant oppfølging etter traumatisk hjerneskade
Intensiv regional rehabilitering i Bergen
Veien videre for den slagrammede
Samordning av NAV-tiltak for spinalskadde Prosjekt på St.Olavs Hospital Finansiert av NAV v.FARVE.
Presentasjon Av Rusbehandling Midt-Norge HF Dagseminar
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Høstseminar avd Buskerud FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
Hva jobber vi med sentralt i NFF? Medlemsmøte Avd. Nordmøre og Romsdal 2. Juni 2009.
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Dagseminar tillitsvalgte i Aust-Agder FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
Pilotprosjektet samhandling innen helse- og omsorgstjenester Status pr
Samhandling Tilbudet til barn og unge Seksjon for habilitering v/ seksjonsleiar Solveig Glærum.
Habiliteringstilbud for ungdom med nedsatt funksjonsevne, eller lettere psykisk utviklingshemming Meråker Sanitetsforenings Kurbad AS.
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Evalueringsrapporten Evalueringsrapporten vurderes som god og samsvarer i hovedsak med RHF-ene sine egne oppsummeringer av hva som er oppnådd etter rusreformen.
Regional seksjon for psykiatri, utviklingshemning/autisme
Hva slags kunnskap trenger vi
Barn som pårørende.
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
Innledning Av Rusbehandling Midt-Norge HF Seminar vurderingsinstansene
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Erfaringer fra modellkommuneforsøket
Ulikheter og variasjoner
Barn som pårørende.
Hvordan løse rekrutteringsproblemene i sektoren? Og hvordan få studentene til å bli?
Arbeidsmiljøundersøkelse 2011
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Ulikhet, likeverd og tjenestekvalitet i kommunal sektor Fagseminar – NSF
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
Om oppfølging av leger i Norge med rus – sanksjoner/behandlingsapparat Direktør Jan Fredrik Andresen Statens helsetilsyn Årssamling for avdelingsrådgivere.
Helse Nord-Trøndelag - status og retning Presentasjon til formannskapet i Levanger 27. februar 2008 Arne Flaat.
REHABILITERING I NORGE
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Kommunalt ansvar for overgrepsmottak Høstkonferansen KS Sør-Trøndelag, Røros Leif Edvard Muruvik Vonen, ass. kommuneoverlege.
Prosjekt - studenttett post av Kirsten Halse. Hensikten med presentasjonen... å informere om hvordan prosjektet er utviklet og spesielt å gi en forståelse.
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
Oslo universitetssykehus er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, regionssykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og.
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
Ambulant Rehabiliteringstjeneste, ART Svein A. Berntsen, teamleder ART Fra hjem til hjem Kristiansand
Samhandlingsreformen Fagforbundet - sykehusnettverket Inger Mette Nilstad 6. mars 2009.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Nasjonalt toårig tverrfaglig utdanning i behandling av pasienter med alvorlige psykiske lidelser Torleif Ruud Professor, Akershus universitetsykehust
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
Individuell mestring og tilfriskning IMR Ole Petter Jupskås og Hilde Andreassen, Bergfløtt Behandlingssenter, Kirkens sosialtjeneste og Tone Winnem, tidligere.
Land barneverntjeneste
Laboratoriebruk ved diabetes. Kan vi stole på resultatene
Det integrerte universitetssykehuset
Ved Reidar Hole, fagdirektør Elise Solheim, samhandlingsleder
Flexible Assertive Community Treatment
Utskrift av presentasjonen:

Utfordringer i spesialisthelsetjenesten Noen synspunkter fra Helse Midt-Norge Toril Skandsen Overlege St Olavs Hospital 1. amanuensis NTNU OK

Utfordringer i spesialisthelsetjenesten i Helse Midt-Norge Rehabilitering for barn Tidlig rehabilitering? OK Rehabilitering i senfase

Utfordringer i rehabilitering i senfase Møte den enkeltes behov Over lang tid Den store individuelle variasjonen i behov Ambulant Samhandling Evidensbaserte tilbod Skaffe ny kunnskap Finansieringsmodeller OK

Eks: veien tilbake til jobb og utdanning Møte den enkeltes behov over lang tid Eks: veien tilbake til jobb og utdanning En nevropsykologisk studie der vi fulgte 53 pasienter i alderen 16-63 år, som var innlagt med moderat eller alvorlig hodeskade ved St Olav hospital i perioden oktober 2004 til oktober 2009. ut av post traumatisk amnesi (PTA) før testing ved 3 mnd ikke pågående rusmisbruk, ikke diagnostisert nevrologisk eller psykiatrisk tilstand eller tidligere moderat eller alvorlig hodeskade flytende norsk språklig. 52 var i arbeid /utdanning på skadetidspunkt PTA : < 1 uke ca 50%, > 1 uke ca 50 %. Etter 12 mnd var 21 personer tilbake i fullt arbeid mot 33 etter 5 år Kanskje er rehabiliteringen ikke avsluttet før arbeid er avklart? OK

Eks: veien tilbake til jobb og utdanning Møte den enkeltes behov over lang tid Eks: veien tilbake til jobb og utdanning Vi har evidens på at arbeid med bistand hadde effekt, men det kreves mange, mange timer. Vi gjør en del for å rehabilitere til arbeid, men antakelig ikke nok. Det krever mer tid, at man blir med til arbeidsplass og møter osv, at noen er tett på. Det krever bedre samhandlingsmodeller og vi hemmes av at ambulant virksomhet er dårlig finansiert. Og hvordan lykkes med dette når det er lang reisevei. Samhandling….. OK

Eks: personer som har store utfordringer med atferd Møte den enkeltes behov over lang tid Eks: personer som har store utfordringer med atferd Det krever en ambulant tjeneste slik som voksenhabilitering har. Den har ikke vi finansiering til. Voksenhabilitering på St. Olav avslår alle saker der hjerneskade har oppstått etter fylte 18 år. Det etterspørres råd om medisinering, om rehabiliteringstiltak, om veiledning til personalet, om bruk av tvangstiltak. Dette krever spesialkompetanse som ikke alltid finnes i et typisk team hos oss. OK

Møte den enkeltes behov over lang tid Eks: personer som har andre årsaker til funksjonsvanskene enn varig skade i hjernen Vi får henvist personer som har hatt et helt minimalt traume mot hodet for over et år siden Skader i hjernevevet kan ikke forklare de store funksjonsvanskene Vi må være i stand til å tilby spesialisert diagnostikk, og også behandling. Men hva slags behandling er egnet og hvor skal den foregå? Bygge opp en viss kapasitet for individualterapi? OK

Evidensbaserte tiltak Hvor strenge krav skal vi stille til at det er god evidens for det vi gjør? Kunnskapsbasert praksis? Spesialisthelsetjenesten på universitetssykehusene må bidra her !! Skal vi ha høy status og vinne fram i kampen om bevilgninger må vi kunne vise at det vi gjør er NØDVENDIG, ikke bare «fint». OK

Hvordan skal vi få til god og lik koding? Finansiering I hvor stor grad skal vi bygge opp tilbud etter hva som er mulig økonomisk? Vi må ikke se for mye i takstheftet. Tilbud med for mange yrkesgrupper inne? Tilbud som tar over 5 timer? Gruppebaserte tilbud? Hvordan skal vi få til god og lik koding? OK Vi får ikke ordentlig svar på det vi lurer på fra våre «eksperter». F.eks når rehabiliteringskoden skal brukes og ikke brukes.