Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Veien videre.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Veien videre."— Utskrift av presentasjonen:

1 Veien videre

2 Oppgave Lukk øynene: Tenk tilbake: Hvilken naturopplevelse husker du fra du var barn? Hvem var du sammen med? Husker du en opplevelse sammen med voksne? Lukk øynene: Tenk i 1 minutt Fortell til naboen……

3 Naturpiloten inspirerer
Verv en per avdeling Hva skal barn få erfaring med? Tre punkter hva du vil gjøre ute: Tre punkter hva du ønsker barna skal få med i fra barnehagen. Gule lapper med ideer av hele personalet La personalet komme med «sinnsyke» forslag Spennende med happeninger – og den vanlige dagen Gøy å få til noe ekstra ordinert Hva tenner oss voksne?

4 Påvirkning fra naturpiloten
Forankres hos daglig leder og pedagogisk leder Sett av felles tid på alle møtenivåer Hva ønsker vi å bruke tiden til barna på? Hva er viktig for barnet? Tidstyver Hvor går vi på tur – og for hvem går vi her? Innhold i utetiden må på dagsorden Tidstyver: Pakke til tur….. Hvem gjør dette, og hva kan gjøres enklere…. Tydelig pakkeliste Hvor ligger det vi skal ha med? Møter: Hvor ofte – og når passer det for oss voksne , og ikke til det beste for barna? Pauser: En del har pauser i etterkant for seinvakt. Tidlig vakt en liten purt på turen… SPØR ALLTID: HVEM GJØR VI DETTE FOR?

5 Mål for friluftslivet Lag felles mål for hele barnehagen
Delmål: Målgruppe Tiltak: Periode: Ansvarlig: Evaluering: Lag felles mål for hele barnehagen Delmål pr avdeling

6 Læringssteder – sanking
Des/ Januar/ februar. Snøform, is, Dyrespor, elgbæsj Sted: Mars/ april: Granskudd, Bjørkesaft, hjerteblad Mai/Juni/Juli: Bringebær, Løvetann, nesle, Geitrams, plukk kongler August/Sept: Blåbær, krøkkebær, grønnsaker,rips, sopp , Oktober /November: Tyttebær , høstblad. Læringssteder : Sanking Kreativ formgivning Fagområdene

7 Barns tilfredshet 100 turer – hvor mange er gode? Endring av praksis
Individuelle tilpasninger Barnet i fokus Gjør vi samme «feilene» tur etter tur? Om barna har en dårlig tur – hva gjør vi da? Hva kan vi gjøre på annen måte`? Har vi praksis å spørre barna? Eksempel: Bytte på avdelingene. Ta med et barn fra annen avdeling – og la annet være igjen. La et stort barn få gå med de små – kortere tur Fokus: turgleden skal være tilstede Jente på 5-6 år: Til tider misfornøyd med turdagene, vi la til rette ved mange og ulike måter. Mindre turer, kortere turer, var på tur med de minste. Var perioder ikke på tur Plutselig snudde det. Da alle barn slutter i barnehagen: lager vi bilde med hele skolegruppen: - Hva er det beste med barnehagen: NÅR FØTTENE BLIR GRILLA PÅ BÅLET Tilslutt hadde hun

8 Evaluering av turen Viktigste punktet:
Hva kan vi gjøre på annen måte endring av praksis? Husk å spør barna Eksempel: Mor kom til meg å sa at jenta på 5 år, var våt og kald på føttene…… Du må si det til de voksne i barnehagen….. Æ har sagt det, men de hørte ikke på mæ …….dermed sier jeg ikke det flere ganger siden det ikke hjelper…… Ved erfaring skjema sørger en å ikke gjøre samme feil på samme turmål hver gang….. Er det noen av personalet som syns noen turmål eller grupper er mere utfordrende. Hva gjør vi da – Hvordan tilrettelegge for å få en god tur

9 Hvordan inspirere i barnehagen:
Motiverende naturpilot Personalets kompetanse Leken i sentrum Si Ja til nye ideer Kan ditt personalet ulike ting, Min erfaring er at personalets indre motivasjon – engasjementet til den voksne gir kvaliteten Se barnet – og vær en proaktiv voksen som er på – Eks: siste fra Merete Fasting , universitetet i Agder; barn leker best når de får være kreativ i sin lek. Lekens betydning av Fantasi – barn blir bedre lekere ved å leke med kongler og pinner Som hun sier: Samfunnet trur fortsatt at barna lærer bedre språk av å sitte ved et bord….. Men kvaliteten en får ved å bruke utemiljøet – gir helt andre dimensjoner Allikevell gir dette den voksne et stort ansvar med å være en støttenede, reflektert og faglig god voksne – som bruker seg aktivt.

10 Tilrettelegging ute Bålssted Urørte marka
Tilrettelagte utelekeplasser? Hvor mye må være lagt til rette i skogen? Ønsker vi å lage en ny «innelekeplass» – der naturens egenskaper og mulighet faller bort Hva ønsker vi barn skal oppleve og erfare ved å bruke naturen? Hva er lurt å tenke på for å gjøre det «enklere» for dere personalet?

11 Forslag til ute personal/foreldremøte
Gå en opplevelsestur- «se her tur”» Mål: Skjerpe iakttakelsesevnen, få kontakt med egen naturfølelse og få ny kunnskap om natur.

12 Dette kan dere gjøre Underveis samler dere med dere det dere synes er interessant Samle inn – planter – dyr – innsekter (områdeundersøkelse) Tenne bål Spikke barkebåt Knytte fagområdene til barkebåten og innsamlingen Bruk av; Kniv, sag og øks. Lag ei samlingsstund ute Med blikk for barn; Når barna ser på en stein, eller et blad på bakken gjelder det å være der og snakke om det. De ansatte må kunne svare når barna spør, ellers slutter barna å spørre. Vi kan ikke bare være fornøyd med barn som undrer. Vi må tørre å drive det videre. Da blir det læring, sier Tandberg. Han understreker at barnehagepersonalet ikke trenger å kunne alt. Å vite hva slags trær og insekter som finnes i barnehagen er ofte nok.

13 Nasjonale senter

14 Rammeplanen - Nasjonale senter
Nettsider

15

16 Takk for oss Lykke til som naturpilot i din barnehage


Laste ned ppt "Veien videre."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google