Kvinneblikk på historien Fevik 25.oktober 2007.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Advertisements

SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Fra ord til liv April 2009.
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under.
Saker hos LDO – et utvalg
VESTEN.
Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Hvordan kvinneorganisasjoner forandret Norge
KVINNER… For noen dager siden var jeg inne på Statoil. Da kom det en kvinne inn og spurte etter en sjuhundreogti. Vi tittet alle forundret på hverandre.
Fra kvinnekultur til hva
Likestilling mellom kjønnene
Mer om arbeidstilbud Humankapital
Kapittel 28 Norgeskartet
Hurra for deg som fyller ditt år...
Omsorg for barn og permisjon
Kapittel 3 oppgave j. (På bildet: Asbjørnsen og Moe)
Camilla Collett
Et ektepar først i sekstiårene feiret sin 35 års bryllupdag på en stille, romantisk liten restaurant. Plutselig dukket en liten, men svært vakker, fe opp.
KJØNNSROLLER Hva er det?.
En presentasjon av: Kyrsten, Denise, Dove, og Jess
Kapittel 22: Vekstkritikk og norsk oljeeventyr
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Hva er vitsen med å gifte seg?
Er skog og tre spennende næringer for kvinner?
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
Hvor tidlig? Hvor viktig?
NKIs erfaring med Læringspartnere
Edvard Hagerup Grieg (1843 – 1907)
O PPGAVE 31 Side 155 Fyll inn riktig form av det refleksive pronomenet.
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Fra ord til liv April 2010.
KVINNEDAGEN 8. MARS. FEIRING Rødberghallen 8. mars kl 1900 Inngang kr 50 Visning av filmen: GULABI GANG (norsk dokumentarfilm) av Nishtha Jain India Kvinner.
Likestilling og samlivsformer
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
Gutter og jenter i klasserommet, erfaringer fra praksis.
TRO – FELLESSKAP – HANDLING Tro – Fellesskap – handling er NUKs formålsparagraf. Karitativt Utvalg (KUT) har ansvar for NUKs sosiale engasjement. Norges.
Hvordan finne den rette Jesuskirka 22. april 2007 Maren og Sven Weum.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Familie relasjoner Far Sønn Sønn Bestefar Søstre Brødre Ektepar Far
Kjønnsnøytral ledelse – er det ønskelig? Politiske strategier for ledelse Hvordan vektlegges kjønnsperspektivet? Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og.
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker
PRINSIPPER FOR FORELDREVEILEDNING
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Og.
Mødrehelse som politisk spørsmål. Norske erfaringer
Bokollektivet Målgruppe:
L IKESTILLING Likestilling sett fra to studenters synspunkt 2008.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Forskning om kvinners sykefravær- mer enn forskning om kjønnsforskjeller i sykefravær Kari Wærness Innlegg på trygdeforskningsseminaret 2.desember 2014.
Likestilling på norsk – og internasjonalt Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og likestillingsdepartementet
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
EN LITEN IDE SOM VOKSTE SEG STOR Som så ble til en aldri så liten kalender med jenter og kvinner... ”Pikekalenderen”
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
Religionen og det levde livet Noen fortellinger og tanker om maskulinitet, familieliv og islam i Norge Elise Skarsaune, Reform.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Kapittel 13 I begravelse.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
AMTMANDENS DØTRE - Den første norske tendensromanen Camilla Collett.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Formålet med opplæringen er å belyse hvor sentralt likestilling står i Norge og tydeliggjøre myndighetenes innsats med å fremme likestilling og arbeid.
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
Likelønn og kjønns- diskriminering
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Utskrift av presentasjonen:

Kvinneblikk på historien Fevik 25.oktober 2007

”Moderne jenter. Tre generasjoner på vei” Intervjuet russejenter i 1991 + 10 år seinere. Deres mødre og mormødre. Bilde fra boka: 1979 Molle (født 1908) Kirsti (født 1949) Louise (født 1969) Bjerrum Nielsen/ Rudberg (2006)

Mary Wollstonecraft (1759-1797) 1792: Et forsvar for kvinnens rettigheter ”Bestandig stilles mannen mellom henne og fornuften, alltid fremstilles hun som skapt uten evne til å forstå, nødt til å se med en manns øyne og stole på det hun blir fortalt. Ser vi bort fra slike vidløftige teorier og betrakter kvinnen, ikke som en del av mannen, men som et hele, det være seg hva det vil, da er spørsmålet om kvinnen har fornuft eller ikke. Har hun det, noe jeg for øyeblikket vil gå ut fra, så ble hun skapt for noe mer enn å være mannens trøst, og hennes menneskelige egenskaper må ikke ødelegges av kjønnets.”

