Naturen som lekeplass for barnehagen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Evaluering av oktober på blå
Advertisements

Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Sommer 2013 August uke Rosenholm Aktivitetsskole
UkeAktivitetTema/ InnholdMål Aug/sept UkeUke 34-35Bli kjent (bruk av data) Innhold: Ulike pedagogiske spill som inneholder tall, mengder, begreper m.m.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Hvordan stimulere barns lek i naturen
KIRKEN – ET MØTESTED PÅ VEIEN I ET FLERKULTURELT MILJØ.
Evaluering av september på blå
Vinter 2014 Januar uke 1-5 Rosenholm Aktivitetsskole Halvårsplan 2014
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Språk, Tekst og Kommunikasjon
Turene i November har gått til:
M ÅNEDSEVALUERING MAI Sommeren er kommet! Håper den varer lenge! Vi nyter dagene ute med vannlek, leting etter insekter og lek og moro. I mai har vi vært.
Målene våre for september og oktober er:  Komme inn i rutiner og bli kjent med gruppa.  Lære seg å se endringene i naturen når høsten kommer.  Få kjennskap.
Dokumentasjon som grunnlag for refleksjon og læring
EN DAG I UKA GÅR VI PÅ PIRATEN PÅ TUR. VI ER SÅ HELDIGE SOM HAR EN EN LITEN SKOGHOLT RETT VEDSIDEN AV BARNEHAGEN, OG DER HAR VI OGSÅ EN KJEMPE FIN BÅLPLASS.
UkeSatsningsområdeArenaAktivitetMål 31Trivsel og tradisjonerFast oppstartsdag 1.august. - Bli kjent med Aktivitetsskolens område og regler. - Elevene får.
UkeSatsningsområdeArenaAktivitetMål 31Trivsel og tradisjonerFast oppstartsdag 1.august. - Bli kjent med Aktivitetsskolens område og regler. - Elevene får.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Månedsbrev fra Blåklokka
Norske landskap Ulf Skauli
Didaktiske analysekategorier
Valgfag på Kastellet skole
Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
انتہائی کشش اور حوصلہ افزائی تعلیمی پروگرام Undervisningsopplegg for 4. klasse Årstid :Høst Hva : samfunnsfag Tid: ca 5 timer Tema: avfall og avfallsbehandling.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Barnehagens samfunnsmandat
BARNAS BARNEVERN 2020.
Avdeling: Gul Tema: Luft og påske.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
SKOG PROSJEKT NINA OG TONE.
Natur, miljø og teknikk i ny rammeplan for barnehagen
Estetisk kompetanse og skapende virksomhet
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Små barns vänskap - några utmaningar och dilemman Nationell familjecentralskonferens Svenska Mässan i Göteborg Anne Greve.
Månedsplan for Froskene Mai 2015
SPRÅK En kort presentasjon av språkutvikling og språkmiljø i vår barnehage. Tale Språkproduksjon Språkforståelse - Verbal - Ikke verbal Underliggende evner.
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Velkommen til nytt barnehageår! Det er tilvenningstid i barnehagen. Også hos oss på Nøtteliten. Vi har fokus på å bli kjent på en ny måte. Nå skal vi være.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
PEDAGOGISK DOKUMENTASJON Undervisning F1B Liv Torunn Eik.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Velkommen til nytt barnehageår her på Titt i hålå! Velkommen til Mikkel, Tirill, Eva, Leah, Isak, Edvin, Othilie, Niclas og Sven. For en flott gjeng med.
UKE 38 – 41: SKOGUKA,BRANNVERN. PERIODEPLAN FOR LEKESTUA UKE 38 – 41: HØST, SKOGUKA,BRANNVERN. Mål for perioden: Barna skal få kjennskap til barnehagens.
Uke 39: Skoguke på Lekestua, høsten Det er tid for høstens skoguke. Vi gleder oss! Skogen innbyr til mye forskjellig lek. Den byr på utforsking,
Periodeplan for Minsten Uke Skoguke, brannvernuke. Periodeplan for Minsten Uke HØST; Skoguke, brannvernuke. Mål for perioden: Barna skal.
Mainytt! Dinglebein Hva gjorde vi i April: Vistestølen barnehage
Mai på Pytten Da har vi alt kommet til mai- måned, og vi legger bak oss en tid med mye aktiviteter i barnehagen. Vi har feiret påske i barnehagen, med.
Veien videre.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Uke 39: Skoguke på Snekkern, høsten 2017.
April på Pytten Tiden som gikk:
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for SOMMERLY Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Månedens pedagogiske tips: Lag dere en god november!
Ukeplan MINSTEN UKE 39: SKOGUKA høst Mandag Tirsdag 26.09
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Den gode overgangen A – Forarbeid
Samarbeider med Kløver fra uke 26.
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

