Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Camilla Collett 1813-1895.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Camilla Collett 1813-1895."— Utskrift av presentasjonen:

1 Camilla Collett

2 Søster til Henrik Wergeland
På 1800-tallet mest betydningsfulle kvinnelige norsk forfatter Kvinnesakspioner Tematiserte kvinners stilling i samfunnet Kjent for romanen «Amtmandens Døttre»

3 Skolegang Fulgte undervisningen på prestegården i Eidsvoll sammen med brødrene. Ett års skolegang i Christiania og to i Tyskland.

4 Reiser Var svært bereist (uvanlig på den tid)
Var med far til Paris og bodde 2 år i Hamburg. Var en del i København, bosatte seg der fra 1870, reiste stadig til Paris, München og Roma

5 Kvinnesak Hun ble inspirert av skoleopphold i Tyskland, og fra kvinnesaksdebatten i Europa. Mente kvinner og menn er ulike, men likeverdige åndelig partnere. Kvinner må frigjøre seg selv gjennom bevisstgjøring.

6 Liv Begavet og mye fantasi. Ble forelsket i Johan Sebastian Welhaven.
Holdt med både Welhaven og Wergeland. Forholdet gikk på helsen løs. I 1836 reiste hun til Hamburg for å starte et nytt liv. Giftet seg med Peter Jonas Collett i 1841.

7 Forfatterskap Skrev i starten anonymt.
Da Peter Jonas døde, ble hun alene med 4 barn. Bestemte å skape et levebrød som forfatter. Skrev bl.a. Amtmandens Døttre i 1854. I 1863 selvbiografien I de lange Nætter Etter det skrev hun om kvinnesaken. Til slutt opplevde hun medgang. 80 års dag ble feiret med kvinnetog og hyllest i aviser.

8 Amtmandens Døttre Handler om 4 døtre som tvinges ut i fornuftekteskap.
Ingen kjærlighet, alle blir ulykkelige. Romanen inneholder en kritikk av 1800-tallets kvinneideal, som tilsa at kvinner skulle være tilbakeholdne og beskjedne, ikke tale offentlig, ikke få utdanning, men konsentrere seg om oppgaven som sin manns hustru og barnas mor.  Collett bryter med kvinnesynet, er sin tid forut. Første feminist? Boka er en tendensroman: kritiserer samfunnet.


Laste ned ppt "Camilla Collett 1813-1895."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google