Camilla Collett (1813-1895) 1877 ”Kvinnen i litteraturen” ”Tør vi med sikkerhet påstå at tyrefektingens og krigens avskyeligheter, sektfanatisme, mormonisme, privilegert prostitusjon ikke har noen grunn i at man har forsmådd kvinnens medvirkning i de store verdensoppgaver, mens man kun tildelte henne en lastbærende rolle, den hun, akk, altfor villig og altfor lenge har funnet seg i?”

Stemmerett 1905. Aksjon for oppløsning av unionen med Sverige. 1907. Bemidlede kvinner får stemmerett. 1913: Norske kvinner stemmerett.

Katti Anker Møller (1868-1945) 1903: ”Man kan ikke frigjøre kvinden fra den begrensing som moderskap pålegger. Man må se forbud mot natarbeide som tiltak for bedre helse for mor og barn. Å snakke om ligestilling i denne forbindelse er prinsiprytteri”.

Egne lønnstariffer for kvinner Ulike lønnstariffer for menn og kvinner. Det var offisiell politikk at det skulle være mulig å forsørge en familie på en lønn, og et forsørgertillegg i menns lønns ble etablert med den begrunnelse. Kvinnens plass var først og fremst i hjemmet.

Kvinnens plass er - hvor? 1956: Kinofilmen ”Kvinnens plass” 1965: Debattbok ”Kvinnens plass er - hvor?” Fra husmorkontrakt til likestillingskontrakt

Debatt Carsten Middelthon i Dagbladet. Det filmen avslører er: ”…hvor lite det blir igjen av gjennomsnittsmennesket som blir lukket inne på kjøkkenet. Enhver som har prøvd husmoryrket et par ukers tid, vet hva det dreier seg om.” Eva Seeberg – manusforfatter: Filmen skal ikke oppfattes som nedvurdering av husmorarbeidet: ”Ingen karriere, ingen innsats i verden, kan være mer tilfredsstillende enn det.” Husmorens tanker over oppvasken: ”Jeg tror hun tenker på hvordan hun skal gjøre det godt for de menneskene hun steller for – og at det er viktigere og mer verdifulle tanker enn om hun tenker på bøker og verdensproblemer.”

Betty Friedan (1921-2006) 1963: ”Myten om kvinnen” 1970: - Vi har forstått kva makt som ligg i solidaritet, kva makt det er i søsterskap. Når kvinner når si fulle frigjering, vil også menn bli i stand til å elske, ikkje krige.

Abortloven 1902: Straffeloven, 3 års fengsel for ulovlig abort 1960: Lov om svangerskapsavbrudd i visse høve 1969: Arbeiderpartiets landsmøte. Grete Irvoll 1975: Sosiale forhold, eget abortgrunnlag 1978: Sjølbestemt abort før utgangen av 12.uke

Likestillingsloven 1978 1973. Ap: ”Lovhjemmel for å forby diskriminering av kvinner på alle områder, spesielt i arbeidslivet.” 1978: Kjønnsnøytralt generelt lovforbud mot forskjellsbehandling – men med mulighet til forskjellsbehandling.

Kvotering Likebehandling Likeverdighet Likedeling SV først Venstre Arbeiderpartiet Regjeringen: 1986

1980-tallet: Arbeid og omsorg Kombinere arbeid og omsorg Foreldrepermisjon fra 18 uker i 1986 til 52 uker i 1995 Mannsrolleutvalg Fedrekvote, 4 uker, 1993

Fittstim-feministene Kampen for å være et eget seksuelt subjekt Det personlige er politisk Individene En kvinne er ikke en kvinne Queer – problematisering av kjønn