Naturen som lekeplass for barnehagen Svein Barene og Camilla Blikstad Halstvedt Høst 2008

Program Uke 35 (i dag): info + lære knuter Uke 36 : Møte kl. 09 v hovedinngang man, tirs eller fre. Ut i skogen v Remmen, bygge naturlekeplass. Ellers bruke uka til planlegging i basisgruppa. Uke 46: Gjennomføring av naturlekeplass Uke 49: Innlevering av rapport/presentasjon

Rammeplanen for barnehagen 3.4 Natur, miljø og teknikk For å arbeide i retning av disse målene må personalet: – ta utgangspunkt i barnas nysgjerrighet, interesser og forutsetninger og stimulere dem til å oppleve med alle sanser, iaktta og undre seg over fenomener i naturen. – inkludere friluftsaktiviteter og utelek i barnehagens hverdagsliv. – nytte nærmiljøets muligheter for at barna kan iaktta og lære om dyr, fisker, fugler, insekter og planter.

Hvorfor naturlekeplass? Naturopplevelser gir dype følelsesmessige erfaringer (følelsesmessig utvikling) Kjennskap til virkeligheten ved å være i naturen, allmennkunnskap Mangfoldige fysiske utfordringer virker oppbyggende for fysisk helse og motorikk Utvikle tilhørighet til nærområdet. Tilhørighet og trygghet er et fundament for livskvalitet og mening med livet. Naturen danner atmosfære for sosiale utfordringer gjennom lek og samarbeid i små grupper. Gledesfylte og nære opplevelser av planter og dyr som gjør at de opplever seg selv som en del av naturen. Danner grunnlag for en dypere naturvernforståelse.

På oppdagelsestur i skog og mark Ansvar for naturen rundt oss Å inspirere gjennom fortelling Pirre nysgjerrigheten Hallo

Små oppdagere Busker og trær Smådyr på land og i vann Sopp og bær Pinner, kongler, blader, mose Sportegn Fuglesang og andre lyder Sol og skygge

Insekter og småkryp Insekter er den gruppen på jorda som inneholder flest arter Alle insekter har 6 bein Edderkopper har 8 bein Skrukketroll er et krepsdyr

Innsamling av insekter Fallfelle På jakt under stokk og stein Slaghov Bankekjepp og laken Plastflasker og dramsglass, merkepenn Bestemmelses-litteratur Forstørrelsesglass Pinsett

Sopp man finner på veien… Sopp er viktige nedbrytere av organisk materiale Viktige for næring- og vann-opptak for de fleste planter

Krav Det pedagogiske opplegget og dets innhold i forhold til rammeplanens mål og deres mål for de aktuelle dagene vil være det viktigste. Bygge minst to ulike konstruksjoner på naturlekeplassen som f.eks gapahuk, rokkestokk eller annet. Gjennomføringsdagen MÅ dokumenteres med bilder.

Rapport fra naturlekeplass-prosjektet Målet med rapporten er å dokumentere hva som har blitt gjort, hvordan og hvorfor det var gjort og prosessen som førte fram til det ferdige resultatet. Planlegging - valg av sted - kontakt med barnehagen - materialer og utstyr - bygging og klargjøring Aktivitetskart over området Logg og fremdrift

Fotografering i barnehagen Husk at dere må ha skriftlig tillatelse fra foreldrene før dere kan ta fotografi av barn i barnehagen. Tenk på hvorfor du tar et bilde eller hvorfor du bruker bilde. Bruk bilde bevisst for å illustrere og ikke som illustrasjon.

Objektsamling 5 insekter/smådyr 5 sopp 5 trær (blader) 5 strand-organismer Innleveres uka etter Påske

Ut på tur! Varmt og vanntett tøy Støvler Sitte-underlag Mat og drikke Boka ”Lag en naturlekeplass” av Bagøien og Storli Notatblokk og skrivesaker Liten sag, øks og kniv (dersom har) Godt humør :o)