Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
1 NTNUs Multimediesenter 1.Integrasjon 2.Produksjon 3.Framtidsvisjon NTNUs Multimediesenter REN Medlemsmøte Trondheim 31. August 2005.
Advertisements

Bruk av nettstøtte i kreftsykepleierutdanningen
Fremtidens studenter og deres forventninger til IKT-støtte i utdanningen Gløshaugen
Kartleggingsmateriell: Språkkompetanse i grunnleggende norsk
Forskning og utvikling
En sammenligning av to studier
Pilotprosjektet så langt
NES VIDEREGÅENDE SKOLE
Stjørdal fagskole Kvalitetssystemet Styremøte 18. mars 2014
Lek og spill: Kunnskaps og identitetsutvikling med digitale medier. Hans Christian Arnseth Pedagogisk Forskningsinstitutt, UiO.
UTDANNINGSTILBUD VED IMT 2010/2011
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
NVU – aktører De som presenteres her er: •HiA •HiB •HiNT •HiST •UiS.
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
Steinar Gjerde -lærer ved Fagskolen i Gjøvik
Gruppe for digitale medier i læring «DML-gruppen tilbyr IT-støtte til utdanning ved UiO. Målsetningen vår er å legge til rette for god og fleksibel undervisning.
Vurdering for læring på Linderud skole
Oslo kommune Utdanningsetaten Stovner videregående skole BRUK AV IKT I LÆRINGSARBEIDET Hvordan fungerer IKT som pedagogisk verktøy/hjelpemiddel ved Stovner.
Ungdomstrinnsstrategien Hva er nytt? Personalmøtet GFU – Vibeke
Naturfag og IKT. IKT til hva Informasjonssøk Presentasjoner Animasjoner Pedagogiske programmer Administrasjon av undervisningen Chat/diskusjon.
Lærerutdanning som fjernundervisning
Elever som forskere i naturfag – med wiki
Bokpresentasjon Oslo.
Hans Erik Lefdal og Sigrid Gjøtterud
Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) i utdanning og institusjon Nye førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning og internasjonale.
Høgskolen i Oslo Litt om LMS. Hva er et LMS? l Et internettbasert, brukeravgrenset system for elektronisk kommunikasjon, publisering av elektroniske filer.
+ Wiki i klassen Tonje Hilde Giæver og Louise Mifsud TOS IKT1.
Den digitale skole - Et prosjekt fra utdanningsdirektoratet.
24. mars 2009Stokmarkneswww.itu.no F O R S K N I N G S- O G K O M P E T A N S E N E T T V E R K F O R I T I U T D A N N I N G Lærende nettverk og nasjonale.
Avdeling for sosionomutdanning
Trinn 4: Gi elevene strategier som de kan ta i bruk når de skriver.
Stein Dankert Kolstø, IPP Integrering av teori og praksis: Hvilke muligheter kan IKT-verktøy by på? Stein Dankert 30. November 2001.
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Elever som forskere i naturfag – ElevForsk
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye allmenn- og førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning.
Lærerutdanning 2005 Leikny Øgrim, Monica Johannesen IT-seksjonen Personalseminaret, LU
Mjøs-utvalget om IKTs betydning Oppsummering til LUs fagdag 2000 Leikny Øgrim og Monica Johannesen.
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Digital kompetanse - for hvem og hvordan?. Digital kompetanse Nå nytter det ikke lenger å vente på at det skal gå over. PFDK er her og er kommet for å.
ECAR Study of Undergraduate Students and Information Technology, 2013 Educause Center for Analysis and Research.
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Vann, vind, sol og bio: Alt for Norge
LISBET BERGEN KUL på Kringlebotn
NOKUT evaluering 2008 Ingeniørdidaktisk kurs Marte Bratseth Johansen Seksjon for universitetspedagogikk Program for lærerutdanning
Workshop Wiki/ Blogg Wiki. Hva er en wiki? wiki betyr fort, rask, hurtig, hastig (Hawaii) et personlig publiseringsverktøy gratis, åpent for.
Høgskolen i Oslo Bruk av blogg og wiki i arbeid med bokbaser – et komparativt studium Vibeke Bjarnø (IKT) og Eva Michaelsen (norsk) Avdeling for lærerutdanning.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Digitalt prosjektrom og samarbeidsteknologi Muligheter for meningsskaping og relevans i et «kombinert klasserom» Jorunn Thortveit og Hans Erik Bugge IGIS.
Velkommen til et nytt skoleår!
Hop ungdomsskole/Bergen kommune
Drop-In metoden i skolen
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye allmennlærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning 2004/2005 Vibeke.
Responsskriving (Samskriving – Prosessorientert skriving) Vibeke Bjarnø IT-seksjonen, Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo A04 - Høst 2004.
LÆRENDE NETTVERK - IKT - ET SAMARBEIDSPROSJEKT MELLOM GRUNNSKOLER I HALDEN KOMMUNE.
Høgskolen i Oslo Integrering av IKT i lærerutdanningen (S1C) 1) Utfordringer og ideer om videreføring og utvikling i arbeidet med ny grunnskolelærerutdanning.
Vibeke IT-seksjonen LU - LUVIT brukere våren PUS Luvit undervisning våren 2002 Hvordan lære opp studentene i LUVIT?
Vibeke IT-seksjonen LU - LUVIT brukere våren PUS Luvit undervisning våren 2001 Hvordan lære opp studentene i LUVIT?
Nasjonale utfordringer i lærerutdanningen Per Botolf Maurseth Utdanningsforbundets konferanse om lærerutdanning 29. Januar 2007.
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
Høgskolen i Oslo Samling 1: Norgesuniversitetets mentorordning for lærerutdanning Hvordan jobbes det med IKT i undervisning ved LUI, HiO? Allmennlærerutdanninga.
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: IKT integrert i allmennlærerutdanninga IKT’s rolle i lærerutdanningen, og spesifikt om IKT-faget Studiebesøk fra Göteborg.
IKT i læring - Verdensveven Samling 2 23.september.
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Det digitale skolebiblioteket om å utvikle digitale bibliotektjenester til elever og lærere i grunnskolen.
Studieleder Vibeke Bjarnø Fagansvarlig Aina Fossum
Rollen som instituttleiar/dekan Dekanskule 4
Overgang ungdomstrinn – videregående skole
Utskrift av presentasjonen:

Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal og Sigrid Gjøtterud Seksjon for læring og lærerutdanning (SLL), Institutt for matematisk realfag og teknologi (IMT).

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hva bruker vi IKT til i undervisningen?  Vi utnytter IKT til kommunikasjon og organisering av læring  Vi veileder studenter gjennom læringsplattform  Vi har utviklet synkrone nettsamlinger via læringsplattformene

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Fjernundervisning?  Vi organiserer undervisningen med  12 ukes samlinger på campus  12 uker i praksis  Og bruk av nettet mellom samlinger  Altså det som også betegnes på godt norsk som ”blended learning”  Det betyr at vi kjenner studentene våre og vet hvem vi ”møter” på nettet

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Daglig bruk av LMS – Its learning  Informasjon –timerplaner, årsplaner, aktuelle lenker, orientering om praksis, orientering om ”alt” som foregår  Kommunikasjon  Mellom lærere og studenter –veiledning, praksisplaner, rapportinnleveringer, oppgaveinnleveringer osv.  Mellom studentene –loggrupper –Studentene organiserer prosjektgruppene sine i ”prosjektrom”, samskriving og diskusjoner, chatrom

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar 2007 To dagers nettsamling om etikk i lærerutdanningen  Klikkbar timeplan med bruk av: - chat - diskusjonsgrupper - streaming video - lenker - innleveringer av oppgaver Klikkbar timeplan

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Forskningen har hatt fokus på læringspotensialet som ligger i vekslingen mellom  egentenkning på bakgrunn av faglig stimulans (video, tekst mm),  tenke-skriving med rask respons (chat/nettprat), de snakker samtidig uten å snakke i munnen på hverandre, alle får snakket ut (polyloge samtaler)  reflekterende skriving m/respons (diskusjonsforum), og  sammensatte tekster En student skrev: ”min konklusjon er som i går - kjempefin måte å lære på, det at vi kan sitte hver for oss og lese/se film i fred og ro, så reflektere litt og skrive, også snakke sammen om det” Forskning

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Litt historie •I 1999 og 2000 var vi blant de første i Norge som gjennomførte synkrone nettsamlinger •Vi integrerte ulike verktøy via læringsplattformen kurs.nlh.no med blant annet bruk av streaming video. •Videoene utviklet vi selv sammen med et dokumentarproduksjonsselskap. Filmene ble lagt ut på UNIK- streaming server (på Kjeller) •Kjøpt inn videoproduksjonsutstyr med NRK-kvalitet til bruk i produksjon av videosnutter •Tatt initiativet til å få kjøpt inn streaming server ved eget institutt slik at UMB selv kan distribuere sine egne videosnutter

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar Produsert 86 videoer, november for bruk i ulike emner ved seksjonen (veileding og kommunikasjon) og ved andre lærerutdanninger og innen helsefagutdanninger - videoer om yrkeskvalifikasjoner i husdyrproduksjon til bruk for egne studenter, men også for lærere og elever i vgs. - og andre faglige videoer i samarbeid med andre institutter. - Utviklet lydfiler til forskerkurs Vi har videre utviklet

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Samarbeid med skoler i regionen  I 3 år har vi samarbeidet med videregående skoler i prosjektet Lærende nettverk om hvordan elever og lærere tar og kan ta i bruk IKT i naturfag. –Kunnskapsbygging gjennom samarbeid og samskriving med bl.a. WIKI  Lokal WIKI ved UMB til bruk i lærerutdanningen

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Økonomisk støtte til ulike prosjekter fra:  SOFF (nå Norges universitetet) ,  KUF (nå KD) ,  HiAK  Utdanningsdirektoratet (Lærende nettverk bestående av totalt 20 skoler)  Prosjektene fått støtte internt fra studiedirektøren i og gjennom arbeidstidsbelastning hos ansatte ved IKBM, IHA og SHF.