Elevenes arbeidsmiljø – sett i lys av «mobbe-dommen» Arild Rekve Oppvekstdirektør.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Systematisk HMS arbeid
Advertisements

Vurdering for læring.
ambisjoner og realiteter
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Veiledet lesing Mørkved skole
HARSTAD KOMMUNE I Harstad bor det ca
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Nye websider for Sørli skole
Registrering av kjemikalier i Kromatografigruppa, Fürst Medisinsk laboratorium. Database laget med bruk av teknologiene PHP, MySQL og Apache Prosjektoppgave.
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Forside/oversikt Fag / tema Sosial kompetanse, Norsk og KRL Trinn
’Skolens navn’ ’Tittel på samlingen’.
Arbeidsseminar om elevmedvirkning ELEVUNDERSØKELSEN Slik følger vi opp resultatene på Lambertseter videregående skole.
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Ungdom som selger eller bytter sex
Skolebesøk Presentasjon for HFs studieråd 31. mars 2011.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Skolens digitale tilstand og ITU-monitor
Inneklima i skolen! KS Hordaland Trond Hofvind.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Virkemidler for et godt skolemiljø
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Hva skal til for å få alle skolene godkjent?
Sør-Odal kommune Prosjekt barn og unge
Planlegge og prioritere tiltak
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
FAU-møte 7. januar 205 Samarbeid skole-hjem.
FORMÅLET MED SKOLEN Opplæringen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt.
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
Utekontakten i Bergen kommune /UTE ETTER NYE MULIGHETER/ Strømgaten 10.
FORELDREMØTE NYE 8. TRINN ÅSTVEIT SKOLE 23. April 2013
Utfordringer i samfunnet  Av gruppen uføretrygdet under 40 år har nærmere 60 % diagnosen psykiske lidelser  2009: Ca 20 % av befolkningen over 18 år.
Læringsmiljøprosjektet – Et prosjekt som er målrettet mot mobbing.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 5 Kunnskapsdepartementet Endringer i reglene om elevenes skolemiljø Forberedt for Fylkesmannen i.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE!. PROGRAM Quiz Info om klassemiljø, lekser, leksehjelp, foreldreundersøkelsen, lesediplom, utviklingssamtaler, kontakt med.
Tett på! – kvalitetsdokument 4
Pilotprosjektet. Gunnar Morken.
Kvalitet, risiko og avvik
Nye føringer – nye muligheter
Miljørettet helsevern
Læringsmiljøprosjektet Hva har vi lært og hva har vi oppnådd?
Mobbeombudet i Stavanger
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
Velkommen til Teglverket skole! Foreldremøte høsten 2017
Ved fylkeslege Petter Schou
”Der graset er grønt for alle”
Ung i Agder 2019.
System for godt læringsmiljø
System for godt læringsmiljø
Kurs for brukere av KFF-KSS
Elevenes rettigheter og plikter
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Oslo Havn Risikokartlegging Ytre Miljø
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Elevenes arbeidsmiljø – sett i lys av «mobbe-dommen» Arild Rekve Oppvekstdirektør

Utdrag fra høyesterettsdommen høst 2011:

Unnlatelser i følge dommen: •Avdekket ikke elever i faresonen •Utilstrekkelige tiltak •Manglende kartlegging •Unnlot å sette inn tiltak mot mobber •Kontaktlærer ble overlatt til seg selv •Tiltak ble ikke fulgt opp •Tiltak ikke evaluert

Status mobbing i Kristiansand 2011 tall fra elevundersøkelsen trinn. 1 - Er du blitt mobbet på skolen de siste månedene?

Utvikling

Tilsyn fra Fylkesmannen i VA – Kap. 9a i opplæringsloven våren det psykososiale miljøet– 4 skoler •Avdekket en del mangler i forhold til systematikk og dokumentasjon ved håndteringen av kap. 9a. •Vi nedsatte en arbeidsgruppe bestående av de skolene som hadde hatt tilsyn. •Formålet var å rette avvik på de enhetene som hadde hatt tilsyn, samt lære mest mulig av tilsynet, og deretter spre denne kunnskapen til samtlige skoler i Kristiansand. •Vi så behov for å gjøre dette mer tilgjengelig og håndterbart for skolene •Vi ønsket også å innføre systemer som gjorde det lettere å ha en god oversikt over skolene ut over den informasjonen Elevundersøkelsen gir oss sentralt. •Resultater av arbeidet: Veileder for arbeidet med elevenes arbeidsmiljø, Idebank som er lagt ut på It`s learning og et internkontrollsystem som også favner Forskrift om miljøretta helsevern i bhg. og skoler. •Dette skal også fra høsten følges opp i fagoppfølgingsmøter med enhetene etter en lignende modell som den man benytter i Bergen kommune.

Verktøy for å ivareta elevenes arbeidsmiljø •Veileder •Idebank på It`s •Internkontroll system

Revisjonsrapporten

Elevenes arbeidsmiljø •Dette sentrale temaet har fått mye fokus i det siste året i Kristiansand •Vi bruker alle innspilla konstruktivt for å stadig bli skape bedre læringsmiljøer i Kristiansandsskolen •Mobbedommen er en viktig påminnelse på hvor alvorlig vi hele tiden må ta dette arbeidet. •Lovverket i Kap. 9a er godt og hjelper oss til å legge gode systemer for å forebygge og håndtere elevenes arbeidsmiljø. •Revisjonsrapporten bekrefter at vi er på rett vei, og utfyller bildet som vi allerede var i gang med å male om.

Nettvett •Med bakgrunn i det økende internettbruken vi ser blant barn og unge, både i og utenfor skolen, så har Stavanger og Kristiansand kommune, sammen med Nyweb.no stått bak utviklingen av en gratis nettressurs som setter fokus på å gi barna gode ferdigheter for det 21. århundre. •Ressursen er å finne på • og gir barn en innføring i hvordan de skal forholde seg til bla nettikette, opphavsrett, bildebruk, sosiale medier og mye annet. •Ressursen er tenkt brukt primært på mellomtrinnet, da det er viktig at gode holdninger dannes tidlig. Alle skoler gjennomfører dette på 5. eller 6. trinn, og det forankres i den enkelte skoles sosiale handlingsplan.

Mål